Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Priča o prihodima sezone tanka, sačekati brojke Monstata i Centralne banke

''Na osnovu ulaska broja turista ili stranaca ne možemo graditi proračun koliko smo zaradili. To je potpuno nepouzdana metoda jer niko ne zna koliko je od njih pošlo kod rođaka, prijatelja, ko je ušao u sivu zonu, a ko je pošao u svoju nekretninu, pa je priča o prihodima sezone tanka. Čekam brojke Monstata i Centralne banke da bih mogao da povjerujem u te cifre koje se pominju''

Zvanični podaci o prihodima od turizma ove godine ne poklapaju se sa ostvarenim rezultatima crnogorskih hotelijera. Kako tvrde sagovornici Pobjede, broj turista koji je prešao granicu ne može biti reper za ostvarene prihode. Isto tako prihode ne možemo računati na osnovu jula i avgusta, iako su svi saglasni da je tada bilo najviše turista, ali predsezone nije bilo i na nivou cijele godine ti rezultati će biti mnogo manji, kazali su Pobjedi crnogorski hotelijeri.

Da su generalne procjene ,,tanke“ tvrdi suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars, Žarko Radulović. Za Pobjedu je kazao da u ovom trenutku procjene nijesu potrkrijepljene metodologijom koja je rađena prošlih godina i koja se pokazala kao tačna i davala precizne rezultate.

Nepouzdana metoda

“Na osnovu ulaska broja turista ili stranaca ne možemo graditi proračun koliko smo zaradili. To je potpuno nepouzdana metoda jer niko ne zna koliko je od njih pošlo kod rođaka, prijatelja, ko je ušao u sivu zonu, a ko je pošao u svoju nekretninu, pa je priča o prihodima sezone tanka. Čekam brojke Monstata i Centralne banke da bih mogao da povjerujem u te cifre koje se pominju”, rekao je Radulović, misleći na nedavne navode ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da smo već ,,ubrali“ 700 miliona eura.

Prema njegodim riječima ako je tačno to što je do sada izašlo u javnost da ćemo do kraja godine imati i 80 odsto iz 2019. godine onda to znači da sam ja jako loše radio, jer moji podaci ne korenspondiraju sa njihovim.

“Trenutno su moji prihodi viši nego što sam očekivao i to me raduje, kao i svako ko je slično prošao kao ja, ali na nivou destinacije da ćemo biti na 65 odsto ne vjerujem”,  tvrdi Radulović koji rukovodi hotelima ,,Splendid“ i ,,Montenegro“.

Tvrdi i da veliki broj hotela nijesu dostigli rezultate koje je dostigla njegova kompanija.

Kumulativno gledano, na nivou cijele godine smatra da će biti 45 odsto prihoda iz 2019.

“Ja ne gledam samo jul i avgust, jer ta dva mjeseca ne mogu da daju toliko novca koji bi napravio 65 odsto na nivou godine. Moramo da plaćamo režije, cijele godine sve troškove, plate, a ne samo za jul i avgust. Metodologija kojom se barata kako su došli do tih cifara je pogrešna i nepouzdana”, smatra Radulović.

Isitiče i da je definitivno struktura gostiju bila takva da je manje trošila nego 2019. godine.

“Ove godine su trgovački lanci, megamarketi imali istorijske rezultate, što znači da su ti gosti kupovali hranu u prodavnicama, a nijesu išli u restorane. Izleti su bili minorni, pa je gostiju u restoranima bilo manje. Ove godine su većinom bili auto gosti”, objašnjava Radulović.

Smatra i da je ,,jul i avgust mogao svako da ,,napuni“, da to nije velika mudrost, ali jeste period od marta do novembra“.

“Već sada treba raditi za sljedeću godinu i realno razmišljati i uključiti sve ljude koji znaju da rade ovaj posao kroz pravljenje strategije. Svi ćemo nešto naučiti. Ja ću njih naučiti tehnologiju kako teče turizam, kako se on stvara i šta je sve za to potrebno”, poručuje Radulović.

Dodaje da sada imamo definisana emitivna tržišta koja dolaze i dolaziće iduće godine.

“U doba korone nova tržišta ćemo teško da dobijamo. Mi smo avio-destinacija a veoma smo loše povezani i moramo i dalje da igramo na region i četiri, pet, šest avio-destinacija gdje smo već postigli određene rezultate i imamo kompanije koje lete. Treba da povećamo broj letova za Kazahstan, Ukrajinu, možda će i Rusija iduće godine ,,proraditi“, Izrael, Turska, dok je Zapadna Evropa pod znakom pitanja jer nijesmo nijedan ugovor potpisali za iduću godinu. Mi smo upozoravali kad su ugasili Montenegro Airlines da će se to desiti i da nas neće biti tri četiri godine u Evropi “, naglasio je Radulović.

Po njegovim riječima hotelijerima nijedan ministar kao nijedna vlada prije ove nije dovela goste.

“A oni od para koje nam uzmu kroz poreze, turističke takse, imaju zadatak da na destinacijama kojim smo nepoznati promovišu Crnu Goru i zainteresuju tržište. Onda se mi pojavljujemo i pregovaramo i dovodimo goste. I ove godine smo mi ti koji smo izvukli ovo, a bilo je teško jer nam je manjkalo radnika”,kazao je Radulović.

Tvrdi da će ponovo biti minusa do idućeg ljeta.

“Ali se nadam da će 2022. od maja biti druga situacija sa kovidom i da će ranije početi sezona”, kaže Radulović poručujući da ove zime treba voditi žestoku kampanju za vakcinaciju ,,jer je to uslov svih uslova“.

Činjenice

Izvršni direktor hercegnovskog hotela Lajthaus Jovan Vukalović kaže da obzirom na okolnosti i epidemiološku situaciju u prvoj polovini godine, mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatima u „špicu“ turističke sezone.

“Ipak, moramo uzeti u obzir činjenicu da predsezone uopšte nije bilo, kao i da će postsezona biti daleko ispod prije pandemijskog perioda, budući da su već sada naši smještajni kapaciteti gotovo prazni, dok u ugostiteljskom dijelu trenutno ostvarujemo promet koji je na nivou samo 50 odsto prometa iz 2019. godine. Shodno navedenom, entuzijazam koji je vladao tokom jula i avgusta je nestao, pa se već sada ponovo suočavamo sa problemom neuposlenih kapaciteta”, kazao je Pobjedi Vukalović.

Hotel Lajthaus je prve goste primio tek u junu, pa tako predsezone nije ni bilo.

“Za period jun, jul i avgust ostvarili smo realizaciju od 95 odsto prihoda iz 2019. godine (za isti uporedni period), dok je promet u septembru na nivou 50 odsto od prometa iz rekordne godine. Dodatno nas brine što nemamo baš nikakvog interesovanja za oktobar. Shodno svemu navedenom, naše projekcije su da će ostvareni promet na godišnjem nivou biti oko 65 odsto prometa iz 2019. godine”, rekao je Vukalović.

Kao probleme navodi borbu sa pandemijom kojoj smo svi kao društvo morali biti posvećeniji.

“Prevashodno mislim na proces vakcinacije stanovništva kao i donošenje mjera koje neće nikoga diskriminisati ali i pridržavanja mjera. Pad prometa i rezervacija koje imamo u septembru u velikoj mjeri je rezultat pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji”, istakao je Vukalović.

Pored ovih „vanrednih“ problema, kaže i da je ova godina još više izrazila problem ogromne sezonalnosti, odnosno problema sa kojima se susrijećemo u „špicu“.

“I ove godine u julu, a naročito u avgustu susreli smo se sa saobraćajnim kolapsom, nehigijenom na javnim površinama, bukom i hroničnim nedostatkom parking prostora”, navodi Vukalović.

Navodi i još jedan problem sa kojim se susrijećemo dugi niz godina, a to je nedostatak kvalifikovane radne snage u Crnoj Gori, usljed čega su bili primorani da angažuju zaposlene iz regiona.

“Bez rješavanja problema nedostatka stučnog kadra, nema dugoročnog razvoja turizma”, poručio je Vukalović.

Za sljedeću godine je najbitnije, po njegovim riječima aktivno raditi na procesu imunizacije stanovništva.

“Bez povoljne zdravstvene situacije ne možemo očekivati dobru sezonu, a sve sa ciljem da kao i prije pandemije sezona počne u aprilu i traje do kraja oktobra, a ne da imamo sve kraći i više optrerećen „špic“. Budući da je izvjesno da će ova pandemija potrajati, potrebno je već krajem ove godine informisati javnost o mjerama koje će važiti tokom naredne sezone, kako bi turistička privreda mogla planirati aktivnosti sa partnerima iz inostranstva”, naveo je Vukalović.

Problemi

Usljed „pandemijskih“ problema, ne smiju se, ističe on, zapostaviti otklanjanje hroničnih problema našeg turizma, a to je loša saobraćajna povezanost, loša komunalna infrastruktura, građevinski radovi tokom predsezone i glavne sezone, neuređena kupališta i problem nelojalne konkurencije koji guši sve nas koji želimo da legalno poslujemo.

“U tom smislu mora biti bolja komunikacija resora turizma u Ministarstvu ekonomskog razvoja sa turističkim privrednicima, jer samo zajedničkom aktivnošću možemo postići željene ciljev”, apeluje Vukalović.

Budući da je naš turizam još uvjek snažno oslonjen samo na prirodne resusre, od velike važnosti je, po njegovim riječima, da Morsko dobro mora na vrijeme da započne proces ustupanja kupaplišta, kako bi bila spremna od maja, a ne kao prethodnih godina da čak i početkom jula imamo neuređana i prljava kupališta.

Izvršna direktorica kompanije ,,Jamb“ Jovana Mićunović, koja upravlja hotelom ,,Adria“ u Budvi upoređujući prihode sa nepostojećom prošlogodišnjom sezonom, smatra da su zadovoljni rezultatima, ali isto tako smatra da je nerealno porediti kako prihode, tako i broj noćenja sa 2019. godinom.

“Ove godine apsolutno nije bilo predsezone, a i postsezona je prilično loša, naročito imajući u vidu da minimalna popunjenost naših kapaciteta, tokom septembra u godinama prije kovida, nikada nije bila ispod 80 odsto”, kazala je Mićunović Pobjedi.

Ovogodišnji problemi, po njenim riječima, su nastavak i produbljivanje postojećih izazova iz ranijih godina – komunalni i infrastrukturni nered, nedostatak kvalifikovane radne snage, siva ekonomija… na koje se nadovezao problem pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji.

“Ono što nas raduje i ohrabruje u budućnosti, a što je ovogodišnja vrlo kratka sezona pokazala, je da postoji velika želja za putovanjem i da je u ovom tzv. kovid vremenu najvažnije obezbijediti stabilnu epidemiološku situaciju tokom cijele godine kako bismo kod emitivnih tržišta bili prepoznati kao bezbjedna destinacija i kako bi turisti sa tih tržišta mogli da se vrate u svoje matične zemlje bez ograničenja”, istakla je Mićunović.

Očekuje da će resorno ministarstvo, zaduženo za turizam, što prije preduzeti aktivnosti na animiranju i povratku turista sa najvažnijih emitivnih tržišta koji su ove godinu Crnu Goru zaobišli i da će se u saradnji sa novim nacionalnim avio-prevoznikom obezbijediti povoljni uslovi za zapadnoevropske turoperatore što bi omogućilo da se organizovani turizam, naročito u pred i postsezoni, oporavi na zadovoljstvo svih neposrednih ili posrednih učesnika u turističkom prometu.

Izvršni direktor HTP Ulcinjska rivijera AD Bojan Đakonović u čijem sastavu posluje Turističko naselje Ada Bojana kaže za Pobjedu da je, uprkos slaboj predsezoni i veoma nepredvidivim dešavanjima vezanim za pandemiju, sezona bila više nego uspješna.

“Pored visoke ,,okupacije“ u julu, avgustu i septembru posebno smo ponosni na par realizovanih projekata koji su od izuzetnog značaja za promociju Ade i otvaranja nekih novih tržišta”, istakao je Đakonović napominjući da je festival Ada Aweking na jednom mjestu okupio goste iz 30 zemalja svijeta, dok je Five mountains grupa okupila njemačke vozače safari džipova.

Što se tiče procjene prihoda Đakonović kaže da obzirom da sezona još uvjek nije gotova i da očekuju posjetu nekoliko većih grupa turista, promet će uporediti po okončanju ovih događaja.

“Trenutno su prihodi na nešto preko 70 odsto u odnosu na rekordnu 2019, a naša su realna očekivanja da ona dostignu blizu 90 odsto do kraja tekuće godine”, tvrdi Đakonović.

Tržišta

Kada je Ada u pitanju, nedostaju gosti iz zapadno -evropskih zemalja jer je to glavno emitivno tržište.

“Takođe je bila potrebna bolja avio povezanost u pred i postsezoni. Da je ova povezanost bila na nivou 2019. godine zasigurno bi ove godine prebacili ostvarene rezultate iz 2019”, procjenjuje Đakonović.

Za sljedeću godinu, pripremili su već cijene i počeli sa ugovaranjem kapaciteta.

“Snažnije ćemo raditi na digitalnom marketingu i potruditi se da određeni dio sredstava koji smo prihodovali ove godine uložimo u određene projekte kako bi smo podigli uslugu na viši nivo i kao i uvjek gostima ponudili nešto novo. Već je gotovo izvjesno da će biti realizovan projekat koji će dugoročno privući jednu potpuno novu klijentelu i prikazati Adu u novom svijetlu”, naglasio je Đakonović.

Splendid će raditi cijele godine

Radulović smatra da će biti gostiju i preko zime u hotelima koji su kao takvi pozicionirani na tržištu.

“Dovoljno je da bude gostiju vikendom, kako bi gubici bili manji. Hotel Splendid će raditi cijele godine i ove zime i svake sljedeće. On je napravljen da radi 365 dana. Splendid ima ulazna vrata bez ključeva i ne možemo ga zaključati”, kazao je Radulović smatrajući da ako ne bude strožijih mjera i zatvaranja da će u Splendidu biti gostiju i tokom zime.

Ako se pod hitno ne riješi erozija Ade, objekti će nestati

Kao veliki problem Đakonović navodi eroziju plaže na Adi i da se Vlada i institucije moraju posvetiti trajnom rješavanju tog problema.

“Ukoliko se ništa ne uradi, potpuno će se devastirati objekti ali i cijeli kupališni dio ostrva”, rekao je Đakonović.

Produženja sezone nema bez gostiju iz Zapadne Evrope i Rusije

Vukalović smatra i da duže sezone nema bez gostiju iz Zapadne Evrope i Rusije, i da je već sada potrebno raditi na tome da se u narednoj sezoni uspostave direktni letovi sa zapadnog tržišta i iz Rusije u punom obimu.

“Naravno, ove aktivnosti mora pratiti snažnija propagandna aktivnost na ovim tržištima. Crna Gora ima prirodne resurse koji su naročito privlačni stranim i visokoplatežnim gostima, pa je potrebno uložiti dodatne napore da bi privukli što više ovih gostiju”, poručio je Vukalović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
26.09.2021-08:35 08:35

Ne mogu da razumijem sta tu ima da se filozofira laze i stvara neka nestvarna slika o prihodima tiristicke sezone u Crnoj Gori. Samo bi rado podsjetio gradjane Crne Gore da su se ove turisticke sezone prodavale pljeskavice za jeda Evro na Svetom Stefanu i na kraljicinoj plazi cak su se na nekim plazama okrecali i prasici. Crna Gora je od svijetske destinacije turizma postala destinacija paradajiz turista iz srbistana. I onda nam neko soli pamet o ekonomskoj renesansi koja je u stvarnosti tuga i jad. Hvala na paznji.