Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Sajam u Celju: Crna Gora zemlja partner

Oko 40 crnogorskih izlagača – iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, energetike, metaloprerade, saobraćaja i drugih djelatnosti, kao i institucije, predstavljaju proizvode i usluge na zajedničkom izložbenom prostoru površine 525 kvadrata

Međunarodni sajam preduzetništva – MOS održava se 52. put u slovenačkom gradu Celju, od 10. do 15. septembra 2019. godine. Crna Gora je zemlja partner ove veoma značajne manifestacije koja okuplja više od 1.500 izlagača iz 34 države, te privlači preko 100.000 posjetilaca.

Foto: 52. MOS

Oko 40 crnogorskih izlagača – iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, energetike, metaloprerade, saobraćaja i drugih djelatnosti, kao i institucije, predstavljaju proizvode i usluge na zajedničkom izložbenom prostoru površine 525 kvadrata. Njihov nastup organizovala je Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Ministarstvom kulture, NTO i Investiciono-razvojnim fondom. Učestvovanje na MOS-u omogućava kvalitetnu prezentaciju proizvoda, sticanje novih poslovnih kontakata, te kvalitetnije pozicioniranje crnogorskih brendova i mogućnost rasta izvoza.

Foto: 52. MOS

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović govorili su na otvaranju Sajma. Među brojnim uglednim zvanicama, prisustvovali su crnogorski ambasador u Ljubljani Vujica Lazović i počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač.

Predsjednik Privredne komore Golubović je istakao da je cilj crnogorskog nastupa, kao zemlje partnera, unapređenje međukompanijske, pa time i ukupne ekonomske saradnje.

Foto: 52. MOS

– Nema sumnje da za unapređenje te saradnje naše poslovne zajednice imaju osnovu u odličnim međudržavnim i političkim odnosima – smatra Golubović.

Ocijenio je da su od obnove crnogorske nezavisnosti slovenačke kompanije percipirale Crnu Goru kao destinaciju povoljnu za širenje poslovnih aktivnosti. One su, pored kapitala, donijele tehnologiju, pozitivnu praksu, know-how i evropske poslovne običaje.

Foto: 52. MOS

– Neke od najproduktivnijih i najbolje ocijenjenih investicija u Crnoj Gori potekle su baš sa slovenačkog tržišta, a siguran sam da će ih u periodu pred nama biti još, posebno u oblastima poljoprivrede, energetike i turizma – rekao je Golubović.

Naglasio je da su crnogorske kompanije iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u posljednjoj deceniji značajno modernizovale proizvodnju, usaglašavajući je sa zahtjevima visokih standarda kvaliteta, te, zahvaljujući tome, pronašle mjesto na međunarodnom tržištu, a neke dobile i evropski broj.

– Proizvođači iz Crne Gore su spremni da zadobiju povjerenje potrošača u Sloveniji i ponude im robe proizvedene u skladu sa evropskim standardima, za koje sa ponosom možemo da kažemo da su „Made in Montenegro“ – saopštio je Golubović.

Foto: 52. MOS

Nakon što je predstavio Crnu Goru kao elitnu turističku destinaciju koja postiže rekordne rezultate i privlači najpoznatije svjetske brendove, prvi čovjek Komore je kazao da predstoji intenzivnija valorizacija potencijala sjevera naše države za ovu djelatnost, čemu mogu doprinijeti pozitivna iskustva Slovenije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve