Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Raspisan konkurs za dodjelu grantova za inovativne projekte

Na Konkurs se mogu prijaviti naučnoistraživačke i ustanove visokog obrazovanja, centri izvrsnosti i privredni subjekti (inovaciono-preduzetnički centar, poslovni  inkubator, privredno društvo, odnosno njegov dio)

Ministarstvo nauke Crne Gore i Privredna komora Crne Gore raspisali su 5. jula konkurs za dodjelu grantova za inovativne projekte.

foto: PKCG

Na Konkurs se mogu prijaviti naučnoistraživačke i ustanove visokog obrazovanja, centri izvrsnosti i privredni subjekti (inovaciono-preduzetnički centar, poslovni  inkubator, privredno društvo, odnosno njegov dio).

Riječ je o pozivu za dodjelu grantova za inovativne projekte, kojim se opredjeljuju sredstva za sufinansiranje inovativnih projekata u ukupnom  iznosu od 700.000 eura, na period do dvije godine.

Konkursom za dodjelu grantova biće podržani inovativni projekti u skladu sa prioritetim oblastima utvrđenim u Strategiji pametne  specijalizacije (2019-2024): održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti  hrane; energija i održiva životna sredina; održivi i zdravstveni turizam, te informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalni sektor.

Ministarstvo nauke će odobriti po prihvaćenom grantu sufinansiranje u iznosu do 100.000 eura, koje će trajati od 12 do 24 mjeseca.

Implementacija projekata obuhvataće period od decembra 2019/januara 2020. godine, najkasnije do decembra 2021/januara 2022. godine.

Visina opredijeljenih sredstava iz državnog budžeta za grantove za inovativne projekte utvrđuje se u zavisnosti od vrste opravdanog troška i veličine privrednog subjekta i druge inovativne organizacije, korisnika granta, odnosno partnera na projektu.

Grant se može koristiti za sufinansiranje faza tehnološkog razvoja (TRL 4 – TRL 8): razvoj tehnologije u laboratorijskim uslovima (razvoj osnovnih komponenti tehnologije), demonstracija tehnologije van laboratorijskih uslova u realnom okruženju; izrada prototipa; faza testiranja, validacije i demonstracije i utvrđivanje prvog finalnog proizvoda.

Direktorica Sektora za projekte Privredne komore Crne Gore Tanja Radusinović kazala je da je PKCG veoma aktivna još od prvog konkursa u informisanju članica o benefitima koje poslovni subjekti mogu dobiti korišćenjem ovih sredstava

“Na ovaj način preduzeća mogu da pokrenu određeni projekat i time omoguće da zažive njihove inovativne ideje. Da je to urađeno na kvalitetan način, pokazuje i to što su privredna društva, uglavnom MSP, najčešće iz ICT sektora, na prošlogodišnjem konkursu dobila najviše sredstava”, rekla je Radusinović.

Podsjetila je da je Crna Gora prva zemlja, izvan EU, koja je donijela Strategiju pametne specijalizacije.

Kako je dodala, Privredna komora je, sa svojim članicama, kroz različite fokus grupe i druge oblike rada, znatno doprinijela definisanju Strategije.

“Važno je što i sada vlada veliko interesovanje za konkurs, a to pokazuje i brojno prisustvo ovom info danu i onih koji su se kandidovali prošle godine, ali i privrednika koji se prvi put interesuju za ovaj konkurs”, zaključila je Radusinović.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve