Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović: Crna Gora ima dobru avio povezanost sa emitivnim tržištima

Ukoliko Crna Gora i zemlje regiona žele da budu konkurentne ostatku svijeta i privuku turiste iz mnogoljudnih zemalja, moraju imati zajedničku ponudu i promociju na tim tržištima, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

On je na internacionalnom Adria hotel forumu koji se održava u Beogradu, jednoj od najznačajnijih manifestacija za promociju investicionih potencijala i turističke ponude, predstavio mogućnosti za ulaganje u našu zemlju i iskazao spremnost za regionalnu saradnju u oblasti turizma.

“Suština je da daleka emitivna tržišta odnosno mnogoljudne zemlje, poput Azije, Kine, Kanade i Amerike teško prepoznaju granice naših malih zemalja. Za Kineza je sve od Urala do Alpa – Balkan, oni nomadski putuju i u malom broju dana posjete veliki broj zemalja. Ukoliko želimo da budemo konkurentni ostatku svijeta, moramo sarađivati”, kazao je Radulović.

Tokom prezentacije, ministar je poseban akcenat stavio na rezultate koji su postignuti zahvaljujući podsticajnim mjerama za razvoj turizma u poslednje dvije godine. U projekte čija se ukupna vrijednost procjenjuje blizu 150 miliona eura, spadaju Mamula, Kolašin 1600, Mediteran Žabljak, kompleks Ulcinjska rivijera.

Uz navedeno, Crna Gora je predstavljena i kao destinacija u kojoj se trenutno realizuju projekti čija vrijednost dostiže tri milijarde eura.

Kao značajan instrument za podsticanje investicija u oblasti turizma, Radulović je naveo projekat ekonomskog državljanstva i najavio skoro raspisivanje javnog poziva kompanijama koje ispunjavaju uslove da se nađu na listi razvojnih projekata.

“Ističem da je Crna Gora zemlja koja ima dobru avio povezanost sa emitivnim tržištima, a od posebnog značaja za razvoj ne samo turizma već i ukupne privrede, svakako je autoput”, ocijenio je Radulović.

Ministar je u Beogradu imao bilateralne sastanke sa kolegama iz Bugarske, Srbije i Hrvatske, dok očekuje saradnju i sa Albanijom i Makedonijom. Zajednički projekti koji su u pripremi su vinski putevi, planinske rute, projekat “Od neba do mora” i slično, ali prema riječima Radulovića, moraju se preduzeti još konkreniji koraci saradnje.

“Već imamo nekoliko zajedničkih projekata, recimo Skijališta Srbije i Skijališta Crne Gore imaju potpisan Sporazum gdje ski pas važi na obje teritorije. Takođe, zajednički učestvujemo na manifestacijama na emitivnim tržištima sa Hrvatskom, Srbijom i Makedonijom”, rekao je Radulović.

Adria hotel forum je događaj koji se organizuje sedmu godinu za redom, a već dvije mu je pokrovitelj i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Ministar ocjenjuje da je za promociju zemlje ovo jedan od najvećih događaja na Mediteranu, jer je prilika da se Crna Gora predstavi investitorima, finansijerima i operaterima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve