Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Replika štamparske prese iz Štamparije Crnojevića biće izložena u Biljardi

U prostorijama Biljarde biće izložena replika štamparske prese na kojoj je 1493. godine počelo štampanje Oktoiha, a koje je završeno 4. januara 1494. godine

Replika štamparske prese iz prve južnoslovenske ćirilične i prve državne štamparije na svijetu, biće izložena u Njegoševom muzeju u Biljardi na Cetinju. U cilju stvaranja neophodnih preduslova kako bi se ova značajna aktivnost realizovala, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan potpisali su Memorandum o razumijevanju o preuzimanju i upravljanju opremom koja je predmet nabavke u okviru projekta “DUE MARI – Next Generation Tourism Development”.

“Štamparija Crnojevića trag je u vječnosti, posebno imajući u vidu istorijski momenat u kojem je nastala. Otvorena je nekoliko decenija nakon Gutenbergovog izuma štamparske prese, a samo godinu nakon otkrića Amerike izašao je “Oktoih”, prva štampana knjiga na Balkanu. Replika prese iz Štamparije Crnojevića oplemeniće Biljardu kao omaž stvaralaštvu i podsjećaće na značajno kulturno blago Crne Gore. Ujedno, ovim ćemo doprinijeti diverzifikaciji turističke ponude i kreirati novu vrijednost za turiste koji posjete Cetinje i Crnu Goru”, izjavio je Milatović.

U prostorijama Biljarde biće izložena replika štamparske prese na kojoj je 1493. godine počelo štampanje Oktoiha, a koje je završeno 4. januara 1494. godine.

“Oktoih, bogoslužbena knjiga, predstavlja jednu od najznačajnijih knjiga na ovim prostorima i prvu ćiriličnu knjigu kod Južnih Slovena, a neki od sačuvanih primjeraka i odlomaka nalaze se u brojnim evropskim zemljama, ali i na Cetinju gdje je Oktoih štampan”, poručuju iz resora.

Kako je naveo direktor Narodnog muzeja Jakša Ćalasan, Biljarda će izlaganjem replike štamparske prese dobiti vrijednost od izuzetnog značaja, a očekuje se da će privući veliki broj turista koji će koristeći presu moći da se upoznaju sa tehnikom štampanja sa kraja XV vijeka.

Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

“Replika prese iz Štamparije Crnojevića u značajnoj mjeri podsjećaće na onu Gutenbergovu, i obogatiće postavku Biljarde što će uz reljef Crne Gore privući veliku pažnju posjetilaca. Uz priču o bogatstvu koju Štamparija Crnojevića predstavlja za našu zemlju, posjetioci će kroz jedinstveno iskustvo moći da koriste presu i štampaju na isti onaj način kako je to rađeno u vrijeme nastanka Oktoiha”, izjavio je Ćalasan.

Prema podacima Evropske komisije, dodaju,  u okviru Evropske unije, četiri od deset posjetilaca biraju destinaciju na osnovu ponude u okviru kulturnog turizma što govori i o samom značaju valorizacije kulturnog blaga kojim raspolaže naša zemlja i stavljanja u funkciju turizma.

“Cilj nam je podržimo sve aktivnosti na valorizaciji kulturne i prirodne i baštine na održiv način, kako bismo podstakli divezifikaciju turističke ponude i generisanja veće posjećenosti, a koja će biti ravnomjernije regionalno raspoređena i ravnomjernije raspoređena tokom godine”, istakao je Milatović.

Uskoro će početi i izgradnja zičare Kotor- Lovćen što će omogućiti većem broju turista da posjete Prijestonicu, a samim tim i istraže ponudu Cetinja.

“Sve aktivnosti će biti realizovane u saradnji sa Narodnim muzejom i Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, a uz saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara i poštovanje odredbi Zakona o zaštiti kulturnih dobara”, napominju iz resora.

Milatović i Ćalasan su se usaglasili da je Crna Gora bogata kulturno-istorijskim naslijeđem koje bi trebalo dodatno valorizovati i promovisati, a govoreno je i o projektima koji bi mogli biti realizovani u narednom periodu.

“Izrada replike štamparske prese, realizuje se u okviru tematskog projekta “Due Mari – Next Generation Tourism Development” pod okriljem programa Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora 2014-2020, a osim Ministarstva ekonomskog razvoja partneri na prekograničnom projektu su i ministarstvo nadležno za turizam iz Albanije i predstavnici italijanskih regija Pulja i Molize”, pojasnili su.

Ministarstvo ekonomskog razvoja će kroz projekat finansirati izradu projektne dokumentacije, adaptaciju enterijera Mermerne sale u Biljardi i nabavku prese, a Narodni muzej će biti korisnik rezultata ovog projekta.

“Očekuje se da će štamparska presa biti dostupna posjetiocima do kraja godine”, zaključili su iz Ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
31.03.2022-11:58 11:58

Nasli se “strucnjaci” Milatovic i Calasan,ovoga nebi od kad je prase rep iskrivilo,a kako se smije ova “primadona”ka da zna o cemu se radi.