Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Zatvaranjem Montenegro airlinesa načinjen udar na turističku privredu, moramo da osvajamo nova tržišta

''Ako ćemo o realnim potresima u turističkoj privredi–nema alibija u drugima –udar smo sami izazvali -zatvaranjem nacionalne avio kompanije'', kazao je Radulović

Nestankom Ukrajine i Rusije sa svjetske turistička mape, neke druge destinacije su to nadomjestile Izrael, Italija se pojavila za iduće ljeto, imaćemo značajno veći broj turista iz Poljske, Francuske i Njemačke, kaže za portal Standard predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik hotelske kompanije Montenegro stars Žarko Radulović. Mišljenja je i da bi taj rezultat bio mnogo bolji da 42. Vlada nije ugasila Montenegro Airlines, jer bi to povećalo broj turista ne samo u sezoni već u pred i post sezoni.

Radulović u ocjeni za portal Standard kaže da je zadovoljan sezonom, i da je ova godine premašila očekivanja, što potvrđuje i rezultat Montenegro stars hotela, koji je po njegovim riječima bolji u odnosu na 2019. godinu.

“Ne znam da li je kod svih tako, ali u godini u kojoj je Crna Gora izgubila nekoliko emitivnih tržišta praktično taj gubitak nismo osjetili i nadoknadili smo ga u kolektivnom smještaju”, kaže Radulović ali i dodaje da po njegovom mišljenju je podbacio privatni smještaj, jer nisu dobro razumjeli, pa se nisu dobro ni pripremili se za novonastale oklonosti i vjerovatno su gosti manje trošili.

Međutim, kako navodi Radulović, evidentno je da smo produžili sezonu u prvoj post pandemijskoj godini, jer je počela u martu i još traje!

“Nažalost moguće je samo zamisliti kakav bi rezultat bio da je letio Montenegro Airlines i koliko bi to povećalo broj turista ne samo u sezoni već u pred i post sezoni, kaže on.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja ne slaže se sa ocjenama da nam je turiste iz Rusije i Ukrajine “ukrala” Turska.

“Ne dijelim tu ocjenu. Sa čelnicima turistička privrede Turske, CTU i u ime kompanije intenzivno sarađujemo i u stalnom smo kontaktu “, kaže Radulović i konstantuje da Turska nije imala sezonu spram potencijala , jer je akcenat stavila na ta dva tržišta.

“Jasno je da nakon agresije na Ukrajinu kao tržište ne postoji . Ne samo u Turskoj, već i na ostalim destinacijama malo, gotovo nimalo turista je moglo biti iz Ukrajine. Izbjeglica da, ali turista svakako ne jasan je Radulović.

Što se Rusije tiče, kako kaže Radulović slična je situacija, i pojašnjava da je prevoz otežan, cijene karata su drastično uvećane, ekonomski sistem slabi.

U našoj državi, po njegovim riječima to nije poremetilo sezonu, jer smo njihovo odsustvo nadomjestili razvojem novih tržišta poput Izraela , Kazahstana ,Francuske , Njemačke, Italije.

“Ako ćemo o realnim potresima u turističkoj privredi–nema alibija u drugima –udar smo sami izazvali -zatvaranjem nacionalne avio kompanije”, jasan je Radulović.

Radulović je mišljenja da smo uspjeli da nadomjestimo odsustvo ruskih i ukrajinskih turista, ali da i dalje treba da osvajamo i razvijamo nova tržišta.

“Veliki problem je što trenutno ne zavisi sve od nas –nismo gospodari svoje sudbine ne možemo adekvatno da reagujemo, jer čekamo da turoperatori, naročito avio kompanije nađu svoj interes kada će i kako krenuti sa letovima ka Crnoj Gori, jer trenutno gotovo da niko i ne leti, što je u startu ozbiljan limitirajući faktor, kaže Radulović.

“Mi smo već spremni za iduću godinu. Već ove smo se prepoznali i pravovremeno reagovali na nove- zakomplikovane okolnosti na globalnom nivou”, kaže on i dodaje da su sljedeće godine spremni za poboljšanje, pod uslovom da država Crna Gora i region obezbijedi političku, a time i ekonomsku tj .stabilnost poslovnog ambijenta.

Radulović kaže da smo uspjeli već da napravimo zaokret u odnosu na rusko i ukrajinsko tržište.

Nestankom Ukrajine i Rusije sa svjetske turistička mape, neke druge destinacije su to nadomjestile Izrael, Italija se pojavila za iduće ljeto, imaćemo značajno veći broj turista iz Poljske , Francuske i Njemačke.

U ovom zimskom periodu konkretno od januara do marta, prema njegovim riječima, očekuje se značajan broj gostiju iz Grčkei Albanije koji će organizovano dolaziti autobuskim prevozom, i tim ej ostvaren uspjeh da se pormjeni tempo turističkog prometa u toku godine.

” Ponavljam izborili smo produžetak sezone –od marta ne više do sredine novembra već i mjesec duže o čemu svjedoči trenutni presjek za decembar, i sljedstveno tome , neće biti oscilacija koje tradicionalno kulminiraju enormnim rastom posjete turista u julu i avgustu (u poređenju sa ostalim mjesecima), a koji objektivno postojeća infrastruktura ne može da podrži tako da gosti budu zadovoljni”, jasan je on.

Radulović objašnjava da produžetak sezone može da ublaži sezonalonost –sa kojom su suočeni svi naši konkurenti na Mediteranu,všto u konačnom znači kumulativno više novca.

Prema njegovim riječima turističko poslovanje u prethodnom periodu vođeno je logikom “bujice” u tzv. špicu sezone.

“Slikovito ili ne, tek svaka bujica vidljivim učini manjkavosti i probleme, a profit donosi lovcima u mutnom- dakle profitira siva zona i nelegalni biznis, najmanje mi koji poslujemo po zakonima države”, i dodaje da možemo i moramo mnogo bolje od toga.

“Premda Monstat još nije objavio zvanične podatke, na osnovu onih koje imamo u CTU, vjerujem da je Crna Gora ove godine prometovala više od milijardu eura”, zaključuje Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve