Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Revanšizam u CBCG: Izmjenama zakona žele da smijene Žugića i postave Radović?

Ovakav razvoj događaja ne predstavlja nikakvo iznenađenje budući da je premijer nedavno, apsolutno bez razloga i neosnovano, optužio guvernera Radoja Žugića "da nemaju podršku od CBCG" i da je zajedno sa Ministarstvom finansija spriječila da Milojko Spajić i on kao kandidati za Vladu prisustvuju sastancima MMF-a u oktobru.

Premijer Zdravko Krivokapić, ekonomski ministri i biznismen Miodrag Daka Davidović intenzivno traže način da smijene guvernera Centralne banke Radoja Žugića i postave nekadašnju viceguvernerku Irenu Radović, saznaju Dnevne novine.

Prema pouzdanim saznanjima DN, nova vlast će pokušati revanšistički preko Skupštine da inicira izmjenu Zakona o Centralnoj banci kako bi smijenili guvernera Žugića, kome mandat traje još dvije godine i koga po zakonu bira parlament na predlog predsjednika države.

NEOSNOVANE OPTUŽBE

Ovakav razvoj događaja ne predstavlja nikakvo iznenađenje budući da je premijer nedavno, apsolutno bez razloga i neosnovano, optužio guvernera Radoja Žugića “da nemaju podršku od CBCG” i da je zajedno sa Ministarstvom finansija spriječila da Milojko Spajić i on kao kandidati za Vladu prisustvuju sastancima MMF-a u oktobru.

“CBCG je jedinstvena banka u svijetu gdje je odnos zaposlenih poremećen, pa imamo za potrebe jednog zaposlenog četiri zaposlena. Da ne pominjem druge brojke”, poručio je Krivokapić na konferenciji za novinare, posvećenoj emisiji euro-obveznica.

Premijer je tada izbjegao da direktno odgovori na pitanje hoće li Vlada predložiti izmjene zakona o CBCG kako bi se desile neke promjene u vrhu menadžmenta i kazao je da je CBCG u nadležnosti Skupštine.

Iz CBCG je tada stigao žestok demanti navoda premijera, ističući da je guverner CBCG dobio pismo od izvršnog direktora holandsko-belgijske konstituence Entonija De Lanoja, u kome on poziva Žugića da mu pomogne u kreiranju kontakta sa predloženim mandatarom i njegovim timom.

Na pitanje MMF-a da li CBCG ima nešto protiv da na preostalim godišnjim sastancima bude mandatar i njegov tim, guverner je rekao da nema. Međutim, taj predlog nije prihvatilo Ministarstvo finansija.

DAKA SE SASTAO SA RADOVIĆ

Da je Irena Radović glavni favorit za guvernerku CBCG svjedoči podatak da se nedavno sastala sa biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem u jednom poznatom lokalu. Na sastanku se, kako saznajemo, pričalo o “funkcionisanju Centralne banke i nepotizmu”. Davidović, koji je navodno u svađi sa Krivokapićem, poznat je po tome što je još u postizbornom periodu, zajedno sa premij erom i Dritanom Abazovićem, kadrirao funkcije “po širini i po dubini”

Davidović je javno oponirao Krivokapiću tvrdeći da će makar tri ministra iz njegove vlade biti članovi njegovog Narodnog pokreta, što je premijer žestoko demantovao.

U međuvremenu su “ratne sjekire” između premijera i biznismena zakopane, pa su se vratili kadriranju “po dubini”.

SPAJIĆ POHVALIO CBCG

S druge strane, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je bio daleko blaži u ocjeni rada CBCG. Mladi ministar je pohvalio viceguvernere CBCG u kooperativnosti, a za službenike Ministarstva finansija je kazao da su obavili “lavovski dio posla” prilikom pripremanja emitovanja obveznica.

Spajić je kasnije “obrnuo ploču i istakao da CBCG nije u pravom smislu centralna banka jer nema emisionu ulogu, već je samo regulator banaka. “I tu funkciju ne obavljaju do kraja”, naveo je Spajić.

Upravo je ova rečenica potvrda da se spremaju izmjene zakona.

CBCG NEZAVISNA INSTITUCIJA

Prema aktuelnom zakonu, Centralna banka je nezavisna u ostvarivanju ciljeva i izvršavanju funkcija i u nadležnosti je Skupštine Crne Gore. Guvernera imenuje Skupština, na predlog Predsjednika Crne Gore. Guverner se imenuje na period od šest godina i može biti imenovan najviše dva puta uzastopno.

“Centralna banka, članovi njenih organa i zaposleni u Centralnoj banci nezavisni su u izvršavanju funkcija i obavljanju poslova utvrđenih ovim i drugim zakonom i ne smiju primati, niti tražiti uputstva od državnih i drugih organa i organizacija ili drugih lica. Državni i drugi organi i organizacije i druga lica ne smiju vršiti uticaj na rad i odlučivanje članova organa Centralne banke i ne smiju odobravati, poništavati, ukidati ili na bilo koji drugi način uticati na bilo koju odluku Centralne banke iz njene nadležnosti” navodi se u aktuelnom zakonu.

Centralna banka ima 380 zaposlenih, od čega su 60 odsto ženskog pola.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve