Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Radunović: Vlada radi na poboljšanju standarda građana

Radunović je danas kazao da je jedan od razloga rebalansa budžeta potreba da se stvore  zakonski preduslovi za refinansiranje postojećeg duga i stvaranje fiskalne rezerve.

Cilj ekonomske politike Vlade Crne Gore je poboljšanje standarda građana, te približavanje BDP-a prosjeku EU, kazao je danas u Skupštini Crne Gore, ministar finansija Darko Radunović,  tokom izlaganja o rebalansu budžeta.

Ministar finansija Darko Radunović

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu za 2019. godinu, kojim je planirano zaduženje od 500 miliona eura.

Ministar Radunović je napomenuo kako su mjere Vlada Crne Gore usmjerene na jačanje fiskalne stabilnosti i ojačavanje konkutrentosti ekonomije.

“Mjere su dale dobre rezultate koji se ogledaju u poboljšanoj poziciji Crne Gore na međunarodnim finansijskim tržištima, povećanju izvornih prihoda budžeta i poboljšanoj kontroli tekućih rashoda, doprinoseći stvaranju suficita tekućeg budžeta u iznosu od 152,8 miliona eura”, naglasio je ministar finansija.

Radunović je danas kazao da je jedan od razloga rebalansa budžeta potreba da se stvore  zakonski preduslovi za refinansiranje postojećeg duga i stvaranje fiskalne rezerve.

“U cilju stvaranja preduslova za refinansiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve, koji pristižu na naplatu naredne godine, razmatra se mogućnost emisije državnih obveznica ili realizacije kreditnog aranžmana u drugoj polovini godine do 500 miliona eura na domaćem ili stranom tržištu kao rezlutat povoljnih kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu”, rekao je ministar Radunović.

Drugi razlog rebalansa, dodaje ministar, je odluka Vlade da doprinese povećanju životnog standarda zaposlenih sa najnižoim zaradama kroz politiku povećanja minimalne zarade, a da istovremeno obezbijedi i smanjenje poreskog opterećenja rada privrede smanjenjem stope doprinosa.

On je dodao da je očekivano da će prihodi na nivou godine biti veći šest milona i iznosiće 1,834 milijarde eura, odnosno 38,2 odsto procijenjenog BDP-a koji se procjenjuje na 4,8 milijardi eura.

Radunović napominje kako, kao rezultat povećanja ekonomske aktivnosti i borbi protiv neformalne ekonomije, te i povoljnih kretanja na tržištu rada, prvu polovinu godine karakteriše povećanje naplate budžetskih prihoda iznad plana za oko 21 milion eura.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve