Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Rusi, Balkanci i još poneko bez testa i vakcine na crnogorsko more

Najneizvjesnija turistička sezona u posljednjih par decenija

Iako je Crna Gora dobila oznaku “Safe Travels” od Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC), a turistički zaposlenici uvršteni u prioritetnu grupu za vakcinaciju protiv korona virusa, spora imunizacija i varljivost pandemije nagovještavaju najneizvjesniju turističku sezonu u posljednjih par decenija.

“Rezervacije ukazuju da turisti planiraju odmore u Crnoj Gori, ali samo jedna nepažnja, samo jedan mali skup neodgovornih je dovoljan da se korona ponovo proširi, da brojke o oboljelima skoče, pa da ostanemo i bez sezone, i bez posla”, kaže predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović za Radio Slobodna Evropa (RSE) uoči još jednog pandemijskog ljeta.

Vakcinisati konobare, kuvare…

U CTU smatraju da je za obuzdavanje korone ključna imunizacija, pa je Radulovićev cilj vakcinacija svih zaposlenih u njegovoj kompaniji Montenegro Stars Hotel Group.

“Pokušaćemo da vakcinišemo sve radnike i njihove porodice, i da onda možemo našim gostima reći: izaberite odmor kod nas, mi smo svi vakcinisani. Spremili smo i bedževe za naše zaposlene sa natpisom “Ja sam se vakcinisao!”, kaže Radulović.

Od više od 400 zaposlenih u njegovim hotelima, pet posto ne želi da se vakciniše.

“Zbog toga kod mene neće izgubiti posao, ali mogu da promijene radnu poziciju; jer nije pošteno da nevakcinisani radi sa ljudima koji jesu, i da ih tako ugrožava”, smatra Radulović.

Iako imunizacija nije obavezna, u interesu je svih turističkih zaposlenika da prime antikovid vakcinu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

“Najmanje su tri razloga: zbog očuvanja sopstvenog zdravlja, zbog zdravstvene bezbjednosti svojih porodica, kao i zbog očekivanja gostiju, jer istraživanja pokazuju da će stranci boraviti isključivo na mjestima i u okruženju koja se percipiraju kao bezbjedna, a zaposleni u njima vakcinisani”, navode iz Ministarstva za RSE.

Nemaju podatak koliko je turističkih radnika do sada vakcinisano, što objašnjavaju time da se prema parametrima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), podaci o zaposlenju vakcinisanih ne prikupljaju.

Imunizacija u Crnoj Gori je počela 20. februara i do danas je prvu dozu vakcine primilo 6,5 posto stanovništva, a drugu 3,3 posto. Premijer Zdravko Krivokapić je ranije izjavio da očekuje da će do sredine juna biti vakcinisano 35 posto stanovništva.

Moraju li turisti biti vakcinisani?

Pojedine zemlje, poput Izraela i Grčke, najavile su otvaranje turističke sezone uz obavezu za putnike da moraju biti vakcinisani ili imati negativan PCR test.

U Crnu Goru je bez tih epidemioloških papira od 23. aprila dozvoljen ulaz iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Sjeverne Makedonije.

“Razlog zbog kojeg je omogućen ulazak u Crnu Goru iz pojedinih zemalja bez posjedovanja PCR testova je masovno interesovanje turista iz tih država”, odgovoreno je RSE iz Ministarstva zdravlja na pitanje koji su osnovni kriterijumi u odluci da se iz pojedinih zemalja dozvoli ulazak u Crnu Goru bez tih testova.

Podsjetimo, slobodan ulazak u Crnu Goru je ranije omogućen državljanima susjednih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova i Srbije.

Uz potvrdu o vakcinaciji, od 29. aprila u Crnu Goru mogu da putuju državljani Mađarske. Riječ je o recipročnom bilateralnom sporazumu, kojim će i nevakcinisani putnici moći da bez karantina prelaze dvije granice, uz negativan PCR test, ne stariji od tri dana.

Za putnike iz ostalih država je za ulazak u Crnu Goru obavezan jedan od tri epidemiološka papira – negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG koji nije stariji od 30 dana, ili dokaz da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani drugom dozom vakcine protiv korona virusa.

Hotelijer Žarko Radulović smatra da od turista ne treba tražiti dokaz da su vakcinisani.

“Ne slažem se s tim. Moramo preuzeti dozu rizika”, kaže Radulović, koji svoj stav temelji na pretpostavci da onaj ko ide na odmor, neće krenuti ako se osjeća loše.

“Bitno je da mi ne prenesemo virus gostima, a da se zaštitimo od bilo koje mogućnosti da ga oni prenesu nama. Zato kažem da moramo preuzeti dozu rizika, jer ove godine će svako ‘zaključavanje’ biti pogubno za turizam. Nisam za to da se usložnjava i otežava dolazak turista u Crnu Goru”, decidan je Radulović.

U Udruženju izdavalaca privatnog smještaja pozdravljaju otvorene granice prema zemljama regiona, ali upozoravaju da turistima treba istovremeno prezentovati i protokole za sprječavanje širenja epidemije tokom sezone.

“To je neophodno da se ne bi zbog otvorenih granica stekao utisak da će kod nas biti prevelika gužva, i da se neće voditi računa o zdravstvenom faktoru. Zato potencijalne goste moramo što prije upoznati sa mjerama za sprječavanje širenja epidemije koje će se morati poštovati, kako bi održali dobru epidemiološku situaciju i tokom sezone”, kaže vlasnica privatnog smještaja Branka Džoganović za RSE.

Iz Ministarstva zdravlja su najavili da bi zdravstveni protokol za turističku sezonu trebalo da bude objavljen uskoro.

Ruski epidemiolozi kontrolisaće po Crnoj Gori

Kada je riječ o Rusiji kao jednom od najvećih emitivnih tržišta za Crnu Goru, krajem marta je iz Moskve poručeno da epidemiološki sistem i zdravstvenu zaštitu u zemljama koje se otvaraju za ruske turiste treba da provjere ruski epidemiolozi.

Predsjedavajući ruske Dume Vjačeslav Volodin je izjavio da “Crna Gora nije spremna da primi turiste i da mora mnogo da uradi da pozove ruske turiste”.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su tim povodom u kontaktu sa ruskim kolegama.

“Termin dolaska ruskih epidemiologa u Crnu Goru, koji je ranije najavljen, još nije definisan, ali svakako očekujemo njihovu posjetu. Ministarstvo zdravlja je u redovnoj bilateralnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja države Rusije”, rečeno je za RSE iz tog resora.

A za većinu evropskih turista će presudni kriterijumi u odabiru destinacije za odmor ovog ljeta biti epidemiološka percepcija odredišta, ali i uslovi putovanja u njihovim zemljama, odnosno hoće li biti obavezan karantin ili PCR test pri povratku.

Za putovanja unutar Evropske unije (EU) u toku je odlučivanje o potvrdama koje bi olakšale putovanja. Evropski parlament je u četvrtak (29. aprila) zaključio da bi na 12 mjeseci i ne duže od toga trebalo uvesti potvrdu za Covid-19, a ne “digitalnu zelenu potvrdu” kako je predložila Evropska komisija.

Evropa namjerava da do juna kao potvrdu uvede dokaz o statusu vakcinacije, rezultate testa na virus korona ili dokaz da je oboljenje preležano. U toku je rad na tehničkim pitanjima kako bi se obezbijedilo da potvrda bude priznata u svim članicama EU, ali na završnim detaljima rade prijestonice evropskog bloka, Evropska komisija i Evropski parlament.

“Ta potvrda neće biti preduslov za slobodno kretanje, već bi ga trebala olakšati unutar EU-a. Naša zemlja treba bilateralnim odnosima pokušati dogovoriti otvaranje emitivnih tržišta prema Crnoj Gori i obezbijediti dovoljan broj i povoljnu cijenu PCR testova za naše turiste prilikom povratka u njihove zemlje”, kaže za RSE Sanja Marković iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Jeftiniji PCR testovi za turiste

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da Vlada radi na uspostavljanju sistema koji će omogućiti da strani turisti prije povratka kući u što kraćem roku dobiju rezultate testa.

“Dogovorena je i saradnja sa pet privatnih laboratorija u više gradova Crne Gore, a formirane su i terenske ekipe za uzorkovanje tako da će svaki turista imati mogućnost brzog i jednostavnog testiranja”, kazali su iz Ministarstva, uz napomenu da razmatraju subvencionisanja cijene PCR testova za turiste.

Trenutno u privatnim laboratorijama koštaju 49 eura.

Krajem prošle godine je Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC) dodijelio Crnoj Gori međunarodnu oznaku za sigurna putovanja „Safe Travels“, koja označava destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene zaštite, kao preduslov za sigurna putovanja.

Tu oznaku je do sada dobilo i oko 90 crnogorskih firmi iz oblasti turizma i putovanja.

Ukoliko se ostvare očekivanja Vlade, nakon prošlogodišnjeg pada turističkog prihoda od 85 odsto u odnosu na godinu ranije, od ove sezone se planira prihod od oko 60 posto rekordne 2019.godine, kada se od turizma zaradilo 1,1 milijarda eura.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve