Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Šaranović: Uprkos krizi usljed pandemije, nemamo kriznih mjera

Šaranović je naveo da bi akcizna politika počela sa primjenom tek od 1. jula i da se odnosi na proizvode koji su štetni po zdravlje, što je u saglasju sa evropskim pravilima

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović istakao da, uprkos krizi usljed pandemije koronavirusa, u Predlogu Zakona o budžetu za ovu godinu koji je utvrđen 31. marta, nema kriznih mjera. Sa druge trane predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević ocjenjuje da predloženi budžet ne daje odgovor na dva ključna pitanja – nezaposlenost i kako pomoći privredu.

Šaranović je, u Jutarnjem programu TVCG, kazao da predloženi budžet se suštinski razlikuje u odnosu na sve prethodne i da je Vlada za četiri mjeseca uspjela ono što prethodna nije za osam godina.

“Tu prije svega mislim da budžetsko reformisanje kad je riječ o načinu budžetiranja. Do sada smo praktikovali linijsko, a sada prelazimo na programsko budžetiranje, gdje imamo četiri nivoa transparentnosti. To znači jasno definisanje ciljeva i konkretne aktivnosti u njihovoj realizaciji. U budžetu su sadržani svi programi i potprogrami svih budžetskih potrošača, što može značiti veću kooperativnost i odgovornost, ali i stvaranje prostora za uštede”, naveo je Šaranović.

Naglasio je da se ovim budžetom ima uvid u potrošnju svakog centa. Takođe, naveo da tako predloženi budžet stvara pretpostavku za uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu do šest godina, obezbjeđivanje besplatnih udžbenika svim osnovcima, kao i povećanje staračkih nadnoknada.

“Uprkos krizi usljed pandemije, nemamo kriznih mjera. Sjetićemo se povećanja PDV-a, kriznih poreza kada su javne finansije bile bolje nego danas i ovakavim budžetom imamo obezbijeđenu redovnost isplata u javnom sektoru”, istakao je Šaranović.

On je naveo da bi akcizna politika počela sa primjenom tek od 1. jula i da se odnosi na proizvode koji su štetni po zdravlje, što je u saglasju sa evropskim pravilima.

Takođe, poručio je da je važno voditi računa o poštovanju principa pravednosti.

“Jedna od tih mjera je ukidanje najviše poreske osnovice za obračun zarada”, naveo je Šaranović.

Međutim, Konjević navodi da je riječ o tome da država ograničava dio doprinosa koji se plaća da bi kasnije ograničavala iznos penzija.

“To nije nikakva socijalna stavka. Vlada je trebala da uvede progresivno oporezivanje na zarade. To je princip da onaj ko ima više plaća i više poreza”, kazao je predsjednik SDP-a.

On je ocijenio da se predloženi budžet ne razlikuje od budžeta prethodne Vlade, osim u brojkama.

“Ne daje odgovor na dva ključna pitanja koja imamo kao problem danas u Crnoj Gori – nezaposlenost i kako pomoći crnogorsku privredu. Prema podacima iz marta, 20 hiljada više nezaposlenih, stopa nezaposlenosti prešla 20 odsto, a prema podacima u budžetu projektovana stopa nezaposlenosti je 15 odsto , stopa rasta nezaposlenosti je 6 odsto. Radi se o podacima koji su nerealni, a treba da posluže da dobijemo neke finansijske pokazatelje na papriu a nemaju nikakvu suštinu”, naveo je Konjević.

On je kazao da nije predviđena ozbiljna podrška likvidnosti crnogorskoj privredi.

“Budžet treba da kreira osnovu po kojoj bi se napravili određeni modeli, koji će pomoči privredi. Već godinu dana ne uspijevamo da nađemo model garantnih šema koje su našle gotovo sve zemlje u regionu”, rekao je Konjević.

Takođe je istakao da je budžet je kreiran bez dijaloga između ključnih socijalnih partnera, kao i da je Američka prviredna komora kritikovala budžet jer je na prihodnoj strani jednak budžetu od prije godinu dana, gdje se, kako je kazao, pokušava ruka zavući u džep građana, gdje 40 miliona treba da se obezbijedi kroz povećanje akciza”, istakao je Konjević.

Suština je, kako je ocijenio, da ni prihodna ni rashodna strana nijesu adekvatno procijenjene.

“Planirano je da se 40 miliona eura prihoduje od zakona koji ne postoji u pravnom sistemu Crne Gore. I sve da tak zakon bude usvojen, nije realno da se on može implementirati. Nije realno da prihodi od turizma budu 65 odsto, a stopa rasta BDP-a deset odsto”, smatra Konjević.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve