Nedjelja, 20 Juna, 2021
Rubrika:

Rovčanin: Rasipništvo u EPCG neću dozvoliti, mora se voditi računa o svakom euru

Rasipništvo u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) neću dozvoliti, niti tolerisati jer se mora voditi računa o svakom euru, saopštio je izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin

Rasipništvo u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) neću dozvoliti, niti tolerisati jer se mora voditi računa o svakom euru, saopštio je izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin.

Navodi, da bi Elektroprivreda bila spremna da se suoči sa svim izazovima koji stoje pred njom i bude u punom kapacitetu zamajac i predvodnik privrednog razvoja države, neophodno je da u svim segmentima unaprijedi poslovanje, prilagodi ga uslovima države u kojoj privrijeđuje i u saradnji sa Vladom Crne Gore otpočne investiciono ulaganje u nove energetske objekte.

“U ovoj kompaniji, dok sam ja izvršni direktor, neće biti niti revanšizma niti bilo kakve diskriminacije po osnovu političke, vjerske, nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti i to su principi kojih ćemo se držati i koje ćemo primjenjivati u radu”, kazao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, svaki segment sistema koji dobro funkcioniše i ostvaruje rezultate biće podržan, ohrabren i ojačan da nastavi u pravcu daljeg unaprijeđenja rada.

“Takođe, svaki segment koji ne zadovoljava i postiže nedovoljno dobre ili negativne rezultate biće, kao što je to prirodno, profesionalno i logično, promijenjen kako u organizacionom tako i u kadrovskom smislu. Poslovna politika kompanije biće u potpunosti na kolosjeku koji je trasirala nova Vlada Crne Gore u svim segmentima, a taj smjer je jedina garancija unaprijeđenja i ubrzanog puta ka punopravnom članstvu naše zemlje u EU”, rekao je izvršni direktor EPCG.

Kako dodaje, nastavljaju sa subvencijama za socijalno ugrožene kategorije stanovništva kao i sa popustom za redovnost plaćanja.

“Zalagaću se da strateški cilj kompanije mora biti adekvatno praćenje socioekonomske situacije građana, tako da ćemo i u tom smjeru donositi odluke o uspostavljanju balansa između tržišnih cijena na berzi i socioekonomske situacije, naročito vodeći računa o kategorijama osjetljivih potrošača”, kazao je Rovčanin.

Kako dodaje, ono što naročito građani očekuju od njih, otvoriće temu preispitivanja politike subvencija za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije i ostalih naknada koje opterećuju račune u zoni nadležnosti i u saradnji sa državnim organima, kako bi došli do najboljih mogućih rješenja.

“Moram da konstatujem da je termoelektrana ‘Pljevlja’ dovedena pred gašenje i u takvom statusu ostavljena novom rukovodstvu. U skladu sa članom 73 Zakona o industrijskim emisijama obavijestio sam Ministarstvo kapitalnih investicija o broju radnih sati TE za 2020. godinu, kao i zbirno od 2018. godine”, napominje Rovčanin.

Ističe, da je termoelektrana “Pljevlja” temelj i oslonac našeg energetskog sistema i ona mora da nastavi sa radom.

“O njenom značaju najbolje govore činjenice, da ukoliko bi recimo prestala sa radom u ovoj godini, EPCG bi morala da uveze oko 70 miliona eura električne energije kako bi pokrila predviđenu potrošnju konzuma, a uz dodatne troškove prekograničnih prenosnih kapaciteta, taj iznos bi dostigao i okvirno 80 miliona eura”, navodi izvršni direktor EPCG.

Rovčanin očekuje pozitivan ishod razgovora nadležnog ministarstva sa Energetskom zajednicom upravo u periodu redovnog godišnjeg remnota TE “Pljevlja”, koji je počeo 1. aprila i traje do 1. juna i kada se ona nalazi van pogona, nakon čega bi se obezbijedio nastavak rada i dodatni radni sati.

“Optimizam temeljim na razumijevanju, značaju TE ‘Pljevlja’, izuzetno negativnim posljedicama i efektima njenog gašenja, ali i činjenici da je globalna pandemija koja je proglašena od strane SZO 11. marta 2020. godine negativno uticala i na početak implementacije projekta ekološke rekonstrukcije TE ‘Pljevlja'”, kazao je Rovčanin.

Polako se ulazi u realizaciju projekta ekološke rekonstrukcije, kako kaže, i uskoro će biti ozvaničen početak radova.

“Uvjeren sam da će termoelektrana “Pljevlja” biti najmodernija i sa jedinstvenom tehnologijom u regionu. U skladu sa ugovorenim obavezama završetak radova očekujem u julu 2022. godine”, rekao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, izgradnja novih energetskih objekata sa akcentom na razvoju obnovljivih izvora energije, glavni je cilj novog rukovodstva EPCG.

“Tu nema i ne smije biti dileme. Isto tako, u fokusu naše pažnje je i nastavak revitalizacije postojećih kapaciteta. Jednostavno, moramo sve uraditi da modernizujemo kompaniju, a njeno poslovanje uskladimo sa najvećim evropskim standardima”, ističe Rovčanin.

S obzirom na to, kako napominje, da u njihovoj viziji razvoja EPCG dominira razvoj obnovljivih izvora energije, moraju ubrzati dinamiku aktivnosti na projektima izgradnje vjetro parka “Gvozd” i solarne elektrane “Briska Gora”.

“Početak izgradnje farme vjetrogeneratora na Gvozdu predviđen je za ovu godinu, a njen završetak 18 mjeseci nakon ulaska u realizaciju projekta. Tu smo već uspostavili preliminarnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi se obezbijedila potrebna sredstva za realizaciju projekta”, navodi Rovčanin.

Izvršni direktor EPCG, se nada da će uspjeti u realizaciji projekta solarne elektrane “Briska Gora”, gdje im je jako važna saradnja sa Vladom, resornim ministarstvom i ulcinjskom lokalnom samoupravom.

“Realizacijom ova dva projekta dobili bismo dodatnih između 100 i 250 MW instalisane snage, što će bez sumnje generisati dalji razvoj ne samo naše kompanije i elektroenergetskog sistema, nego i države u cjelini. Podsjećam da je planirana snaga VE “Gvozd” 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh električne energije, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje oko 25 hiljada domaćinstava. Na Briskoj Gori je planirana fazna izgradnja elektrane i to prva faza sa minimalnom instalisanom snagom od 50 MW i druga do ukupno planirane instalisane snage veće od 200 MW” , kazao je Rovčanin.

Napominje, da ne treba zaboraviti ni projekat buduće HE “Komarnica” za koji je EPCG dobila koncesiju.

“Važan posao očekuje nas i u nastavku revitalizacije naših hidroenergetskih objekata. Ove godine u HE ‘Perućica’ biće rekonstruisana i posljednja dva generatora i nastavljena montaža preostala tri trafo bloka. Moramo raditi i na povećanju instalisane snage ‘Perućice’ kroz ugradnju osmog agregata. U HE ‘Piva’ predstoji kapitalna rekonstukcija agregata A3. Cilj je jasan, sve naše elektrane moraju biti pogonski spremne i pouzdane kako bi i u narednom periodu mogle da odgovore potrebama i zahtjevima elektroenergetskog sistema i donose profit kompaniji”, navodi Rovčanin.

Tvrdi, da zna koliko je važna i realizacija projekta fazne rekultivacije deponije šljake i pepela na Maljevcu i koliko će značiti to što će uskoro na toj lokaciji biti uređeni park sa svim sadržajima i preko 45 hiljada sadnica.

“Smatrao sam, na samom početku angažmana, da je od presudne važnosti da kompanija popravi imidž i usmjeri se na domaćinsko poslovanje, pa sam na tom planu u prvoj nedjelji dužnosti sproveo set mjera na racionalizaciji poslovanja. Zatekao sam vozni park koji je brojao 130 vozila, sa godišnjim troškovima za gorivo od 200 000 eura, i nekoliko luksuznih vozila koja su nabavljanja po ličnim prohtjevima pojedinaca, a čija cijena je dostizala čak 70 000 eura”, ističe Rovčanin.

Nakon odluke o racionalizaciji 60 vozila je parkirano, kako dodaje, odnosno mogu se koristiti isključivo u toku radnog vremena, a za 18 automobila je pokrenuo postupak prodaje.

“Troškovi reprezentacije za 2020. godinu iznosili su oko 58 000 eura, pa sam za tekuću godinu donio novu odluku gdje sam ovu vrstu utoška ograničio na 16 500 eura, što je iznos usklađen sa stvarnim potrebama. U prethodnoj godini, koja je bila izborna, kompanija je na donacije i sponzorstva izdvojila oko 1,4 miliona eura. Ovi iznosi se moraju drastično smanjiti, a društvena odgovornost kompanije demonstrirati dominantno kroz pomoć zdravstvenom sistemu, što sam i učinio donacijom od 15 000 eura Opštoj bolnici u Pljevljima”, navodi Rovčanin.

Kazao je da je otklonjena nezakonitost u radu koja je trajala 20 mjeseci i smijenjen je izvršni rukovodilac koji je pokrivao dvije funkcije i istovremeno bio sam sebi hijerarhijski nadređen.

Kako ističe, u prvoj nedelji radnog angažmana obavio je razgovor sa predstavnicima sindikalne organizacije i nakon konstruktivne diskusije postigli su dogovor da u narednom mjesecu izmijene pojedinačni kolektivni ugovor i izađu u susret zahtjevima zaposlenih za ostvarivanje prava na koja čekaju već nekoliko godina.

“Nakon uvida u stanje objekata kompanije, pokrenuo sam inicijativu za adaptaciju i rekonstrukciju objekata – naplatnih punktova širom Crne Gore, koji se nalaze u stanju koje narušava ugled kompanije. Nedopustivo je da kladionice imaju uređenije prilaze i objekte, od kojih su pojedini u vlasništvu ili koje koristi najjača državna kompanija”, napominje Rovčanin.

Izvršni direktor EPCG tvrdi, da su za prve tri nedjelje poslovanja novog rukovodstva povećali nivo transparentnosti i vidljivosti u radu kompanije, što će biti praksa i ubuduće.

“U toku je realizacija pilot projekta kojim pokrećemo sopstvenu proizvodnju video i foto sadržaja za potrebe kompanije, čime ćemo postići dodatne uštede. U saradnji sa Vladom Crne Gore realizovali smo projekat čijom je realizacijom 380 000 građana uz račun dobilo i sve neophodne informacije o vakcinaciji protiv COVID -19. Uskoro ćemo u cilju prevencije pandemije realizovati projekat pojačanih higijenskih mjera i nadzora u svim objektima Elektroprivrede Crne Gore. Pred kompanijom stoje ozbiljni izazovi. Nastavljamo odgovorno, predano i posvećeno u interesu svih građana Crne Gore”, zaključio je Rovčanin.

Najnovije

Ovo je prognoza vremena za sjutra

Pretežno sunčano i veoma toplo. Poslijepodne u sjevernim i centralnim predjelima umjeren razvoj oblačnosti, a lokalno se očekuje i kratkotrajna kiša i grmljavina. Vjetar...

Kolarov sve dalje od Zvezde: Inter spremio novi ugovor, traži ga i Bolonja

Iskusni defanzivac Aleksandar Kolarov mogao bi da ostane u Seriji A. Inter je spreman da mu ponudi novi jednogodišnji ugovor, a za usluge lijevog beka...

Evernote dodaje alate za personalni task menadžment

Šta je zajedničko Evernote-u sa Trellom i Asanom? Prije danas, ne mnogo. Sada možete u okviru ove aplikacije da koristite i odjeljak Tasks. Dio onoga...

Gradonačelnik Minhena želi da stadion bude osvijetljen duginim bojama

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter tražiće od Evropske fudbalske unije dozvolu da u utakmici Njemačke i Mađarske na Evropskom prvenstvu stadion Alijanc arena bude osvjetljen...

1. CFL: Serija pojačanja u Plavu

Nakon imenovanja Mladena Lambulića za trenera ekipe, FK Jezero krenuo je da dovodi pojačanja za narednu sezonu. Opremu Plavljana zadužili su Miljan Vlaisavljević, Srđan Bošković...

Najčitanije

Povezano

EPCG postala četnička koka nosilja: Uprava zaposlila brataničnu Radovana Karadžića!

Elektroprivreda je "koka nosilja", rekao je prije dvije noći premijer Zdravko Krivokapić. Ali se za nju, sudeći bar po onome što se dešava u...

Elektroprivreda donirala tri vozila Ministarstvu zdravlja

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin, uručio je predstavnicima Ministarstva zdravlja u Vladi Crne Gore ključeve tri terenska vozila iz voznog parka...

Za oko 100.000 građana u naredna tri mjeseca struja jeftinija 40 odsto

Elektroprivreda Crne Gore će, postupajući po odluci Vlade, u naredna tri mjeseca obračunavati 40 odsto popusta na računima za utrošenu električnu energiju prenzionerima koji...

DPS Herceg Novi: Uhljebljeni Demokrata vodi funkcionersku kampanju

Portparol Demokrata Nikola Rovčanin, po dubini uhljebljen na mjesto direktora Elektroprivrede Crne Gore, tu poziciju zloupotrebljava u svrhu promocije svoje partije na lokalnim izborima...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve