Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Regionalni turisti ne kupuju naše proizvode

U ugostiteljskim objektima i hotelima bilježe pad, jer se prodaju mliječni proizvodi iz uvoza čiji proizvođači nude manju cijenu

Regionalni turisti, koji su u većini na našem Primorju ove sezone, ponašaju se u našim marketima kao u svojim domicilnim i vezani su za svoje proizvode, tako da samo njih i kupuju. Međutim, i pored toga naši mljekari su zadovoljni prodajom ove sezone, koja je skoro na nivou 2019. godine.

U ugostiteljskim objektima i hotelima bilježe pad, jer se prodaju mliječni proizvodi iz uvoza čiji proizvođači nude manju cijenu.

Izvršni direktor Mljekare Nika iz Nikšića Tadija Šljukić kazao je da kada se uporede sa 2019. godinom imaju dobru prodaju, ali i pojačan pritisak od mljekara iz regiona koje su zastupljene na našem tržištu.

– A s obzirom da je najveći procenat turista ove godine upravo iz regiona, kupovne navike gostiju daju prednost uvozu. Što se tiče plasmana proizvoda Mljekare Nika u toku sezone, rekao bih da je sezona krenula malo kasnije nego što je uobičajeno. Ali nadam se i ima nekih najava da će se sezona produžiti ako buda povoljna epidemioloska situacija – kazao je Šljukić i naglasio da imaju uobičajen rast prodaje za ovo doba godine i da se osjeća veliki broj turista.

Kada je u pitanju prodaja u ugostiteljskim objektima i hotelima tu bilježe pad.

– Što se tiče direktne prodaje hotelima i restoranima tu bilježimo pad, pretpostavljam upravo zbog nižih cijena mlijeka koje stiže iz uvoza. Naime, svuda u regionu je otkupna cijena sirovog mlijeka i do 30 odsto niža, tako da domaće mljekare ne mogu biti cjenovno konkurentne uvozu – objašnjava Šljukić.

Poskupljenja mlijeka vjerovatno, kaže, neće biti, jer će se truditi da ostanu na istom nivou iako su im svi osnovni inputi drastično porasli.

– Trudićemo se da gubitke nadomjestimo nekim novim tradicionalnim crnogorskim proizvodima, gdje ćemo izbjeći konkurenciju iz uvoza – kazao je Šljukić.

Slične ocjene ima i direktor Mljekare Lazine Milutin Đuranović, koji kaže da turisti iz regiona kupuju mliječne proizvode svojih mljekara, na koje su navikli, ali gosti izvan regiona kupuju naše proizvode.

– Priroda turizma je da se ne konzumiraju proizvodi koje koristiš stalno, nego da se proba gastro ponuda zemlje u koju ste došli – kazao je Đuranović.

Istakao je da su u ugostiteljskim objektima takođe prisutni, negdje direktno negdje preko sistema koji imaju rendere i plasiraju u dio hotela, restorana…

Što se tiče prodaje negdje su, ističe, na nivou 2019. godine.

– U odnosu na 2019. blizu smo 100 posto, naročito sada u avgustu – kazao je Đuranović, koji smatra da je poskupljenje mljekarskih proizvoda otvoreno pitanje jer se cijene nijesu mijenjale od 2006. godine.

– Cijene inputa su porasle, život je postao skuplji, ambalaža je radikalno povećana, održivost je manja nego ranijih godina, bilo je razmišljanja i ostalo je otvoreno to pitanje. Suša je ove godine, tako da ne znam šta će biti – kazao je Đuranović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Regionalni turisti ne kupuju naše proizvode – CG Vijesti
13.08.2021-11:31 11:31

[…] Aktuelno […]