Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Ne želim divlje objekte na pjeni od mora, uskoro prijedlog za povećanje minimalne zarade

Premijer Duško Marković ocijenio je da Crna Gora postiže odlične rezultate u borbi protiv sive ekonomije.

Foto Twitter Vlada Crne Gore

“Lično sam preuzeo koordinaciju s inspekcijskim službama u suprotstavljanju sivoj ekonomiji, i neformalnom tržištu. To daje rezultate ne samo u ciframa, nego i u stvaranju motivacionog ambijenta, jer ljudi shvataju koliko je to važno za budućnost Crne Gore i njenih građana”, rekao je Marković.

Govoreći o divljoj gradnji, Marković je rekao da je riječ o pojavi koja uništava naš prostor.

“Divlja gradnja je pošast. Imamo prostor. To moramo da čuvamo kao zjenicu oka svoga. Ne vidim da tu imamo efekat. Želim da vidim rezultat”, poručio je Marković.

Premijer je kazao da ne želi da vidi divlje objekte na pjeni od mora.

“Ne želim da ih vidim nigdje, danas inspekcije moraju biti na terenu, mašine moraju biti na terenu da to ruše. Moramo imati i aktivnu ulogu tužioca. Nema još ozbiljnog predmeta divlje gradnje pokrenutog od strane Tužilaštva i okončanog u sudskom postupku”, rekao je premijer.

Marković kaže da je ekonomski rast u Crnoj Gori iznad 4,5 odsto u posljednje dvije godine.

“Smanjena je nezaposlenost, u februaru 2017. bila je 22,4 odsto, a u februaru 2019. je 16,61”, kaže on.

Naglašava da su veći prihodi od turizma, trenutno imamo 43 odsto više prihoda nego lani, a imamo i 30 odsto više turista.

Marković, međutim, naglašava da trenutno nemamo dovoljno kapaciteta da odgovorimo izazovima neformalne (sive) ekonomije.

“Nemamo dovoljno kapaciteta, nemamo dovoljno inspektora. Radimo međutim da poboljšamo takvu situaciju”, kaže premijer.

Kada je posrijedi nacrt Zakona o radu, premijer kaže da je dobar, ali naglašava da ima senzibilitet za brojne prigovore i primjedbe u vezi sa tim.

Naglašava da radni odnos mora da bude model u koje će do posla dolaziti oni kojima posao treba i koji umiju da rade, a ne da posao bude garancija do penzije.

Govoreći o mogućim rješenjima koja bi uticala na poboljšanje poslovnog ambijenta, premijer je kazao da razmišljaju da stopu na dobit smanje ili čak ukinu za kompanije koje reinvestiraju svoju dobit.

Rekao je takođe da će očekuje da će doći do povećanja minimalne zarade i smanjenja opterećenja za poslodavce.

Ubrzo će kaže izaći sa takvim prijedlogom.

Američki investitori

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke saopštila je da se američke kompanije okreću ka Crnoj Gori.

-Mislim da je sada pravo vrijeme za Crna Gora da izabere američke brendove i dobro vrijeme za američke kompanije da izaberu Crnu Goru-, smatra Rajnke.

foto Twiter Vlada Crne Gore

Ona je na konferenciji “Otvoreno sa Premijerom” istakla da su nove inicijative ohrabrajući znakovi da je ekonomska budućnost Crne Gore sjajna.

Predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore Katarina Bulatović rekla je da je ukupna ocjena poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, za period 2017-2018 na skali od jedan do deset je 6, 29 što je napredak u odnosu na period 2015-2016.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve