Utorak, 5 Jula, 2022
Rubrika:

Sankcije Rusiji otvorile vrata turistima iz Zapadne Evrope

Već u januaru počelo je veliko interesovanje sa francuskog tržišta, ali je nastupilo zatišje kad je počeo rat u Ukrajini i to je trajalo mjesec. Nakon toga počeli su bukinzi iz cijele Evrope za sve sektore, a prednjači individualni. Nadamo se da ćemo ostvariti nekih 60 do 70 odsto prihoda iz 2019. godine koja nam je reper

Predsezona je počela ove godine već u martu. Sagovornici Pobjede kažu da su se plašili da će sezona biti loša zbog rata u Ukrajini, ali kako smo ,,odreagovali“ sankcijama prema Rusiji, tako su turisti sa Zapada počeli da bukiraju kod nas i počeli da otkazuju Srbiji. Iako je najavljeno više avio-letova nego prošle godine, misle da ih treba biti još više prema većem broju zemalja.

Nataša Spirić-Smiljanić, vlasnica hotela ,, MonteBay Perla“ i turističke agencije ,,Luminalis“ govori koliko je politička pozicija bitna za naš turizam.

“Već u januaru počelo je veliko interesovanje sa francuskog tržišta, ali je nastupilo zatišje kad je počeo rat u Ukrajini i to je trajalo mjesec. Nakon toga počeli su bukinzi iz cijele Evrope za sve sektore, a prednjači individualni. Nadamo se da ćemo ostvariti nekih 60 do 70 odsto prihoda iz 2019. godine koja nam je reper”, poručuje Spirić-Smiljanić.

Po njenim riječima, počinjemo da vraćamo dobar glas koji smo imali prije korone.

“Politička pozicija je bitna. Uticalo je to što smo se opredijelili i nijesmo prorusko tržište. Imali smo u Srbiji kongres grupe koje su odmah otkazane, dok se to nije desilo u Crnoj Gori “, kazala je Spirić- Smiljanić i dodala da već od aprila organizuju turističke grupe.

Kako je predsezona počela ranije nego prošle godine, smatra da će i sezona duže trajati.

“Počeli smo od marta, tako da do kraja oktobra imamo grupe “, rekla je Spirić-Smiljanić.

Istče da većina hotelijera nije dizala cijene, za razliku od Hrvatske.

“Ostali smo korektni. Nijesmo bili ,,bezobrazni“ i nijesmo povećali cijene klijentima da bi zadržali prodaju”, kaže Spirić-Smiljanić i naglašava da moramo pojačati avio saobraćaj i čistoću destinacije.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović predsezonu ocjenjuje značajno boljom od prethodne.

“U Crnoj Gori boravi više gostiju nego prošle godine, a predsezona je i počela u martu, a lani tek u junu. Ipak, nije realno očekivati da ostvarimo rezultate koje smo imali u rekordnoj 2019. godini, s obzirom da još uvijek nemamo goste sa svih tržišta kao prije pandemije. Situaciju dodatno otežava situacija sa ratom u Ukrajni”, kaže Jovović koji je mišljenja takođe da je dobra dobra avio povezanost jedan od ključnih faktora uspješne turističke sezone.

Smatra i da treba razvijati turizam usmjeren ka visoko platežnim gostima, zbog naših ograničenih kapaciteta.

“Budući da naša infrastruktura i turistički kapaciteti još ne mogu odgovoriti svim očekivanjima zahtjevnih gostiju, potrebno je u kratkom roku naći balans između masovnog i ekskluzivnog turizma. Kao i raditi na podizanju stepena usluge, razvoju infrastrukture i promociji destinacije kako bi se u srednjem i dugom roku dominantno pozicionirali kao visoko kvalitetna destinacija”, ocjenjuje Jovović.

Kao probleme navodi nedostatak stručne radne snage u Crnoj Gori, komplikovane i duge procedure angažovanja stranaca, sivu ekonomija i nelojalnu konkurenciju. Gosti se, navodi, žale na infrastrukturu, nepripremljene plaže i buku.

Kao jednu od novina koju smatra da treba da uvedemo je naplata usluge, koja bi se iskazivala na fiskalnom računu.

“Uvođenje ,,servise charge“ je način da se povećaju primanja u turizmu i ugostiteljstvu i podstakne zapošljavanje, a ne da bi se nametala obaveza da svi iskazuju i obračunavaju ovu naknadu, već bi imali izbor. Takođe, internim aktima bi se uredio načim raspodjele ove naknade među zaposlenima”, smatra Jovović dodajući da je ovo samo jedan od načina da se ublaži sve veći problem nedostatka stručne radne snage.

Međutim, dugoročnog rješenja nema dok se sistemski i strateški svi zajedno ne pozabavimo ovim problemom.

“Da bi se razvili kao visoko kvalitetna turitička destinacija, moramo imati i visoko kvalitetan kadar, pa je potrebno raditi na motivisanju mladih da se školuju ili prekvalifikuju za turistička zanimanja. Već duže tražimo uvođenje kategorije ,,stalni sezonski radnik“ koji bi kada nema potrebe za sezonskim radnicima primali umanjenu zaradu, ali uz subvenciju države”, poručio je Jovović dodajući da se ovaj sistem pokazao kao dobar u Hrvatskoj.

Bitna infrastruktura

Vlasnik kompanije ,,Explorer“ Luka Bulatović apeluje da razvijamo infrastrukturu i bolje štitimo okolinu.

“Ovu zemlju treba podstaći na neki novi razvoj. Da ne zaustavljamo projekte, nego da razvijemo ovu zemlju kako treba. Lako je zaustaviti nešto, ali je teško sagraditi”, poručio je Bulatović i naglasio da je bitan ravnomjeran regionalni razvoj.

“Polako se vraćaju stara tržišta. Istočna Evropa će ove godine ostati po strani. Treba uložiti napore da ojačamo novu avio-kompaniju, kako bi imali više letova i slotova. Nova vlada ima mnogo šta da radi. Razgovor sa novim ministrom bio je obećavajući. Konačno imamo sa kim da razgovaramo”, kazao je Bulatović i dodao da sada možemo dovesti nove partnere, napravimo zajednički sastanak i uvesti novu energiju da osjete da su dobrodošli i da će njihovi zahtjevi biti ispoštovani.

Grupe koje ove godine imaju boraviće nekoliko dana na moru nekoliko na planini.

“Svi prepoznaju Taru kao dobar turistički proizvod. Prošle godine smo otvorili ekološki hotel Tara i lagano ćemo ga popuniti”, kaže Bulatović i ističe da većini rijeka i jezera fali infrastruktura i da nacionalni parkovi treba da rade na ponudi, a ne samo da zarađuju na ulaznicima.

“Imamo dva objekta na Crnom i Biogradskom jezeru koji su postali prepoznatljivi po gastronomskoj ponudi koja mora da se njeguje i u ostatku Crne Gore “, naveo je Bulatović i kazao da imaju 90 odsto gostiju kao i lani, te još nešto Slovenaca i Poljaka i sve više Izrealaca…

“Zapadna Evropa je puno brže odreagovala nego lani “, kazao je Bulatović i poručio da treba raditi na saobraćajnoj infrastrukturi, kako bi ,,otvorili“ Sloveniju, Hrvatsku i privukli ljude iz Mađarske, Rumunije Grčke….

Ističe da nacionalni parkovi treba više da se otvaraju prema turističkoj privredi, a da ugovori moraju biti duži, jer u turizmu nema brzog povrata investicije. Uz to apeluje da treba ravnomjerno razvijati sve regione.

Hitno ,,ispeglati“ nesuglasice sa investitorima

Luka Bulatović apeluje na razumne ljude u Vladi da sačuvaju investitore po kojima je Crna Gora bila prepoznata i da ih ne zapostavljamo kao zadnje dvije godine.

“Treba da se odmah okrenemo investitorima koji su ovdje donijeli kapital i napravili od Crne Gore prepoznatljivu turističku destinaciju i pokušamo da ,,ispeglamo“ napravljene nesuglasice i nađemo zajednički jezik. Treba da prevaziđemo sve ono što se dešavalo zadnje dvije godine i da nam njihove kompanije budu veće i zadovoljnije – da planiraju neke nove projekte u Crnoj Gori. Jedino tako možemo vratiti imidž koji je Crna Gora imala “, poručio je Bulatović.

Za auto-put se već interesuju filmadžije

Za novi auto-put, prema informacijama koje imaju turistički poslenici, već se interesuju neke američke kompanije radi snimanja filmova.

Otvaranje auto-puta, kako kaže Luka Bulatović, očekuju u julu i on će dodatno ispromovisati špic sezone i napraviti nove pakete kada je u pitanju izletnički turizam kao i poslovni.

“To će uvezati more i planinu i tim putem će Crna Gora još više biti atraktivna. Samo možemo da očekujemo neke dobre dane, jer boljom infrastrukturom čuvamo i prirodu”, kazao je Bulatović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Tri posade gasile požar kod Dječije bolnice

Ublizini Dječije bolnice u Podgorici danas je oko 14.11 časova došlo do požara, saopštili su iz Službe zaštite i spašavanja. Kako je saopšteno, na prijavljenu...

Samardžić povukao kandidaturu za sudiju Ustavnog suda

Saša Samardžić povukao je kandidaturu za sudiju Ustavnog suda Crne Gore, saopšteno je danas iz parlamenta. Konsultativno saslušanje Samardžića trebalo je da bude obavljeno sjutra,...

Đurović: Pandemija kovida podsjetila na ranjivost ljudskih prava, žene i ovog puta odigrale značajnu...

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović koja boravi u Birmingemu povodom održavanja godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine OEBS, na poziv predsjednice Odbora za prava žena i jednakost...

Okupljanje u Nikšiću 13. jula, lokalna vlast podmuklo i zlonamjerno pokušava da unese zabunu...

Dan državnosti Crne Gore 13. jul ove godine će se obilježiti javnim okupljanjem građana u Nikšiću, na Trgu slobode, saopštili su iz Foruma slobodnih...

Ombudsman: Toksikološki nalaz o dešavanjima na Cetinju u fazi izrade, nije smio biti objavljen

Povodom medijskih objava o izvještaju dr Sandre Đuranović o upotrebi hemijskih sredstava tokom protesta na Cetinju 5. septembra, koji je sačinila za potrebe institucije Zaštitnika, kao...

Najčitanije

Povezano

Borel: Sankcije protiv Rusije snažno pogađaju Putina i njegove saučesnike

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozep Borel ocijenio je da sankcije protiv Rusije “već snažno pogađaju Vladimira Putina i njegove saučesnike i njihovi efekti po...

Rusija užurbano traži svježu krv za rat

Moskva nije pozvala na opštu mobilizaciju ni posle više od četiri mjeseca rata protiv Ukrajine. U borbi su profesionalni vojnici i vojnici po ugovoru,...

Bivši šef Pentagona: Putin je lik iz romana Dostojevskog, ide na spavanje ljut i misli da je Rusija okružena noćnim morama

Bivši američki sekretar za odbranu Džim Matis oštro je kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegovu invaziju na Ukrajinu nazvao je „nekompetentnom“ i „nepromišljenom“. Matis...

Njemačka mora biti spremna ako Rusija obustavi isporuku gasa

Njemačka mora biti spremna u slučaju da Rusija nastavi da smanjuje ili obustavi protok gasa kroz gasovod Sjeverni tok 1, izjavio je danas njemački...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve