Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Rolović: U barskoj regiji veliko interesovanje za domaćim sezoncima

Sezonske poslove rade 1.302 lica sa barske evidencije, sa ulcinjske angažovana su 794 nezaposlena, a 718 iz Budve

Sa evidencije u Baru, Ulcinju i Budvi na sezonskim poslovima već angažovano 2.814 lica. Godišnji plan skoro ispunjen.
Željko Rolović
Stopa nezaposlenosti u barskoj opštini ispod je državnog prosjeka i iznosi 9,77 %. U minuloj godini opala je skoro četiri odsto (3,86%), a 1. jula prošle godine bila je 13,6 %. Na evidenciji barskog biroa rada trenutno se nalazi 1.588 nezaposlenih, što je manje za 628 ili 28,34 % u poredjenju sa 1. julom lani. Medju nezaposlenim je 401 lice sa invaliditetom, od toga broja 243 su žene.
I u barskoj opštini realizuju se mjere aktivne politike zapošljavanja. Šef Biroa rada Bar Željko Rolović ističe da su u toku kurs računara za 15 lica i obuka za računovodstvenog tehničara za deset polaznika, dok će se na jesen 12 nezaposlenih obučavati za zanimanje zaštitar.
Rolović posebno akcentira aktivnosti na sezonskom zapošljavanju, u čemu se, kako kaže, postižu dobri rezultati. Skoro da je i ispunjen godišnji plan na nivou Područne jedinice Bar, koja pokriva i opštine Budva i Ulcinj. U te tri opštine već je zaposleno 2.814 sezonaca, a planirano je 2.826. Sezonske poslove rade 1.302 lica sa barske evidencije, sa ulcinjske angažovana su 794 nezaposlena, a 718 iz Budve.
-U barskoj regiji iskazano je veće interesovanje za domaćom radnom snagom, u odnosu na prethodne godine – sa zadovoljstvom ističe Rolović, naglašavajući da su poslodavci objavili 1.309 oglasa.
Po njegovim riječima, velika hotelska preduzeća popunila su radna mjesta i trenutno nemaju potrebu za kadrom.
-Aktuelni su nam zahtjevi manjih privatnih preduzeća i to, uglavnom, za pomoćnom radnom snagom mahom u ugostiteljstvu – kaže Rolović.
On navodi podatke o preostaloj ponudi,  pripremljenim i zainteresovanim licima sa evidencije za sezonske poslove: 190 iz Bara, 55 iz Ulcinja i 12 iz Budve.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve