Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Samit o prehrambenim sistemima u Rimu: Reforma sistema ishrane za iskorenjivanje gladi do 2030.

''Cilj ovog događaja je da pruži najnovije dokaze i naučne pristupe transformaciji prehrambenih sistema iz cijelog svijeta i pokrene niz novih obaveza kroz koalicije za akciju i mobiliše nova finansiranja i partnerstva na najvišem političkom nivou'', ističu iz Ministarstva

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović sa delegacijom učestvovao je na samitu UN organizovanog u saradnji sa Vladom Italije i održan u Rimu sa ciljem napretka ka Agendi za održivi razvoj – iskorenjivanje gladi u svijetu do 2030. godine.

Kako navode, na samitu na kojem je učestvovalo više od 100 ministara poljoprivrede, finansija i zdravlja i više od 1000 delegata, predstavljene su mjere i rješenja za postizanje ciljeva održivog razvoja u cilju transformacije svjetskih prehrambenih sistema, održavanje poljoprivredne proizvodnjei kvaliteta proizvedene hrane u svjetlu borbe protiv klimatskih promjena, suša, poplava i požara.

“Cilj ovog događaja je da pruži najnovije dokaze i naučne pristupe transformaciji prehrambenih sistema iz cijelog svijeta i pokrene niz novih obaveza kroz koalicije za akciju i mobiliše nova finansiranja i partnerstva na najvišem političkom nivou”, ističu iz Ministarstva.

Učesnici su kroz javne diskusije istakli značaj podizanja svijesti o sistemima proizvodnje hrane, koja nam može pomoći da postignemo ciljeve održivog razvoja, koji su od najveće važnosti za svaku pojedinačnu zemlju, ljude i planetu.

U okviru samita ministar Stijović i državna sekretarka Nikolina Mišnić je učestvovali su na okruglom stolu ministara poljoprivrede sa temom Transformacija sistema hrane za postizanje ciljeva održivog razvoja.

“Tokom poslovne večere kod generalnog Direktora FAO UN Qu Dongyuna u rezidenciji UN u Rimu kao i na marginama sastanaka uz podršku ambasade Crne Gore u Rimu održan je veliki broj sastanaka sa ministrima poljoprivrede jugoistočne Evrope sa ciljem jačanja saradnje Crne Gore sa zemljama iz regiona na polju proizvodnje, kontrole i bezbjednosti hrane”, zaključuju iz Ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Samit o prehrambenim sistemima u Rimu: Reforma sistema ishrane za iskorenjivanje gladi do 2030. – CG Vijesti
30.07.2021-15:43 15:43

[…] Aktuelno […]