Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Radunović: Moramo riješiti pitanje Montenegro airlines

,,U skladu sa zakonom smo obezbijedili pomoć i pitanje je vremena i dobre analize šta će se dalje sa njim desiti", kazao je Radunović.

Moramo riješiti pitanje MA na ovaj ili onaj način, rekao je ministar finansija Darko Radunović na konferenciji povodom redovne godišnje misije MMF-a u sklopu konsultacija o članu IV statuta fonda.

,,Montenegro Airlines je kompanija od izuzetnog značaja za Crnu Goru i razvoj turizma. Sad smo na početku sezone i MA doveze oko 35% turista. Moramo rješiti pitanje MA na ovaj ili onaj način. U skladu sa zakonom smo obezbijedili pomoć i pitanje je vremena i dobre analize šta će se dalje sa njim desiti”, kazao je Radunović odgovarajući na pitanje novinara da li je pomoć MA data po zakonu, a na pitanje koliko im je pomoći dodjeljeno, nije konkretno odgovorio.

Na savjetu Centralne banke donijeto je 12 zakona, 60 odluka i devet analiza na različite teme. Kreditni registar je nekad bio ranjivost a danas je sadržajan i svi zahtjevi su realizovani, kazao je guverner Centralne banke Radoje Žugić.

Žugić je kazao da je CB prethodne godine radila punim intenzitetom kao i da su prepoznali brojne ranjivosti i sveli ih na najmanji mogući nivo.

,,Proces modernizacije platnog sistema smo takođe primijenili. Ranjivost u bankarskom sistemu smo značajno smanjili i te ranjivosti su bile sistemskog karaktera. Ističem da smo rješavali male i ranjive banke. Dvije od tri  banke su danas u stečaju ali treba reći da je finansijski sistem ostao u zdravim osnovama a mogu reći i da je unaprijeđen”, poručio je Žugić.

On je dodao da su banke visoko likvidne. Likvidnost je porasla za 41 milion. Raste profitabilnost i podrška privatnom sektoru, kreditima kao i snaženje fiskalne stabilnosti. Jednom riječju CB je, prema njihovoj ocjeni, na dobrom putu ali i sa potrebom daljeg naprednog rada u funkciji unapređenja svih segmenata.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je konkurentnost ekonomije dodatno osnažena članstvom u NATO.

,,Uz ekonomski rast zabilježen je snažan rast zaposlenosti. Fiskalne politike su bile dobro izbalansirane. Veoma nam je važno da je misija MMF prepoznala značaj ekonomskog rasta. Ako se izuzme potrošnja za auto put primarni fiskalni saldo se preokrenuo sa deficita na suficit. Fiskalna politika je usmjerena na daljem smanjenju budžetskog deficita. Vlada CG će raditi na ostvarivanju preduslova za izgradnju druge dionice autoputa”, rekao je Radunović.

Šef Misije MMF-a z Crnu Goru Srikant Seshadri kazao je da ekonomija jako dobro napreduje.

,,Očekujemo da će prosječni rast biti na nivou od tri posto. Pored turizma zemlja ima značajne neiskorišćene potencijale. Ako bi došlo do brzog unapređenja u ovim oblastima to bi dovelo do povećanja naših projekcija. Fiskalna prolagođavanja su dovela do povećanja salda budžeta. Javni dug je i dalje visok i mora da se smanji. Troškovi i benefiti završetka narednih faza autoputa moraju biti pažljivo analizirani”, rekao je on.

On je dodao da je MMF zadovoljan što je mogao da stoji uz Crnu Goru kao njen prijatelj i partner i kroz tehničku pomoć i istakao kako stoje na raspolaganju našoj zemlji.

Na pitanje novinara, da li zbog toga što su od tri rizične banke dvije ostale u stečaju, znači da je jedna jos uvijek rizična, Žugić je odgovorio kako kod treće banke postoji projektovana solventnost u iznosu od 14% kao i da su naučili lekcije iz prošlosti. Dodao je i da neće dozvoliti da dođu u situaciju da se desi ranjivost iz prethodnog perioda.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve