Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

RCC u Sarajevu domaćin drugog foruma posvećenog inovacijama i poslovanju

Na ovogodišnjem forumu pažnja se posvetila promociji održivih modela akademske i poslovne saradnje, kao i promociji snage centara za digitalne inovacije, startup firmi, partnerstava sa visokoškolskim institucijama, kao i izvanrednih inovativnih inicijativa koje ostavljaju upečatljiv dojam širom jugoistočne Evrope

Savjet za regionalnu saradnju (RCC), u saradnji sa projektom EU4DigitalSME „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, i Evropskom preduzetničkom mrežom (EEN), bio je domaćin drugog foruma posvećenog inovacijama i poslovanju Butterfly Innovation & Business Forum koji je održan 6. i 7. decembra 2022. godine u Sarajevu.

“Nakon prvog foruma posvećenog inovacijama i poslovanju koji je održan prošle godine, Savjet za regionalnu saradnju je početkom ove ustanovio regionalnu nagradu za nove inovacije Butterfly Innovation Award s ciljem da se podrže inovativna rješenja u onim područjima koja su prioritetna za region. Drago nam je da smo danas na forumu ugostili neke od dobitnika nagrade, a još nam je draže što smo bili u prilici da im pomognemo da rašire svoja kreativna i preduzetnička krila. Kreativni potencijal ne raste u vakumu i treba mu podrška i promocija svih nas na Zapadnom Balkanu. Zato mi u Savjetu za regionalnu saradnju nastavljamo da olakšavamo povezivanje različitih grupa entuzijasta iz svih dijelova Zapadnog Balkana. Kada govorimo o pružanju podrške inovacijama poslovne zajednice, ekonomije iz regiona se nalaze tek na pola puta. Potrebne su nam usmjerenije politike, moderna infrastruktura za inovacije, povoljno okruženje i razgovori o ovim temama. Okrenimo se kreativnim ljudima u usponu iz regiona, pružimo im ruku i napravimo im mjesta, osnažimo ljude sličnih sklonosti da rade zajedno,“ rekao je stručnjak za razvoj ljudskih kapaciteta u Savjetu za regionalnu saradnju Sinisa Marčić na otvaranju foruma.

Na ovogodišnjem forumu pažnja se posvetila promociji održivih modela akademske i poslovne saradnje, kao i promociji snage centara za digitalne inovacije, startup firmi, partnerstava sa visokoškolskim institucijama, kao i izvanrednih inovativnih inicijativa koje ostavljaju upečatljiv dojam širom jugoistočne Evrope. Vodeći se motom foruma „Zamisli.Inoviraj.Napravi.“ zanimljivi izlagači su podijelili svoja iskustva iz prve ruke.

Eva Näher, direktorica za programe u GIZ-u, istakla je ogroman potencijal u inovativnim i digitalnim rješenjima koji je, međutim, ograničen u ekonomijama u regionu, a koji može imati koristi od integracije u partnerstva, poslovne odnose i mreže na međunarodnom nivou, te razviti izuzetno uspješne poslovne subjekte.

“To je upravo razlog zašto je naš projekat EU4DigitalSME, koji kofinansira Evropska unija, posvećen digitalnim i inovativnim rješenjima za mala i srednja preduzeća, u okviru kojeg radimo na uspostavljanju četiri centra za digitalne inovacije u Bosni i Hercegovini kako bi se stvorilo okruženje u kome se pruža podrška inovativnim rješenjima za privatni sektor.“

“Inovacija zvuči kao nova energija i okrenutost ka budućnosti. To je pokretač digitalne transformacije, koja je jedna od okosnica mandata predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen. Mi je, kao EU, smatramo glavnim procesom kojim se obezbjeđuje približavanje ekonomija naših partnera sa Balkana evropskom jedinstvenom tržištu. Za podsticanje inovacija u privatnom sektoru najvažnije je obezbjediti otpornost i konkurentnost privatnog sektora i na kraju krajeva, stabilnost, prosperitet i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Evropska unija snažno podržava inovacije u poslovanju i nastaviće da to i dalje radi zajedno sa svojim partnerima u regionu,“ rekao je šef odjeljenja za saradnju u Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Elero u svom uvodnom obraćanju.

Na forumu se okupio impozantan broj stručnjaka koji se bave inovacijama a koji su podijelili svoja znanja vezana za razvoj ekosistema za inovacije i saradnju akademske i poslovne zajednice. Ova je aktivnost dio Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i sufinansira je Evropska unija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve