Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Rekord: Od boravišne takse 4,4 miliona eura

Direktorica NTO Željka Radak-Kukavičić je naglasila da konačne ocjene o uspješnosti sezone mogu dati tek kada ona bude u potpunosti završena i kada se dobiju zvanični podaci Monstata i Centralne banke Crne Gore, ali da su najnoviji podaci o broju gostiju i prihodima od boravišne takse, kao i aranžmani najavljeni za ova mjesec, razlozi za optimizam.

U petak, 2. avgusta u Crnoj Gori je bilo 204.000 evidentiranih turista, čime je oboren rekord od 10. avgusta prošle godine kada je registrovano oko 196.000 gostiju.

Ovaj podatak sinoć je za Televiziju Crne Gore saopštila direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Željka Radak-Kukavičić. Prema riječima direktorice NTO, nije samo oboren rekord kada se radi o broju gostiju, već i u prihodu, što je osnovni parametar po kojem se mjeri uspješnost sezone.

“O uspješnosti sezone najbolje govori podatak da zaključno sa 1. avgustom, Crna Gora bilježi više od 4,4 miliona eura prihoda od boravišne takse, dok je prošle godine u isto vrijeme po tom osnovu prihodovano oko 3,6 miliona eura. Fizički podaci jesu važni, ali ono što je ključ, tj. ono na osnovu čega mjerimo uspješnost sezone su finansijski parametri”, kazala je Radak-Kukavičić, gostujući u Dnevniku TVCG.

Direktorica NTO je naglasila da konačne ocjene o uspješnosti sezone mogu dati tek kada ona bude u potpunosti završena i kada se dobiju zvanični podaci Monstata i Centralne banke Crne Gore, ali da su najnoviji podaci o broju gostiju i prihodima od boravišne takse, kao i aranžmani najavljeni za ova mjesec, razlozi za optimizam.

Direktorica NTO je podsjetila na posljednje podatke Monstata o smještaju za pola godine koji pokazuju da je u Crnoj Gori bilo više od 500.000 gostiju samo u hotelima i da su ostvarili oko milion i po noćenja.

“Ono što želim da naglasim jeste da je većina – oko 73 odsto – tih gostiju boravilo u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica. Mijenja se struktura gostiju koji dolaze u Crnu Goru. Za šest mjeseci najviše je bilo gostiju iz Njemačke, a zatim slijede Srbija, Rusija, Francuska i Velika Britanija. Što se privatnog smještaja tiče, Radak-Kukavičić je kazala da gosti traže mnogo luksuzniji smještaj, te da se sve više traže kuće sa bazenima i dodatnim sadržajem, poslugom. Dakle, kvalitet je ključ uspjeha”, kazala je Radak-Kukavičić, poručujući da se teži tome da imamo Crnu Goru kao cjelogodišnju turističku destinaciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve