Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

SAMO BAHATO CEDIS kupio 14.000 brojila za 1,4 miliona eura preko oglasa za jednostavne nabavke

Osim što su brojila nabavljena nezakonito, još su i preplaćena, jer su plaćena ukupno 1,4 miliona eura. To bi značilo da je jedno brojilo plaćano u prosjeku 100 eura. To je ogromna cifra kad se zna da je CEDIS ove godine kupovao samo obična, a ne pametna brojila.

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je ove godine nezakonito kupio 14.000 brojila. Osim što su brojila nabavljena nezakonito, još su i preplaćena, jer su plaćena ukupno 1,4 miliona eura. To bi značilo da je jedno brojilo plaćano u prosjeku 100 eura. To je ogromna cifra kad se zna da je CEDIS ove godine kupovao samo obična, a ne pametna brojila.

Kako su ta brojila kupovana u Srbiji i BiH, gdje je prosječna cijena, na primjer, običnog Enelovog brojila 46 eura, a 76 eura pametnog brojila, svako može lako izračunati da je ta nabavka mogla biti najmanje za 700.000 eura manja čak i da su predstavnici CEDIS-a otputovali u Beograd i Banjaluku i lično kupovali brojila po radnjama.

Brojila

Pobjedi iz CEDIS-a nijesu objasnili zašto u posljednjih godinu i osam mjeseci uopšte ne nabavljaju niti ugrađuju pametna brojila! Njihovi podaci dostavljani medijima u tom periodu pokazuju da se smanjio broj potrošača u Crnoj Gori kojima su ugrađena takozvana pametna brojila koja omogućavaju daljinsko očitavanje i isključivanje.

Naime, prema izvještaju CEDIS-a od 23. marta 2021. godine, neposredno prije nego što su kompaniju preuzeli menadžeri iz DF-a i Demokrata Rajko Radošević i Vladimir Čađenović, pametnim brojilima bilo je pokriveno 81,5 odsto ukupnog konzuma. Samo četiri mjeseca kasnije, 25. avgusta 2021. iz CEDIS-a saopštavaju da pametnim brojilima pokrivaju 80 odsto konzuma. Godinu kasnije, 25. avgusta 2022. CEDIS obavještava javnost da i dalje pametnim brojilima pokrivaju 80 odsto konzuma!

Ali da idemo redom!

Inspekcija

CEDIS cijele ove godine nezakonito kupuje obična brojila i to ne tenderom, već po modelu jednostavnih nabavki, koje dozvoljava Zakon o javnim nabavkama do maksimalne godišnje vrijednosti od 20.000 eura. Prema članovima 23 i 26 ovog zakona, tender se ne treba raspisivati za nabavke manje od pet, od 20 i od 40 hiljada eura na godišnjem nivou. Oni su od juna do novembra ove godine raspisali u tri navrata 70 jednostavnih nabavki za kupovinu 14.000 brojila, ukupne vrijednosti 1,4 miliona eura.

Dakle, 7. juna raspisano je deset jednostavnih nabavki, 5. avgusta 20, a 15. novembra 40 jednostavnih nabavki. Kupljena su obična brojila, bez modema i sklopke, a plaćana su po većoj cijeni nego što je CEDIS platio u decembru 2021. pametna brojila po hitnoj nabavci. Kao što rekosmo, ova obična brojila se u Srbiji prodaju po 40 do 50 eura u veleprodaji, a oko 60 eura u maloprodaji.

Da se radi o nezakonitoj raboti utvrdila je inspekcija za jabvne nabavke već u junu. Iz Uprave za inspekcijske poslove su tada Pobjedi kazali da će podnijeti prekršajnu prijavu nadležnom sudu, jer su nepravilnosti utvrđene tokom kontrole koju je sproveo nadležni inspektor nakon prijave da je CEDIS 7. juna raspisao deset jednostavnih nabavki pametnih brojila vrijednih po 20.000 eura, pokušavajući time da izbjegne tender. Dijeljenje istog predmeta nabavke na taj način suprotno je zakonu.

– Kazne neće biti izrečene putem prekršajnog naloga već će biti izdata prekršajna prijava, pa će nadležni sud u skladu sa aktuelnim zakonskim odredbama odrediti visine novčanih kazni – kazali su tada našoj redakciji iz Uprave.

Zakon

Članom 211 Zakona o javnim nabavkama propisano je da će se novčanom kaznom od pet do 20.000 eura kazniti pravno lice koje vrši podjelu predmeta nabavke na

način kojim se izbjegava primjena ovog zakona. Predviđena je i kazna odgovornog lica u pravnom licu iznosom od 150 do 2.000 eura. Kako je CEDIS nastavio sa ovom praksom, očito je da se menadžmentu više isplati plaćati kazne i nastaviti sa ovakvim poslovanjem. Na pitanje – zašto nikad nijesmo dobili odgovor! Osim da su od avgusta započeli treću fazu projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije, kojom se planira izmjestiti i ugraditi 20.000 novih brojila.

Po zakonu, tender mora biti otvoren 30 dana da bi ponuđači prikupili potrebnu dokumentaciju i registrovali brojila kod metrološkog zavoda u Crnoj Gori, ukoliko dolaze kao novi ponuđači. Brojilo je roba složenog karaktera, koja mora da zadovolji nacionalne propise i sertifikate, što se može vidjeti i na oglasima CEDIS-a za jednostavne nabavke.

S druge strane, brojila se rade najčešće po ugovorenom poslu, što zahtijeva rokove isporuke od 45 do 90 dana. Kako su objave jednostavnih nabavki CEDIS-a trajale tri dana, a rok isporuke skraćen na 15 dana, očito je da se radilo o unaprijed dogovorenom poslu sa kompanijama koje su na lageru imale brojila čije je specifikacije tražio CEDIS. Kao što je očito da CEDIS nijesu zanimale nikakve konkurencije i eventualno smanjenje cijene ili povećanje kvaliteta, a kamoli kupovina pametnih brojila za istu cijenu koju su plaćali za obična.

Tender

Do nezakonitih usitnjenja javnih nabavki je došlo nakon što su poništena dva tendera CEDIS-a za kupovinu pametnih brojila. Nova uprava CEDIS-a poništila je tender stare uprave i nakon šest mjeseci raspisala novi oktobra prošle godine. Toliko im je vremena trebalo da tender usklade sa ponudom kompanije Meter&Control biznismena Vojina Lazarevića.

Očekivano, menadžment CEDIS-a je posao nabavke 32.000 brojila i druge opreme vrijedan 4,7 miliona eura dodijelio Lazarevićevoj firmi, iako je njihova ponuda bila dva miliona eura skuplja od najniže.

Krajem marta ove godine Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je tu odluku uprave CEDIS-a. Pobjeda je u više navrata pisala da je na tom tenderu dio tehničke specifikacije planski bio prilagođen brojilima – Lazarevićeve firme. Na odluku CEDIS-a žalili su konzorcijumi Mezon-Enerdat iz Danilovgrada i Infinity ITSS and Energy iz Podgorice i Prointer ITSS iz Banjaluke jer su smatrali da je uprava nezakonito, ignorišući uslove konkursa, njihove ponude proglasila neispravnim. Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donijela je 28. marta solomonsko rješenje: poništila je odluku CEDIS-a, zbog bitnih povreda postupka, a žalbe odbacila jer ih je proglasila bespredmetnima zbog poništenja tendera.

Zbog ovog je smijenjen i direktor Sektora za mjerenje Ivan Stešević, koji nije htio da potpiše takvu specifikaciju.

Treba naglasiti da su Mikroelektronika i EWG partnerske firme Lazarevićevog Meter&Control-a.

CEDIS je prošlog decembra kroz hitne nabavke od Lazarevića kupio 2.000 brojila.

Oglasi za poznate prodavce

Posao na prvom raspisanom konkursu jednostavnih nabavki iz juna su dobili banjalučka Mikroelektronika, beogradski Meter&Control i EWG te podgorički Enter. Ponude sve tri kompanije su bile jedine, pa je Mikroelektronika prodala 600 brojila za 58.860 eura, odnosno 98,1 euro po komadu.

Meter&Control je prodao 600 brojila za 59.160 eura, odnosno 98,6 eura, WWG 600 brojila za ukupno 58.920 eura, odnosno 98,2 eura po komadu, a Enter 200 brojila za 19.998 eura ili 99,99 eura po komadu.

U avgustu posao su dobili, pogađate, Mikroelektronika, Meter&Control, Enter, ali su im se pridružili nikšićki Ramel i barski Baranka Export-import Pejanović. Ovoga je puta Mikroelektronika prodala 1.200 brojila za ukupno 118.680 eura, ili za 98,9 eura po komadu; Meter&Control 1.200 brojila za ukupno 118.440 eura, ili za 98,7 eura po komadu; Enter kao i prošli put 200 brojila za 19.998 eura; Ramel 1.200 brojila za 117.840 eura ili 98,2 eura za komad: te Baranka dugačkog imena 200 brojila za 19.800 eura ili 99 eura po komadu. I u ovom slučaju sve su ponude bile jedine za svaki navedeni broj nabavke.

U novembru posao je pripao, nećete vjerovati, Mikroelektronici, Meter&Control-u, Enteru, Ramelu i Baranki sa dugim imenom. Mikroelektronika je obezbijedila 2.400 brojila za 238.080 eura, ili 99,2 eura; Meter&Control isto toliko brojila za 235.680 eura, ili 98,2 eura; Enter 400 brojila za 39.996 eura, što je 99,99 eura, Ramel 2.400 brojila za 235.680 eura ili 98,2 eura, a Baranka dugog imena 400 brojila za 39.600 eura, odnosno 99 eura. I ovdje su ove firme bile jedini ponuđači kod traženih partija.

S tim, što su oglasima tražene količine i sume bile procijenjene na 19.999 eura i količinu od 200 brojila.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve