Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović: Crna Gora će PROFITIRATI od ekonomskog državljanstva, cijela priča ispolitizovana

Crna Gora mogla bi mnogo da profitira od ekonomskog državljanstva i cijela priča u vezi s tim projektom Vlade je ispolitizovana, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Radulović je istakao da bi Crna Gora trebalo da sprovede taj projekat, jer je model potpuno otvoren i transparentan.

“Sva ta priča je potpuno ispolitizovana. Crna Gora bi trebalo da sprovede taj projekat, jer bi mogla da ima ozbiljne benefite od ekonomskog državljanstva”, istakao je Radulović za Radio Crne Gore.

Komentarišući upozorenja iz Evropske komisije (EK), Radulović je rekao da cijeni konstruktivne kritike.

“Mi smo napravili model koji je potpuno otvoren i transparentan. Vlada odlučuje koji su to razvojni projekti. Dakle, Vlada odluči koje su to sfere u koje vi možete da ulažete. Ne možete da dođete da kupite kuću na selu i da tražite da vam neko da ekonomsko državljanstvo”, pojasnio je Radulović.

On je istakao da ne vidi apsolutno nijedan problem u vezi s ekonomskim državljanstvom koji bi mogao Crnu Goru da spotakne na putu prema Evropskoj uniji.

“Pri tome smo za sumnjivost eventualnih aplikanata potpuno otvorili vrata da, ko od stranih partnera EK ili nekog drugog provjerava bonitet, dakle da angažuje ljude i agente, a mi ćemo ih platiti. Ne vidim da smo prekršili bilo gdje načelo transparentnosti ili načina dobrog ekonomskog ponašanja”, ističe Radulović.

Govoreći o rezultatima ljetnje turističke sezone, Radulović je rekao da je na ime boravišne takse u Crnoj Gori prekjuče bilo naplaćeno 700.000 eura, što je za oko 100.000 više u odnosu na prošlogodišnji period.

To, prema ministrovim riječima, znači da je u Crnoj Gori registrovano više prijavljenih turista. Radulović je rekao da je prošlog petka na primorju bilo 175.000 turista.

Govoreći o očekivanjima da će devizni priliv od turizma ove godine premašiti milijardu eura, Radulović je rekao da je Crna Gora suštinski na pravom putu da se to dogodi.

“Značilo bi to mnogo, jer je to magična granica, barijera koju bi trebalo da probijemo. Suštinski znači da smo na pravom putu, bez obzira na komentare, na to što smo uspjeli da produžimo sezonu, da nije samo špic od tri mjeseca. Prekjuče smo imali naplaćenih 700.000 eura boravišne takse. To je za oko 100.000 eura više nego lani. To znači da je prijavljenih turista više, a svaki eurro u državnoj kasi važan je za građane”, rekao je Radulović.

On je istakao da Crna Gora već sada jeste elitna destinacija, zahvaljujući Porto Montenegru, Portonovom, Luštici…

“Boka prednjači po elitnom turizmu. Trudimo se da obogatimo turističku ponudu, ne samo hotelima. Jedna je priča gdje će turisti da prespavaju, mi moramo da se pozabavimo sveopštom kulturom, higijenom, to nam predstavlja izazov”, rekao je Radulović.

Kad je riječ o broju prijavljenih građana za proces legalizacije, on je rekao da nije očekivao bolji odziv.

“Istanbul je imao N pokušaja za legalizaciju, Lisabon takođe. Hrvatska i Srbija da ne pominjem, to su decenijski pokušaji. Mislim da smo napravili ogromnu stvar”, vjeruje Radulović.

Političke frakcije su, kaže Radulović, napravile građanima koji se nijesu prijavili, pokušavajući da im objasne da projekat neće zaživjeti.

“Vjerujem da su ljudi na kraju shvatili dobronamjernost politike koja je krenula da sprovede ovaj postupak”, rekao je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve