Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Šahmanović održao sastanak sa predstavnicima energetskih subjekata

''Dio finansijske pomoći koju je Evropska Unija opredijelila za zemlje Zapadnog Balkana, kako bi se lakše prebrodila energetska kriza, svakako će predstavljati značajan mehanizam podrške Crnoj Gori u globalno izazovnim vremenima''

U Ministarstvu kapitalnih investicija održan sastanak sa predstavnicima energetskih preduzeća: EPCG, COTEE, CGES, BELEN, Uprave za ugljovodonike i Privredne komore, te su tom prilikom vođeni razgovori na temu mehanizama prevazilaženja sve izvjesnije energetske krize, izmjena u pravcu redefinisanja cjenovne politike, djelovanja usmjerenim ka kategorijama ranjivih kupaca, a sve u cilju očuvanja stabilnosti energetskog sektora i što manjeg tereta na račun građana.

,,Raduje me odaziv predstavnika svih energetskih subjekata, a istovremeno intenziviranje daljih razgovora, u momentu kada je energetska kriza sve izvesnija, a Crna Gora, među zemljama regiona i šire, jedina zemlja koja nije uvela mjere, koje bi prouzrokovale teret na račun njenih građana. Regulacije, modaliteti poslovanja i tržište električne energije su polja na kojima su reforme neophodne, te će saradnja sa međunarodnom zajednicom značajno doprinijeti tom procesu na putu ka unapređenju energetskog sektora, a to je naš primarni cilj, kazao je državni sekretar za energetiku Admir Šahmanović.

Kako je istakao, dio finansijske pomoći koju je Evropska Unija opredijelila za zemlje Zapadnog Balkana, kako bi se lakše prebrodila energetska kriza, svakako će predstavljati značajan mehanizam podrške Crnoj Gori u globalno izazovnim vremenima.

,,Važno je napomenuti da se, u saradnji sa Evropskom komisijom, planira izrada Akcionog dokumenta kojim će se definisati vidovi podrške, odnosno subvencija najugroženijim kategorijama stanovništva u vidu plaćanja računa za električnu energiju. Takođe, kroz ovaj vid saradnje definisaće se stvaranje uslova za optimalno funkcionisanje tržišta električne energije, podrška infrastrukturnim projektima, sa akcentom na izgradnju gasovoda, gasnih termoelektrana, kao i unapređenje skladišnih kapaciteta naftnih derivata, te izradu Studije za izgradnju vjetroelektrana na moru” naglasio je Šahmanović.

Predstavnici energetskih preduzeća izrazili su podršku i spremnost da se razgovori nastave, a sa druge strane saopštili da računaju na državu i njenu podršku energetskom sektoru u pogledu uzimanja učešća u prevazilaženju energetske krize.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ismet
11.11.2022-20:39 20:39

Tako je Admire.Bravo.!!!Vrlonsu strucan covjek.!!!