Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Ryanair značajno smanjuje cijene karata

Irski niskobudžetni avioprevoznik Ryanair poručio je, uz objavu poslovnih rezultata, da bi cijene karata za letove na pojedine destinacije mogao smanjiti i do 9 %, s obzirom na pojačanu konkurenciju u industriji  vazdušnog prevoza u idućih nekoliko mjeseci.

Najava ovog, po broju putnika najvećeg evropskog niskotarifnog  vazdušnog prevoznika, uslijedila je nakon sličnih komentara o cjenovnom pritisku od strane Ryanairovih konkurenata proteklih sedmica.

Konkurencija raste, s obzirom na to da su  aviokompanije preusmjerile svoje kapacitete iz Turske i sjeverne Afrike, kažu iz Ryanaira.

Najava je uslijedila nakon što je Ryanair ostvario 55-postotni rast dobiti u tromjesečju.

Dobit prije oporezivanja u tri mjeseca, zaključno s 30. junom porasla je na 397 miliona eura, potstaknuta snažnijom potražnjom za Uskrs, dok su prihodi skočili za 13 posto, na 1,68 milijardi eura.

Prosječna cijena karte tokom tromjesečja porasla je 1 posto, na 40,3 eura, iako iz Ryanaira poručuju da je to rezultat mnogo snažnijeg poslovanja tokom uskrsnih praznika.

Iz aviokompanije kažu da očekuju pad cijena karata 5 posto do kraja jula te 8 posto u idućih šest mjeseci, odnosno do kraja  slijedeće godine.

– Očekujemo da će cjenovno okruženje zadržati vrlo visoku kompetitivnost, izjavio je izvršni direktor Michael O'Leary.

Izvor: byka.com

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve