Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Raspisan konkurs: Pljevaljski rudnik traži 29 vrtlara, radiće na plantaži ljekovitog bilja

U konkursu objavljenom u dnevnim novinama se navodi da Rudnik traži 25 vrtlara na određeno vrijeme u trajanju od šest mejseci, kao i četiri na neodređeno

Rudnik uglja Pljevlja raspisao je oglas za zapošljavanje 29 radnika, koji će biti angažovani za rad na plantažama ljekobilja i uzgoju biljnih kultura, saopšteno je iz te kompanije. Kako navode projekat finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore, a prema planu, od prihoda po osnovu prodaje proizvoda pokriće dio sredstvava uloženih u proizvodnju, dok ćemo viškove donirati Narodnoj kuhinji, Crvenom krstu i ostalim humanitarnim organizacijama.

Rudnik uglja Pljevlja raspisao je oglas za zapošljavanje 29 radnika za rad na održavanju i njegovanju sadnica – vrtlara, na period od šest mjeseci.

Konkurs je raspisan u okviru projekta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) pod nazivom “Osposobljavanje za rad kod poslodavca“ , a kojim je predviđeno zapošljavanje 249 osoba, za šta je opredijeljeno 848. 696 eura.

Iz Rudnika uglja Pljevlja poručuju da su u proces sadnje ljekovitog bilja (lavanda, žalfija, timijan i miloduh) ušli u sklopu projekta rekultivacije zemljišta, još u septembru prošle godine.

“Na ovaj način radiće se oplemenjivanje zemljišta, odnosno vraćanje u prvobitni položaj, dok će od same rekultivacije, u ovom slučaju, kompanija imati i dodatnu finansijsku korist. Dosadašnji radovi na rekultivaciji zemljišta bili su na vrlo niskom nivou, jer se nisu uvodile nikakve nove kulture osim standardizovane travno-djetelinske smješe”, poručuju iz Rudnika uglja.

Navode da kompanija trenutno obrađuje skoro 10 hektara zemljišta kroz uzgoj ljekovitog bilja, dok će, u narednom periodu – do septembra ove godine, biti zasađeno još 10 hektara, čime će biti obuhvaćena površina od ukupno 20 hektara, što predstavlja, kako kažu, prvi ozbiljniji projekat na rekutivaciji u kompaniji u periodu od preko deset godina.

“Krajem juna planirana je berba prve svježe mase ljekovitog bilja, njena prerada i destilacija, nakon čega će se raditi hemijske analize dobijenog finalnog proizvoda, a na osnovu kojih ćemo napraviti prvi presjek dosadašnjeg rada naših plantaža. Imajući u vidu da biljne vrste zahtijevaju, pored mašinske obrade, i značajan fizički rad, potrebno je angažovanje većeg broja sezonske radne snage, kao i na svakoj ozbiljnoj plantaži”, poručuju iz Rudnika uglja.

Ističu i da je plantaža ljekobilja u početnoj fazi, pa biljke zahtijevaju svakodnevnu obradu radi stvaranja homogenizacije zemljišta, povoljnog vodo-vazdušnog režima u zemljištu, unošenja hranljivih materija, blagovremene zaštite od bolesti i štetočina i drugo.

“Sve to predstavlja i te kako opravdane razloge za angažovanje fizičke radne snage. Kada je riječ o konkretnih 29 sezonskih radnih mjesta na poslovima vrtlara, neophodno je naglasiti da je riječ o projektu koji u cjelosti, tokom predviđenih šest mjeseci, finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), od kojih će RUP odabrati četvoro i sa njima zaključiti radni odnos na neodređeno vrijeme”, stoji u saopštenju Rudnika uglja.

Poručuju i da je kao i u svakoj proizvodnji, “živi rad” najskuplje ulaganje, ali, u samom početku osnivanja plantaže, nije moguće mašinski vršiti sve agrotehničke mjere u samoj plantaži. Već od treće godine fenofaze razvića biljaka, sva obrada moći će da se radi mašinski.

“Na kraju, ističemo da će zaposleni vrtlari, pored rada na sadnji novih 250.000 sadnica ljekobilja na površini od 10 hektara, gdje će, u konkretnom slučaju, sva sadnja morati da bude izvršena ručno, biti angažovani i na zasadu površine od oko 5 hektara, gdje će se gajiti krompir, crni luk, grašak, pasulj i ostale biljne kulture. Prema planu, od prihoda po osnovu prodaje ovih proizvoda pokrićemo dio sredstvava uloženih proces proizvodnje, dok ćemo viškove od tih proizvoda donirati Narodnoj kuhinji, u čijem otvaranju naša kompanija pruža veliki doprinos, ali i Crvenom krstu i ostalim humanitarnim organizacijama”, zaključuje se u saopštenju Rudnika uglja.

Objavljen konkurs

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve