Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Rekord: U Tivtu milion noćenja u prvih devet mjeseci

Tivat je u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo 24 odsto više turista nego protekle godine, a zabilježen je porast noćenja od takođe 24 procenta, te ostvareno preko milion noćenja, saopšteno je iz Turističke organizacije Tivat

Tivat je u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo 24 odsto više turista nego protekle godine, a zabilježen je porast noćenja od takođe 24 procenta, te ostvareno preko milion noćenja, saopšteno je iz Turističke organizacije Tivat.

Foto: Optina Tivat i Miko Đuričić

Najviše dolazaka je zabilježeno iz Rusije, Srbije, BiH, Njemačke, Velike Britanije, Kine, Francuske, SAD, Ukrajine, Hrvatske i Mađarske.

To su top 10 zemlja za opštinu Tivat, saopštila je direktorica Turističke organizacije Tivat (TOT) Gabrijela Glavočić na redovnoj konferenciji za novinare povodom završetka ljetnje sezone.

U periodu od 1. maja do 1. septembra, po analizama prihoda naplate u turističkim biroima realizovana je naplata boravišne takse u ukupnom iznosu od 293.000 eura, što je 21 odsto više u odnosu na 2018. godinu.

“Tivat je posjetilo 67 hiljada gostiju sa više od 780.000 noćenja registrovanih u biroima Turističke organizacije Tivat. Sve zajedno to je porast od oko 27 procenata u odnosu na isti uporedni period u 2018. godini, kada su samo registracije u biroima u pitanju”, dodala je Glavočić.

Predsjednik Skupštine TO i Opštine Tivat Siniša Kusovac, istakao je da su neometanom toku turističke sezone doprinijele nadležne opštinske službe i preduzeća o čemu govori i visok rezultat ankete turista koja je tokom avgusta sprovedena u Tivtu.

“Ove godine Tivat je dobio ocjenu 4,29, najveću do sada, tokom ankete koja obuhvata širok spektar elemeneta i aspekata turističke sezone. Interesantno je da je i dalje najcjenjeniji kao destinacija za odmor i opuštanje, ali i zabavu, te da je čistoća destinacije treći faktor koji opredjeljuje turiste da dođu u Tivat. U toku cijele sezone kvalitet morske vode, prema rezultima aktivnosti JPMD, nije gubilo na nivou manjem od K1 na svim kupalištima. To je posebno pohvalno za naše komunalne službe”, naveo je predsjednik.

U predsezoni i sezoni, TO Tivat je u svim aspektima poslovala u skladu sa postojećim strateškim ciljevima razvoja turizma u opštini Tivat, i značajno doprinijela održavanju pozicije Tivta kao visoko-kvalitetne turističke destinacije. Realizovano je ukupno više od 300 programa u sezoni koja je po kalendaru dešavanja trajala šest mjeseci.

“Promotivni materijal Tivta preveden je na njemački, ruski, engleski i francuski. Kako se Tivat sve više pozicionira i prepoznaje kao vrlo popularna destinacija, tako smo kreirali i kalendar dešavanja ‘TIVTOVANJE 2019’ koji je podijeljen na više od pet hiljada adresa u regionu. Po procjenama stručnjaka za tu oblast, cjelokupan program TOT-a pod tim nazivom pratilo je ove godine više od 100.000 posjetilaca”, pojasnila je Glavočić.

Ona se zahvalila partnerima u koji su realizovali kalendar dešavanja: Centru za kulturu Tivat sa najatraktivnijim dijelom programa – festivalom “Purgatorije”, Porto Montenegru i Luštici Bay, JU Muzej i galerija, Opštini Tivat i sekretarijatima, Sekretarijata za mlade i sport koji je priredio brojnia sportska takmičenja, hotelu Regent i mnogih NVO.

“Početak godine TO Tivat je iskoristila za osmišljavanju nove strategije nastupa na predstojećim turističkim sajmovima, sa ciljem promocije regiona tj. Boke, naročito kada su u pitanju daleka tržišta. Ideja o prezentaciji Boke sa njena tri grada: Tivat, Kotor i Herceg Novi bila je veoma zapažena, jer su se njome predstavile sve autentičnosti jednog podneblja odnosno regije: kulturno nasljeđe, običaji, folkor, gastro ponuda i ostale lokalne manifestacije i atrakcije, koje karakterišu Boku i njene ljude”, dodala je direktorka.

TO Tivat je učestvovala na brojnim sajmovima odakle je statistički i prisutno najviše posjetilaca: Srbija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Austrija, Njemačka, Rusija, Češka, UAE.

Sve preduzete aktivnosti su, navela je Glavočić, doprinijele da Tivat ove godine dobije najveću ocjenu do sada u redovnoj anketi koju tradicionalno u avgustu sprovodi među turistima.

“Ponuda Tivta je ocijenjena najvećom ocjenom do sada, 4,29 u anketi sa 725 ispitanika. Na nivou cjelokupnog uzorka najveća ocjena je data ljepoti prirodnog okruženja naše opštine, najviše od ruskih turista, a najmanja kao i prethodnih godina povezanošću lokalnog saobraćaja, dok su kvalitet i čistoća grada kao i kvalitet smještajnim kapacitetima dobile jednu od većih ocjena 4,35”, zaključila je Glavočić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve