Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Sa nekoliko klikova do bolje zaštite potrošača

Većina građana nema dovoljno znanja o potrošačkim pravima i zato je Ministarstvo ekonomije razvilo dvije aplikacije za mobilne telefone, koje će im omogućiti da uz nekoliko klikova dođu do ostvarenja potrošačkih prava

Crnogorskim građanima najbitnija potrošačka prava su pravo na reklamaciju proizvoda i pravo da dobiju fiskalni račun, dok su im bezbjednost proizvoda i vraćanje kusura na posljednjem mjestu. Većina njih nema dovoljno znanja o potrošačkim pravima i zato je Ministarstvo ekonomije razvilo dvije aplikacije za mobilne telefone, koje će im omogućiti da uz nekoliko klikova dođu do ostvarenja potrošačkih prava.

foto: CdM

To je saopšteno na konferenciji organizovanoj u okviru EU projekta “Tehnička pomoć za usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU o unutrašnjem tržištu AIM II”, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o poznavanju poztrošačkih prava u Crnoj Gori, sprovedenog tokom marta i aprila nad 1.020 ispitanika u 23 opštine.

Šefica biroa za odnose sa javnošću Ministarstva ekonomije Marina Šaković saopštila je da dvije trećine ispitanika zna da je u našoj zemlji usvojen Zakon o zaštiti potrošača, ali manje njih je znalo da su donijeti i Zakon o potrošačkim kreditima i Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda.

“Istraživanje je pokazalo da je oko dvije trećine ispitanika saglasno sa tvrdnjama da potrošači u Crnoj Gori nemaju dovoljno znanja o zaštiti svojih prava (67,8 odsto), da nemaju naviku da traže zaštitu svojih prava (66,7 odsto) i da je u Crnoj Gori svijest o značaju zaštite potrošača nerazvijena (63 odsto). Najveći broj ispitanika (87,7 odsto) nije se obraćao državnim organima za zaštitu potrošačkih prava”, precizirala je Šaković.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović istakao je da su, shodno rezultatima istraživanja, već načinili određene korake kako bi unaprijedili stanje u toj oblasti.

“Ministarstvo ekonomije je pripremilo dvije nove aplikacije za mobilne telefone, namijenjene potrošačima. Zahvaljujući aplikacijama, kada dođe do kršenja potrošačkih prava – potrošači će moći da na licu mjesta, brzo i jednostavno podnesu prigovor inspekciji, odnosno zatraže zaštitu od nadležnog državnog organa”, kazao je Rabrenović.

foto: CdM

Vođa projekta AIM II Matjaž Logaž je ocijenio da je istraživanje dokazalo da je crnogorsko Ministarstvo ekonomije do te mjere osposobljeno u oblasti zaštite potrošača da može da priprema i sprovodi politiku koja je prepoznata kao dobra praksa i u članicama Evropske unije EU.

“Komplimenti za napredak svima koji su radili u toj oblasti. Čestitam nadležnim državnim organima”, poručio je Logaž.

Glavna tržišna inspektorka Nada Đurđić ukazala je da se bez aktivnog potrošača i aktivnog trgovca crnogorski potrošač ne može izjednačiti sa evropskim u ostvarivanju prava.

“Iako je Crna Gora uradila dosta za potrošače, može se zaključiti da ova anketa pokazuje da je pred nama još dosta posla”, zaključila je Đurđić.

Posredstvom aplikacija i sajta zastitapotrsaca.me građanima će biti olakšana procedura za podnošenje prigovora, svi relevantni zakoni i propisi biće im dostupni na jednom mjestu, moći će da se informišu o nebezbjednim proizvodima…

Aplikacija bi trebalo da budu završena do kraja godine, a u Ministarstvu ekonomije su sigurni da će zaživjeti.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve