Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Regionalni vodovod: 70.000 građana će imati kvalitetnije vodosnabdijevanje

Na izvorištu „Bolje Sestre” danas je potpisan ugovor o prvoj tranši kredita u iznosu od 12 miliona eura između Regionalnog vodovoda i EBRD, koji su potpisali direktor Regionalnog vodovoda (RV) Goran Jevrić i Rade Ralević iz Kancelarije EBRD u Podgorici

Na izvorištu „Bolje Sestre” danas je potpisan ugovor o prvoj tranši kredita u iznosu od 12 miliona eura između Regionalnog vodovoda i EBRD, koji su potpisali direktor Regionalnog vodovoda (RV) Goran Jevrić i Rade Ralević iz Kancelarije EBRD u Podgorici. Zahvaljujući posvećenosti RV realizaciji razvojnih projekata, na 149. sjednici Vlade Crne Gore data je saglasnost na kreditni aranžman sa EBRD u iznosu od 24 miliona eura, što suštinski označava početak realizacije proširenja i modernizacije sistema RV.

Sa današnjeg potpisivanja ugovora

Završetkom planiranih aktivnosti oko 70.000 građana Tivta, Kotora i Herceg Novog će dobiti kvalitetnije vodosnabdijevanje, dok će građani u opštini Bar, u naseljima Dobra Voda i Veliki Pijesak sa preko 20.000 objekata, po prvi put u svojim domovima dobiti vodu za piće iz javnog vodovodnog sistema, uz rješavanje pitanja sakupljanja i tretmana otpadnih voda.

Važno je istaći da je EBRD odobrio RV grantove u iznosu od milion eura, što je praktično polovina od iznosa ukupnih kamata (1% plus šestomjesečni EURIBOR) koje će RV tokom 15 godina trajanja aranžmana uplatiti EBRD za navedeni kredit od 24 miliona eura. Navedeni podaci predstavljaju najbolju potvrdu kvaliteta podrške koju Vlada i RV uživaju kod ove prestižne međunarodne finansijske institucije iz Londona.

Rade Ralević, predstavnik EBRD je istakao da potpisivanje ovog ugovora u iznosu od 12 miliona eura prve tranše kredita od ukupno 24 miliona eura, predstavlja kontinuitet uspješne saradnje EBRD i RV. Druga tranša na čijoj pripremi radimo sa opštinom Bar se tiče izgradnje vodovoda, kanalizacione mreže i postrojenja za prečišcavanje otpadnih voda za naselja Dobra Voda i Veliki Pijesak u opštini Bar. EBRD kao dio ovog projekta podržava RV i kroz besplatnu tehničku podršku studiju opravdanosti projekta, nadzor radova, pripremu idejnih rješenja za projekte u Baru, ali i kroz unapređenje finansijskog i operativnog upravljanja RV, studije opravdanosti energetske efikasnosti, upravljanja vodnim resursima, i unapređenja korporativnog upravljanja kroz koju ce se dalje unaprijediti poslovni standardi RV. EBRD, kroz ovaj ugovor potvrđuje povjerenje u Menadžment RV i njegov integritet, posebno imajući u vidu težak poslovni period i izazove kroz koje je RV uspješno prošao tokom proteklih par godina.

Od početka funkcionisanja RV, 2010. godine, unaprijeđen je kvalitet života lokalnog stanovništva Crnogorskog primorja, kao strateški važnog područja za održiv ekonomski razvoj cijele Države, čime su ispunjene najvažnije infrastrukturne pretpostavke koje su samo nekoliko godina nakon toga pozicionirale Crnu Goru među najprestižnijim turističkim i investicionim destinacijama na svijetu.

Direktor RV Goran Jevrić je izjavio da: „ Potpisivanjem ugovora sa EBRD na izvorištu Bolje Sestre, uz prethodnu saglasnost i podršku Vlade za realizaciju proširenja i modernizacije RV, a nakon istrajnog trogodišnjeg rada na izradi ovih veoma složenih projekata sa tehničkog, ekonomskog i pravnog aspekta, simbolizuje početak novog investicionog ciklusa. Povezivanjem Herceg Novog na RV završavamo sa izgradnjom prve faze, povećanjem kapaciteta za opštine Bokokotorskog zaliva za preko 100% postavljanjem drugog cjevovoda u dužini od 16 km počinjemo da gradimo drugu fazu RV. Takođe, istovremeno je inicirana i treća faza razvoja RV u opštini Bar, koju je tokom prethodne tri godine uspješno kreirao tim RV, nakon što je Vlada 2016. godine novim Zakonom o regionalnom vodosnabdijevanju vizionarski i strateški proširila djelatnosti RV. Želim profesionalno i iskreno da istaknem ponos koji osjećam prema kolektivu RV koji je, uprkos izazovima, na jedan jedinstven način, bezrezervno i savjesno razvijao novu budućnost RV, ne dozvolivši da bilo kakav negativan uticaj van preduzeća učini upitnim njihovu posvećenost viziji razvoja RV. Zbog toga smo uspjeli da od 2016.godine radimo na viziji razvoja i pripremimo ove tehničko-ekonomski zahtijevne projekte za konkretnu realizaciju, zbog čega smo dobili podršku Vlade da zajedno sa Upravom za saobraćaj realizujemo dva razvojna projekta od nacionalnog značaja kao što su bulevar i cjevovod RV, čime potvrđujemo da kroz institucionalnu saradnju imamo značajne sveukupne društvene sinergetske efekte, koji se u ovom slučaju mjere uštedama za RV i do 3 miliona eura”-istakao je direktor Jevrić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve