Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Vazdušni saobraćaj važna karika u razvoju turističkih potencijala

Pri tom, ne mislim samo na avio dostupnost i otvorenost, već takođe i na sigurnost i bezbjednost vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, tokom Foruma o međunarodnoj saradnji poručio je da je saobraćaj važna karika u razvoju punih turističkih potencijala, a posebno je važan vazdušni saobraćaj, kao najbrže rastući vid transporta.

Pavle Radulović

“Pri tom, ne mislim samo na avio dostupnost i otvorenost, već takođe i na sigurnost i bezbjednost vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori. Upravo u toj sferi veliku ulogu ima naš domaćin, Agencija za civilno vazduhoplovstvo, čijim naporima danas imamo respektabilnu vazduhoplovnu vlast”, dodao je Radulović.

Crna Gora je zemlja domaćin sedmog Foruma o međunarodnoj saradnji, koji organizuje jedna od vodećih institucija u oblasti civilnog vazduhoplovstva, Agencija Evropske unije za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA).

To što se Forum prvi put održava u jednoj zemlji na Zapadnom Balkanu, dokaz je važnosti i značaja koji EASA posvećuje ovom regionu, saopštio je na otvaranju Foruma izvršni direktor EASA Patrik Ki.

“Nalazimo se na raskršću, jer se trenutno dešava mnogo promjena u vazduhoplovstu. Nedavne nesreće sa vazduhoplovom Boing 737 uticale su na povjerenje javnosti u vazduhoplovstvo. Naša je dužnost da održimo to povjerenje i to je posao za sve nas. Drugo važno pitanje kojim se bavimo je održivost i zaštita životne sredine. U Evropi čak postoje kampanje koje osuđuju letenje avionom, zbog negativnog uticaja na životnu sredinu“, naveo je Ki.

Za sva ova pitanja, kako je dodao, veliki značaj imaće međunarodna i regionalna saradnja svih vazduhoplovnih subjekata.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvoDragan Đurović podsjetio je da je u prethodnom periodu usvojeno više od 130 normativnih akata, kojim su u naš pravni sistem implementirani propisi Evropske unije u oblasti vazdušnog saobraćaja. „Agencija za civilno vazduhoplovstvo kao sistemska osnova funkcionisanja civilnog vazdušnog saobraćaja, za deceniju postojanja učinila je da Crna Gora postane ravnopravan i uvažen partner u međunarodnim vazduhoplovnim asocijacijama“, zaključio je Đurović.

Učesnici Foruma, njih oko 100, predstavnici su vazduhoplovnih vlasti iz 47 zemalja i tokom tri dana baviće se brojnim aktuelnim temama iz vazduhoplovstva, kao što su porast vazdušnog saobraćaja, ispunjavanje ekoloških zahtjeva, zadržavanje povjerenja javnosti u sigurnost vazdušnog saobraćaja i dalja regionalna i tehnička saradnja. Forum se održava u Budvi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve