Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

S jeseni može doći do nestašice namirnica

Kostić smatra da je ograničavanje cijena osnovnih životnih namirnica trebalo da bude urađeno prije sedam mjeseci

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić kazao je da s jeseni može doći do nestašica prehrambenih proizvoda svuda u svijetu pod uticajem rata u Ukrajini. On je u emisiji “Link” Radija Crne Gore saopštio da je mnogo bolje spriječiti rast inflacije subvencionisanjem preduzeća nego ograničavanjem cijena.

Kostić smatra da je ograničavanje cijena osnovnih životnih namirnica trebalo da bude urađeno prije sedam mjeseci.

“Efikasnost određene Vlade se mjeri brzinom njene reakcije. Živimo u svijetu u kom nije bitno da li ste mali ili veliki, već da li ste brzi ili spori“, kazao je on.

Rast cijena na tržištu se ne može zauzdati ali se može ublažiti, i one bi, po mišljenju Kostića, bile sada manje da se reagovalo na vrijeme.

“Ključna je stvar kako prići obuzdavanju cijena. Nije svejedno da li ćete da odredite gornji nivo cijena, zamrznete cijene ili ćete limitirati trgovačke marže“, kazao je on.

Kostić objašnjava da onog momenta kada krenete da djelujete na tržište i privredu administrativno, tu se pravi šteta apriori.

“Ako ograničite rastcijena onda nastaju nestašice jer oni koji rade taj posao neće da rade po tim cijenama. Time slabite privredu što je dugoročno loše za sve“, kazao je on.

Zato je, kako kaže, bolje djelovati subvencijom preduzećima na cijenu koju bi oni izgubili ograničavanjem cijena.

“Daleko je bolje da država subvencioniše tržišnu cijenu preduzećima, nego da ograničava cijene. Na taj način neće biti nestašica, sive ekonomije i oslabljene privrede“, kazao je on.

O nestašici, upozorava Kostić, niko ne govori.

“Svima jasno da s jeseni može doći do nestašica prehrambenih proizvoda svuda u svijetu pod uticajem rata u Ukrajini“, istakao je analitičar.

Govoreći o turističkoj sezoni Kostić je upozorio da smo u inflacionom periodu.

“Sada bi trebalo mjeriti buduće efekte turizma kroz inflaciona sočiva jer fizički obim turističkog prometa može biti manji, ali u vrednosnom smislu može biti veći zbog inflacije. To je element koji nas može dovesto u zabludu“, objašnjava ekonomski analitičar.

Smatra da se radovanjem masovnom turizmu pravimo štetu „menadžmentu turističke destinacije Crna Gora“.

“Iz razloga što treba da budemo destinacija koja treba da privlači više platežnu klijentelu, a na taj način ne devastiramo sopstvene resurse. A ko su plaže pretrpane, ako su zagušene saobraćajnice, onda stvaramo negativna iskustva“, istakao je Kostić.

Komentarišući dug Crne Gore, Kostić je kazao da su dugovanja privrede na svjetskom nivou tri puta veća nego što je svjetski BDP.

“Pitanje duga nije problem Crne Gore. Jedini lijek za to je ekonomski rast“, kazao je Kostić.

On objašnjava da dug pravi problem kada su kamate veće od stope rasta države.

“Kod nas je dosta to prethodnih godina bilo dosta sanirano i pod kontrolom jer je ekonomski rast nadilazio stopu zaduživanja“, kazao je on.

Ono što nam ide na ruku, objašnjava on je što inflacija može dobrim dijelom da otopi dug jer društveni proizvod raste, a dug ostaje na istom iznosu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve