Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Radunović: Nastavljamo sa sprovođenjem strukturnih reformi

U 2020. godini ćemo nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi: optimizacija broja izvršilaca u javnom sektoru i reforma Poreske uprave uz kreditnu podršku Svjetske banke, koja će povećati prihode budžeta, saopštio je ministar finansija Darko Radunović na sastanku sa predstavnicima kreditne rejting agencije Moody’s

U 2020. godini ćemo nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi: optimizacija broja izvršilaca u javnom sektoru i reforma Poreske uprave uz kreditnu podršku Svjetske banke, koja će povećati prihode budžeta, saopštio je ministar finansija Darko Radunović na sastanku sa predstavnicima kreditne rejting agencije Moody’s.

foto Ministarstvo finansija

U okviru redovne godišnje posjete predstavnika ove kreditne agencije Crnoj Gori, ministar Radunović je analitičare ove agencije informisao o ostvarenim rezultatima u prošloj godini i planovima za naredni period.

Podsjetio je na dosljednost u primjeni mjera fiskalne konsolidacije, koje daju rezultate u vidu povećanja prihoda budžeta, čime se značajno doprinosi jačanju makroekonomske i fiskalne stabilnosti.

“Nakon dvije ekonomski snažne godine 2017-2018, sa ostvarenim stopama rasta od 4,7 i 5,1%, respektivno, napredak je nastavljen i u 2019.godini. Imali smo uspješnu 2019. godinu tokom koje smo za tri kvartala dostigli rast od 3,8%. Takav rezultat je posljedica rasta u skoro svim sektorima, a dominantno najvećim dijelom zbog rasta u sektorima turizma (veći broj turista i više noćenja) i građevinarstva. Imajući u vidu ostvarene rezultate, za očekivati je da će stopa rasta za 2019.godinu biti iznad projektovane”,  istakao je ministar.

Predstavnici Moody’s su prezentovali metodologiju ocjenjivanja i pokazali interesovanje u vezi aktuelnih tema poput izgradnje auto-puta, zaključivanja hedžing aranžmana, stanja u bankarskom sektoru, saradnje sa Svjetskom bankom na realizaciji druge garancije zasnovane na razvojnoj politici tzv. PBG2 i sl.

Tokom boravka u Crnoj Gori analitičari agencije Moody’s će se sastati sa predstavnicima Centralne banke Crne Gore, bankarskog sektora i međunarodnih organizacija i prikupiti podatke na osnovu kojih će napraviti procjenu rejtinga Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve