Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Radunović: Od akciza na gazirana pića država zaradila 2,25 miliona eura

Radunović smatra da smanjenje akcize za akcizne proizvode, odnosno gaziranu vodu zahtijeva izradu detaljnih analiza, naročito imajući u vidu ekonomske i prioritete fiskalne politike.

Naplata akciza na gaziranu vodu sa dodatkom šećera je u prva četiri mjeseca godine iznosila 2,25 miliona eura, što je 700.000 više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je juče u Skupštini ministar finansija Darko Radunović.

On smatra da smanjenje akcize za akcizne proizvode, odnosno gaziranu vodu zahtijeva izradu detaljnih analiza, naročito imajući u vidu ekonomske i prioritete fiskalne politike.

“Realizacija je u skladu sa planom, kojim je predviđena viša naplata u ovoj godini za oko dva miliona eura u odnosu na prošlu”, rekao je Radunović u odgovoru na pitanje poslanice DPS-a Marte Šćepanović.

Radunović je podsjetio da su početkom prošle godine napravljene izmjene i dopune Zakona o akcizama, te da je novi akcizni kalendar instrument za ujednačavanje cijena na domaćem tržištu sa regionalnim.

Kada je riječ o tržištu kapitala, ministar je saglasan sa nezavisnim poslanikom Aleksandrom Damjanovićem da treba vratiti povjerenje u trgovanje na berzi. On je ukazao da je promet prošle godine iznosio 147 miliona eura, što je rast od 210 posto. Damjanović smatra da je taj podatak djelimična istina.

“Kada se izuzme kupovina 120 miliona eura akcija EPCG, ostaje da je promet bio svega 27 miliona. Kada se uporedi sa 33 miliona bez blok akcija 2017. godine, imamo pad”, ukazao je Damjanović, dodajući da je prije 12 godina na berzi dnevno bilo 224.000 transakcija, a u prošloj 215.

Damjanović je kazao i da se nedavno sastao sa premijerom Duško Markovićem, te da je osim tržišta kapitala tema razgovora bila i privatizacija Instituta “Simo Milošević”, Budvanska rivijera i ulcinjska Solana. Poslanik opozicionog DF-a Nebojša Medojević smatra da je prodaja većinskog paketa akcija Instituta za deset miliona, konzorcijumu češke kompanije Philibert i petrovačke hotelsko-turističke kompanije Vile Oliva biznismena Žarka Rakčevića, ponižavajuće niska.

“Rakčević i češka firma za 10 miliona dobijaju kontrolu nad 245 miliona eura državne imovine. Zašto se prihvata ponuda koja je ispod likvidacione vrijednosti preduzeća? Kada bi Vlada odlučila da zatvori Institut, da bagerima poravna zemljište, ono ne bi vrijedjelo ispod 100 miliona, jer tamo možete da radite i imate dozvolu za izgradnju stanova”, ukazao je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve