Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Reforma sistema zapošljavanja sezonskih radnika u turizmu

Riječ je o aktivnosti u okviru projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u Jugoistočnoj Evropi” koji u Crnoj Gori zajednički sprovode NALED, Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore uz podršku Njemačke razvojne saradnje

U cilju suzbijanja sive ekonomije i smanjenja neformalne zaposlenosti, pokrenuta je inicijativa za unapređenje efikasnosti sistema angažovanja sezonske radne snage u turizmu. Riječ je o aktivnosti u okviru projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u Jugoistočnoj Evropi” koji u Crnoj Gori zajednički sprovode NALED, Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore uz podršku Njemačke razvojne saradnje.

ilustracija

U okviru projekta urađena je analiza sistema angažovanja sezonskih radnika u sektoru turizma u Crnoj Gori, sa detaljnim prikazom stanja, kako bi se identifikovali problemi i definisale preporuke za sprovođenje reforme.

“Analiza je pokazala da je godišnje u legalnim tokovima u turizmu angažovano oko 11.000 sezonskih radnika, a značajan broj njih i dalje radi u „sivoj“ zoni, te da kapaciteti domaće radne snage na sezonskim poslovima u turizmu nijesu dovoljno iskorišćeni”, saopšteno je iz PKCG..

Takođe, ukazano je da zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme ili o privremenim i povremenim poslovima u pisanoj formi, što je praksa prilikom angažovanja sezonske radne snage, ne predstavlja dovoljno fleksibilan sistem za dinamične sezonske djelatnosti.

“Procedura izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad ne ostavlja mogućnost elektronskog podnošenja zahtjeva, te obavezuje podnosioce zahtjeva da moraju posjetiti četiri različite institucije, te priložiti minimum pet dokumenata, što pored izdvajanja za takse nosi i značajne oportunitetne troškove sa aspekta vremena utrošenog za pripremu dokumentacije, čekanja u redovima i sl. Dakle, prostor za povećanje efikasnosti sistema angažovanja sezonske radne snage u Crnoj Gori postoji. Ovo se može prevazići unapređenjem zakonodavnog okvira i automatizacijom poslovnih procesa kroz primjenu savremenih softverskih rješenja i uz kvalitetniju interoperabilnost i integracije sistema”, navode u PKCG.

S tim u vezi, predložen je reformski model koji se zasniva na primjerima najboljih praksi iz zemalja regiona i šire, prilagođavanju zakonskog okvira kako bi se stvorili uslovi za fleksibilnije angažovanje sezonske radne snage, te unapređenju informacionog sistema, odnosno razvoju elektronskog web portala koji će omogućiti objedinjenu elektronsku prijavu sezonskih radnika, po principu prijave na jednom mjestu.

“Ovakva reforma će doprinijeti pojednostavljenju i skraćivanju procedura prijave radnika, odnosno poboljšati efikasnost sistema angažovanja sezonske radne snage u turizmu, porastu broja formalno angažovanih sezonskih radnika u ovom sektoru, kao i rastu budžetskih prihoda po osnovu plaćenih poreza i doprinosa”, navode u PKCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bruka
01.11.2020-20:22 20:22

Samo napried… poteudite se da sto manje naseg naroda bude zaposljeno a sto vise naroda sa strane…