Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović o porezu na ekstraprofit: Vlada još više produbljuje krizu, spremni smo da izađemo na ulice ako bude trebalo

Nedostajući novac Vlada ovim zakonom ne može da nadoknadi. Oni trebaju da rade druge stvari, fiskalnu disciplinu, da pojačaju kontrolu države na doplate od doprinosa za plate i svega ostalog, da smanje sivu zonu ekonomije. Ovim zakonom oni destimulišu privredu, neko će silom prilika da ide u sivu zonu, počeće da krije rezultate, da ne prikazuje i ne plaća ništa, smatra predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović

Javna rasprava o nacrtu Zakona o solidarnom doprinosu kompanija s prihodima većim od pet miliona eura produžena je i na april, a kako god bilo, Predlog Zakona će biti utvrđen i Vlada neće odustati od njega, kazao je u emisiji Okvir ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Podsjetimo – porez na ekstraprofit, kojim je Vlada smislila da plaća javno zdravstvo i zakrpi budžetske rupe nastale kao posljedica populističke politike, trebalo bi da plaćaju 294 kompanije. Naše 294 targetirane firme bi trebalo da, ako zakon prođe kod nas, budu oporezovane punih 33 odsto.

Upravni odbor Privredne komore razmatrao je Nacrt zakona o solidarnom doprinosu, i ocijenio da se radi o zakonskom predlogu koji uvodi dodatne i neočekivane obaveze za preduzeća kao nosioce privredne aktivnosti. Dodali su da je to opasan udar na ekonomiju.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže za Antenu M da je cilj nacrta zakona popunjavanje gubitaka u budžetu, ali dodaje da to nije rješenje, već samo još veće produbljivanje krize.

“Nedostajući novac Vlada ovim zakonom ne može da nadoknadi. Oni trebaju da rade druge stvari, fiskalnu disciplinu, da pojačaju kontrolu države na doplate od doprinosa za plate i svega ostalog, da smanje sivu zonu ekonomije. Ovim zakonom oni destimulišu privredu, neko će silom prilika da ide u sivu zonu, počeće da krije rezultate, da ne prikazuje i ne plaća ništa. Neke koji nijesu iz Crne Gore, a posluju ovdje, će destimulisati da odu iz Crne Gore i da ne rade više ovdje, a sigurno će destimulisati one koji su mislili da ovdje pokrenu svoj biznis”, rekao je Radulović.

Radulović podsjeća da je Evropa takav isti zakon donijela prije godinu na rok od tri godine, ali objašnjava da su oni dodatno oporezovali kompanije koje su zbog Covida-19 ostvarile ekstra profit.

„To su gasni, elektro, naftni biznis koji su ostvarili extra profit, pri tom su imali velike subvencije u vrijeme korone. Mi nijedan euro pomoći od države nijesmo imali, korona još nije prestala, oni počinju sa novim nametima. Strah me da je ovo tek početak. Te ekonomske avanture su opasne za bilo koju ekonomiju, a pogotovo crnogorsku. Dolazimo do nivoa kad ćemo biti neodrživi. Mi ćemo morati da podižemo cijene da bi nadoknadili to što slijedi u narednom periodu. Podizanjem cijena mi postajemo manje konkurentni, kad je turizam u pitanju pogotovo, postaćemo skuplji od Hrvatske. Tu je još i niz drugih posljedica koje idu za tim“, objasnio je Radulović.

Radulović ironično apeluje na Vladu, ovu i svaku sljedeću, da im ne pomažu.

„Molimo Vladu da ne podižu poreze preko noći. Ako treba nešto da se desi, javite nam godinu dana unaprijed da bi se mi mogli pipremiti za to“, kazao je on.

Radulović ističe da su spremni da izađu na ulice ako bude trebalo jer, kako dodaje, način na koji se sad posluje kriza će se samo produbljivati.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve