Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Renomirani mađarski i međunarodni stručnjaci u 4iG Savjetodavnom odboru

Prema riječima predsjedavajućeg Savjetodavnog odbora Borbála Czakó, ovo tijelo će igrati stratešku ulogu u savjetovanju Odbora direktora, pružajući eskpertizu u području geopolitike, razvoja, zaštite životne sredine, održivosti, upravljanja, tehnologije, sajber bezbijednosti, kao i praćenju globalnih trendova u finansijama i akvizicije na tržištu.

Uprava 4iG Plc je uspostavila novi Strateški savjetodavni odbor. Stručnom tijelu je povjeren razvoj međunarodnih odnosa i složeni savjetodavni poslovi, uz učešće tri mađarska i dva inostrana stručnjaka. Po uzoru na stručne savjetodavne odbore u međunarodnom poslovnom svijetu, Odborom predsjedava bivši ambasador Borbála Czakó. Članovi Odbora su bivši ambasador Nancy Goodman Brinker, Karen Tramontano, Csaba Lantos i bivši ministar vanjskih poslova János Martonyi.

Prema riječima predsjedavajućeg Savjetodavnog odbora Borbála Czakó, ovo tijelo će igrati stratešku ulogu u savjetovanju Odbora direktora, pružajući eskpertizu u području geopolitike, razvoja, zaštite životne sredine, održivosti, upravljanja, tehnologije, sajber bezbijednosti, kao i praćenju globalnih trendova u finansijama i akvizicije na tržištu.

“Članovi savjetodavnog odbora su međunarodno priznati eksperti sa značajnim poznavanjem domaćih i svjetskih tržišta, koji imaju široko rasprostranjene profesionalne mreže i kontakte iz cijelog svijeta. Panel, kao i reputacija njegovih članova, znatno će poboljšati sposobnost 4iG-a da dodatno ojača svoje domaće i međunarodne tržišne pozicije”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, članica Strateškog savjetodavnog odbora Nancy Brinker će pružati svoje bogato iskustvo u međunarodnom promovisanju i propagiranju, diplomatiji i obezbjeđivanju jednakog pristupa zdravstvenom sistemu, kako bi ojačala postojeće tržišne pozicije 4iG-a na cjelokupnom globalnom nivou.

Brinker je istakla kako joj je zadovoljstvo proširiti svoj lični angažman u osnaživanju rasta vodećih industrija i komnpanija, na način koji promoviše snažne poslovne vrijednosti koje poboljšavaju tržišne pozicije kao i društvene koristi.

Bivši mađarski ministar vanjskih poslova i član Savjetodavnog odbora János Martonyi istakao je da su mađarske kompanije koje uspješno posluju u inostranstvu jednako važne kako za uspjeh Mađarske tako i za održivi ekonomski rast mađarske provrede.

“Prihvatio je poziv 4iG-a kako bi mogao iskoristiti svoje međunarodno iskustvo i ekspertizu u području diplomatije kako bi podržao 4iG u sprovođenju svojih regionalnih planova i širenju na međunarodnom nivou”, dodaje se u saopštenju.

Napominju da uspostavljanje tijela koje poboljšava rad Odbora direktora uklapa se u strategiju regionalnog rasta kompanije, a to je u skladu sa ciljem kompanije da produbljuje svoju međunarodnu prepoznatljivost.

“Nakon što je donesena odluka za uspostavljanje Savjetodavnog odbora prošle godine, 4iG Grupa nudi rješenja zasnovana na tehnologijama globalnih kompanija , kao i na sopstvenim inovacijama, zahvaljujući obimu domaće i međunarodne mreže partnera. Jedan od ključnih ciljeva 4iG-a je izgradnja dominantne tržišne pozicije u širokom spektru IT i ICT usluga izvan Mađarske, u region Srednje i Istočne Evrope i Balkana, te postizanje značajnog rasta na telekomunikacionom tržištu”, navodi se u saopštenju.

Kao kompanija koja je prisutna na berzi, poslovanje 4iG Plc je transparentno.

“Finansijski i profesionalni rezultati 4iGa su javni, a kompanija je među prvima u Mađarskoj dobila sertifikat korporativnog upravljanja za antikorupciju ISO 37001. Dionicama 4iG Plc trguje se u premium dijelu Budimpeštanske berze, a one su uključene u BUX paketu i CECE indeks Bečke berze”, poručuje se u saopštenju.

Ukratko o članovima Savjetodavnog odbora:

Borbála Czakó, predsjednica Savjetodavnog odbora

Osnivač IoD Mađarska, Ovlašteni direktor

“Finansijski strateg, transformacioni lider i diplomata. Borbála je bivši mađarski ambasador u Velikoj Britaniji i počasni predsjednik mađarskog Foruma poslovnih lidera, koji je osnovan na ličnu inicijativu princa od Velsa. Tokom profesionalne karijere Borbála je pokrivala razne rukovodeće pozicije, uključujući poziciju šefa misije Svjetske banke, izvršnog direktora EY Mađarska, regionalnog upravljačkog partnera CEE EY u Mergers & Acquisition Services i ambasadora pri Ministarstvu vanjskih poslova. Radila je u Njujorku, Vašingtonu, Africi, i u nekoliko evropskih zemalja, uključujući EY Global u Londonu, sa nadležnostima na svjetskom nivou”, ističe se u saopštenju.

Borbála ima jaku globalnu mrežu saradnika u raznim poslovnim oblastima, diplomatiji, vlasti, međunarodnim organizacijama, akademskoj zajednici i regulatornoj i javnoj politici.

“Stekla je značajno iskustvo po pitanju rada u odboru i zavrijedila je kredibilitet u javnim i privatnim krugovima. Borbála je stekla diplomu magistrice poslovnog upravljanja na Univerzitetu Tulane u SAD-u. Diplomirala je na tehničkim naukama prije nego što je stekla zvanje master prirodnih nauka na Ekonomskom univerzitetu u Budimpešti. Diplomu Ovlaštenog direktora stekla je na Kraljevskom institutu direktora (IoD) u Londonu”, dodaje se u saoopštenju.

Borbála se nalazi i na „Listi najmoćnijih žena” časopisa Forbes, koja uključuje po Forbsu najuticajnije žene koje su se nalazile na listi TOP 50 svake godine od osnivanja lista.

Ona je nosilac počasnog odlikovanja, Freeman of the City of London, 2008, te Menadžer godine za društvo, 2020.

Karen Tramontano, kopredsjednica 4iG Savjetodavnog odbora.

” Tramontano je suosnivač i izvršni direktor kompanije Blue Star Strategies, LLC. Pruža korporativnim, institucionalnim i klijentima iz javnog sektora strategije usmjerene na rezultate. Od 1997. do 2001. godine, gospođa Tramontano je radila u Bijeloj kući kao zamjenik šefa kabineta predsjednika Vilijama Džefersona Klintona i savjetnica Erskine Bovles i John Podesta. Njen portfolio obuhvata širok spektar oblasti, uključujući međunarodnu trgovinu i transatlantske odnose, kao i ekonomska i finansijska pitanja koja se tiču Svjetske trgovinske organizacije, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. 2001. gospođa Tramontano je bila šefica kabineta za tranziciju predsjednika Klintona”, navodi se u saopštenju.

Tramontano je takođe osnivač i predsjednik Globalne inicijative za pravičnost, neprofitne organizacije koja radi na promociji pravednijeg i održivijeg pristupa globalizaciji.

Nancy Goodman Brinker je jedna od najuticajnijih ljudi u Americi (časopis TIME ju je 2008. imenovao za jednu od 100 najuticajnijih ljudi). Uvrštena je na listu 21 Najuticajnija žena u 2021. godine, koju su sastavili Braća Braun Hariman, jedna od najstarijih i najvećih privatnih i investicionih banaka u SAD-u. Ona je vođa pokreta za zaustavljanje raka dojke i osnovala je fondaciju Susan G. Komen.

Do danas, dodaju, Komen fondacija je uložila više od 3,2 milijarde dolara u istraživanje raka i srodne aktivnosti. Brinker je takođe suosnivač The Promise Fund sa Floride, inovativne neprofitne organizacije koja se fokusira na zajednicu i bavi se nejednakostima u zdravstvu i razlikama u borbi protiv nepotrebnog napredovanja raka dojke i grlića materice.

“Barak Obama joj je 2009. godine dodijelio Predsjedničku medalju za slobodu, najviše civilno odlikovanje u SAD-u, i bila je ambasador dobre volje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U periodu od 2001. godine do 2003. godine, bila je američka ambasadorka u Mađarskoj, a takođe je bila šefica protokola Bijele kuće između u periodu od 2007. godine do 2009. godine”, ističe se u saopštenju.

Csaba Lantos, ekonomista i biznismen.

Bio je na čelu Fonda za trgovinu hartijama od vrijednosti i upravljao je investicionim fondom u Creditanstalt Group između 1989. i 2000. godine. Od 1997. bio je izvršni direktor CA IB Értékpapír Co., investicione banke koja kontroliše cijelu Creditanstalt Group. Između 2000-2007. godine, bio je zamjnik generalnog direktora i član odbora direktora OTP Bank Co. Bio je član Savjeta za berzu, koji je osnovao Budimpeštansku berzu (BSE), i predsjednik Nadzornog odbora BSE između 1990-2011. godine.

U periodu od 1993. do 2015. godine, bio je predsjednik Upravnog odbora KELER-a. Član je Odbora povjerenika Fondacije Széll Kálmán i bivši predsjednik fondacije. Od 2007. godine upravlja sopstvenim investicijama i aktivan je u oblastima zdravstva i bionauke. Od 2009. godine predsjednik je MET Holding AG i član Odbora direktora Richter Gedeon Plc od 2010. godine.

János Martonyi profesor emeritus na Szeged Univerzitetu u, a ranije je predavao na Univerzitetu Eotvos Lorand, Budimpešta; Evropski koledž, Briž i Natolin; Centralnoevropski univerzitet, Budimpešta. Ranije je pokrivao poziciju upravljačkog partnera kompanije Baker & McKenzie iz Budimpešte i bio je član Evropskog odbora advokatske kancelarije.

“U periodu od 1990. do 1994. godine pokrivao je i poziciju državnog sekretar, a u periodu od 1998-2002. godine i 2010-2014. godine poziciju ministra spoljnih poslova. Trenutno je gostujući profesor na Univerzitetu za javne usluge, član arbitražnog vijeća ICSID-a (Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova), član odbora MOL-a (Mađarska naftna kompanija) i predsjednik Javne fondacije Centar za demokratiju. Autor je brojnih knjiga, eseja i članaka iz oblasti međunarodnog trgovinskog prava, politike konkurentnosti i prava, saradnje u Centralnoj Evropi, globalnih propisa i međunarodnih odnosa”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve