Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Region ulaže u infrastrukturu, a gradi barijere

Predsjednici komora članica Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana održali su u Podgorici desetu sjednicu Upravnog odbora na kojoj  je razgovarano o aktuelnim pitanjima od značaja za dalji rad i funkcionisanje ove regionalne asocijacije.

Predsjednici komora članica Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana održali su u Podgorici desetu sjednicu Upravnog odbora na kojoj  je razgovarano o aktuelnim pitanjima od značaja za dalji rad i funkcionisanje ove regionalne asocijacije.

Sjednicu je vodio predsjednik Upravnog odbora Marko Čadež, a u njenom radu, u ime Privredne komore Crne Gore, učestvovali su predsjednik Vlastimir Golubović i nacionalni koordinator KIF-a Balša Ćulafić.

Upravni odbor je izrazio zabrinutost zbog činjenice što region ulaže u infrastrukturu, a gradi barijere. Nažalost, politička situacija na Zapadnom Balkanu ne dozvoljava poslovnoj zajednici napredak i željno očekivano kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta koji bi doprinio konkurentnosti preduzeća.

Komorski investicioni forum i njegove članice – privredne komore nastavljaju sa aktivnostima ostajući na putu realizacije ciljeva i projekata od kojih će benefite imati upravo poslovna zajednica. U narednom periodu prioriteti KIF-a biće kreiranje paketa proizvoda i usluga koje će biti koncipirane na način da kompanije u njima prepoznaju svoj interes, a Komorski investicioni forum kao pouzdanog partnera. Između ostalog, u planu je formiranje zajedničkih institucija, zajednički nastup na tržištima, kao i jačanje saradnje
sa relevantnim institucijama i organizacijama, kako u regionu, tako i u Evropskoj uniji ali i drugim tržištima. Da je KIF na dobrom putu potvrđuje i činjenica da je partner EBRD-u, Evropskoj komisiji, RCC-u CEFTA Sekretarijati, GIZ-u, ADA-i, te partnerskim komorama WKO-u i DIHK-u.

Sjednici Upravnog odbora prethodio je sastanak mreže nacionalnih koordinatora Komorskog investicionog foruma, kao i sa predstavnicima CEFTA Sekretarijata, te GIZ-a.

Upravni odbor pozdravlja početak zajedničkog upravljanja graničnim prelazom Tabanovci-Preševo između Republike Srbije i Sjeverne Makedonije 1. avgusta, što će u velikoj mjeri doprinjeti bržem protoku ljudi i robe, te izražava nadu da će isti projekat biti realizovan i u ostalim ekonomijama regiona. Takođe je najavljeno učešće predsjednika komora članica KIF-a na predstojećoj konferenciji „Izazovi izvoza“ koja se održava 29. avgusta u Sarajevu u okviru projekta „100 najvećih“, kao i gala ceremoniji dodjele priznanja „100 najvećih“ 18. septembra takođe u Sarajevu, navodi se u saopštenju PKCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve