Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Radnici Montenegro Airlinesa ogorčeni: Brisel poručuje jedno, Vlada radi drugo

Predstavnik radnika Miljan Perović za Vikend novine kaže da su zaposleni na rubu egzistencije, zbog čega je još jednom apelovao na ministre finansija i kapitalnih investicija Milojka Spajića i Mladena Bojanića da pod hitno nađu način da radnicima isplate sve ono što im zakonski pripada

Agoniji radnika Montenegro Airlinesa ne nazire se kraj. Već šest mjeseci ne primaju plate, ministri i premijer ne odgovaraju na njihova pisma, a stečaja, koji bi koliko-toliko olakšao njihove probleme, nema ni na vidiku, pišu Vikend novine.

Teška situacija

Predstavnik radnika Miljan Perović za Vikend novine kaže da su zaposleni na rubu egzistencije, zbog čega je još jednom apelovao na ministre finansija i kapitalnih investicija Milojka Spajića i Mladena Bojanića da pod hitno nađu način da radnicima isplate sve ono što im zakonski pripada.

“Ne tražimo ništa mimo zakona. Plate, regulisanje radnog staža i socijalni program za višak radnika”, ističe Perović.

Stečaj i revizija

Njegovo mišljenje dijeli i Valeri Đekić, takođe jedan od predstavnika radnika.

“Mjesec dana se vrtimo u krug. Pisali smo prvo premijeru, zatim predstavnicima EU u Crnoj Gori, stranim ambasadama, ministrima Spajiću i Bojaniću, ombudsmanu, Upravi inspekcijskih poslova. Ombudsman nas je kontaktirao i saopštio da je u procesu istraživanje i uskoro se očekuje odgovor. Čekamo odgovor i od Inspekcije rada jer je stanje u kompaniji anarhično, nema rukovodstva. Takođe, očekujemo odgovor i povodom konkursa za zaposlenje koje je raspisala nova kompanija ToMontenegro jer nije u skladu sa zakonom”, ističe Đekić.

Prema njegovim riječima, potrebna je brža reakcija institucija, koje žmure na probleme radnika Montenegro Airlinesa.

“Mi ne znamo zašto su institucije spore, kao ni zašto se ne uvodi stečaj ili pokrene revizija poslovanja preduzeća. Mi smo na to više puta ukazivali, te sumnjamo da nepokretanjem revizije poslovanja Vlada štiti pojedince iz bivšeg rukovodstva Montenegro Airlinesa. Djeluje kao da Vlada hoće prije stečaja da preuzme resurse kojima Montenegro Airlines raspolaže”, objašnjava Đekić.

On dodaje da je jasna poruka komesara za proširenje Olivera Varheljija da neće biti zatvaranja poglavlja bez riješene vladavine prava.

“Poruka iz Brisela je jasna, a evo na djelu vidimo kako institucije koje teže da idu kao EU se odnose prema radnicima Montenegro Airlinesa. Jednostavno rečeno Brisel poručuje jedno, Vlada radi drugo”, kaže Đekić.

Kriza

Kako kaže za Vikend novine predstavnik radnika Srđan Habić, upravna zgrada nije ni nalik onoj na koju su navikli.

“Nema ljudi, isključeni su službeni telefoni, kao i internet. Gašenjem interneta prekinuta je komunikacija sa inostranim partnerima, ali i sa korišćenjem sistema koji su neophodni za službu funkcionisanja kompanije”, ističe Habić.

Dodaje i da radnici imaju samo riječi hvale za Milovana Milića, koji je napustio Bord direktora ToMontenegro.

“Riječ je o pukom profesionalcu, sa kojim smo radili i od koga je svako mogao da nauči kako se radi. Ostavka njegova nas zabrinjava kao dugogodišnje radnike u avijaciji”, rekao je Habić.

Predstavnik radnika Miljan Perović za Vikend novine kaže da su zaposleni na rubu egzistencije, zbog čega je još jednom apelovao na ministre finansija i kapitalnih investicija Milojka Spajića i Mladena Bojanića da pod hitnu nađu način da radnicima isplate sve ono što im zakonski pripada.

Perović: Kad će poletjeti avioni?

Prema riječima Miljana Perovića, veoma je sporna činjenica da se i dalje ne zna kada će poletjeti avioni nove avio-kompanije.

“Ubjeđivali su nas da će osnivanje ToMontenegro koštati 0 eura, a mi ni dan-danas ne znamo koliko će ono stvarno koštati građane Crne Gore. Državni sekretar je najavljivao da bi avioni uskoro mogli poletjeti, ali nema ni karata u prodaji, ni reda letjenja, kao ni destinacija na koje će letjeti. Mislim da je potrebno javno saopštiti šta tačno koči polijetanje aviona”, kazao je Perović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve