Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Radak-Kukavičić: Negativni komentari državnika nijesu imali uticaja, turista iz Srbije sve više u Crnoj Gori

Najveći broj dolazaka u Crnu Goru evidentiran je sa tržišta Evrope međutim prisutan je trend rasta sa tržišta Kine gdje bilježimo dvocifrene stope rasta

Negativni komentari i izjave funkcionera iz Srbije o Crnoj Gori neće uticati na smanjenje broja turista iz te države, ocijenila je u intervjuu za portal Standard direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak-Kukavičić. Ona dodaje i da je Crna Gora sve interesantnija gostima iz Kine, Japana, Sjedinjenih Američkih država, a odnedavno i turistima iz Izraela kojih je sve više u našoj državi.

Radak-Kukavičić

Standard: Da li se može očkivati manji broj turista iz Srbije ove godine, s obzirom da smo danima bili izloženi raznim negativnim izjavama i komentarima funkcionera iz Srbije na račun naše države, dominantno zbog novog Zakona o slobodi vjeroispovjesti?

Radak-Kukavičić: Crna Gora je gostima iz Srbije jedna od omiljenih destinacija za odmor koju dosta dobro poznaju i dolaze već tradicionalno kako na neka mjesta, tako i tokom organizacije već prepoznatih manifestacija i događaja. Obzirom da je tržište Srbije, tržište koje u principu jako dobro poznaje Crnu Goru, naše promotivne aktivnosti veoma osmišljeno planiramo, jer činjenica je da nakon što obezbjedite prepoznatljivost brenda na nekom tržištu, morate da razvijate i lojalnost gosta tom brendu i destinaciji. Od početka godine u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, pored sajamskih nastupa i regionalne kampanje organizovali smo oko 10-ak studijskih posjeta najznačajnih medija iz Srbije. Rezultat tih posjeta su afirmativni članci u nekim od najznačajnih medija u Srbiji. Uz podršku Ambasade u Beogradu imamo dobru saradnju sa većinom uticajnih medija u Srbiji, koja prije svega podrazumijeva promociju aktuelne turističke ponude Crne Gore na tom tržištu, pozitivno izvještavanje o novitetima, kvalitetu i cijenama smještaja i usluga, plažama, kulturnim i zabavnim manifestacijama u ovoj sezoni. Pored toga, ove godine publikovano je specijalno izdanje turističkog magazina „Hello travel Boka”, posvećeno promociji Tivta, Kotora i Herceg Novog.

Imajući u vidu navedeno, pozitivne trendove koje bilježimo od početka godine kada je u pitanju tržište Srbije, kao i činjenicu da su mjeseci jul i avgust tradicionalno mjeseci kada se planiraju odmori, sigurna sam da negativni komentari i izjave neće uticati na smanjenje broja turista iz Srbije. Naime, tržište Srbije je veoma stabilno kada je u pitanju Crna Gora, tokom prva četri mjeseca u hotelskom i privatnom smještaju Crnu Goru je posjetilo oko 30 000 turista iz Srbije što je povećanje od od 8,53 %, koji su ostvarili 178 000 noćenja što je rast od 11,5 % u odnosu na isti period prethodne godine. U ukupnoj strukturi ostvarenih dolazaka tokom prva 4 mjeseca turisti iz Srbije učestvuju sa 11,45 i zauzimaju drugo mjesto odmah nakon Njemačke, dok u ostvarenim noćenjima učestvuju sa 17,78 %. Takođe,bilježimo povećanje turista i kada je u pitanju hotelski smještaj. Tokom prvih 5 mjeseci u hotelima je boravilo 4, 3 % više turista iz Srbije koji su ostvarili 7 % više noćenja.

Standard: Koliko interesovanje vlada za sjever Crne Gore, u koji se iz godine u godinu ulaže sve više novca?

Radak-Kukavičić: Iako još uvijek segment sunce i more generiše najveći broj dolazaka i prihoda, sve je više interesovanja za turistički proizvod na sjeveru naše zemlje. Turisti su sve više zainteresovani da svoj odmor provedu u Crnoj Gori van glavne turističke sezone, da otkriju ljepote crnogorskih nacionalnih parkova, bogatu kulturnu baštinu, naša etno sela i brojne adrenalinske aktivnosti u netaknutoj prirodi, što potvrđuje i ostvareni turistički prihod i promet u period predsezone. Sjeverni region prepun je avantura i idealan za istraživanje, a zaljubljenici u avanture upravo traže doživljaj i nešto autentično. U prilog tome govore i brojni afirmativni članci o ponudama našeg sjevera koji su objavljeni od strane poznatih svjetskih i medija iz regiona. Konkurentska prednost Crne Gore u odnosu na ostale destinacije je u tome što gosti mogu iskusiti različite vrste turističke ponude u neposrednoj blizini. Ova destinacija naročito je privlačna gostima Zapadne i Sjeverne Evrope, a primjetna je sve veća zainteresovanost gostiju iz Kine i dalekih tržišta.

I turisti koji dolaze na primorje gdje se ostvaruje najveći turistički promet sve više posjećuju sjever naše zemlje tako da možemo reći da postoji tendecija rasta izletničkog turizma. Naročito su im privlačne posjete kulturno istojskim spomenicima, nacionalni parkovi, panoramski putevi i seoska domaćinstva koja mogu svim ljubiteljima da ponude smještaj i domaću hranu, ali i uživanje u svim čarima sela i seoskih atrakcija.

Vlada Crne Gore u kontinuitetu radi na unapređenju sjeverne regije. Pored ulaganja u turističku infrastrukturu (skijališta, nove staze, žičare, turistička valorizacija atraktivnih lokaliteta na sjeveru), svakako trenutno najznačajniji projekat je i izgradnja auto puta, koji će povezati sjever i jug naše zemlje, a nakon pomenutih ulaganja očekujemo i značajnije interesovanje većih investitora koji bi gradili velike turističke centre.

Standard: Da li se ove godine može očekivati dolazak turista sa nekih dalekih tržišta ili je dominantan dolazak turista iz Evrope?

Radak-Kukavičić: Najveći broj dolazaka u Crnu Goru evidentiran je sa tržišta Evrope međutim prisutan je trend rasta sa tržišta Kine gdje bilježimo dvocifrene stope rasta. Dobra posjeta bilježi se i iz Japana, SAD ali i Izraela. Kada je u pitanju tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, budući da smo ove godine prvi put samostalno predstavili ponudu na Arapskoj turističkoj berzi u Dubaiju, kao i da imamo direktnu liniju FlyDuba-a na relaciji Dubai-Tivat-Dubai tokom ove sezone, očekujemo da ćemo privući određeni broj turista sa ovog rastućeg emitivnog tržišta.

Standard: Uprkos kišnom maju, da li ova sezona može biti rekordna?

Radak-Kukavičić: Imamo razloga da budemo veoma zadovoljni tokom i rezultatima ove turističke sezone, s obzirom na to da smo zabilježili rast svih parametara u predsezoni. Tokom prva 4 mjeseca u svim vidovima smještaja Crnu Goru je posjetilo blizu 300 hiljada turista što je za preko 37 % više u odnosu na prethodnu godinu. Oni su ostvarili gotovo 1 100 000 noćenja što je za 23,6% više u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima o hotelskom smještaju za prvih 5 mjeseci tekuće godine u hotelima je boravilo oko 343 hiljade turista odnosno 30,29% više, koji su ostvarili oko 864 000 noćenja 18, 64% više u odnosu na prethodnu godinu.

Od početka godine, prema podacima lokalnih turističkih organizacija koje se obrađuju svakog petka, bilježimo konstantan rast, a od početka špica turističke sezone odnosno od 1.juna prosječna stopa rasta iznosi 9% u odnosu na prethodnu godinu. Aerodormi Crne Gore opslužili su već preko milion putnika što je 10 % više u odnosu na prethodnu godinu, nacionalni avio prevoznik “Montenegroairlines” prevezao je više od četvrt miliona putnika za šest mjeseci ove godine, što predstavlja rast od gotovo 5%. Nacionalni parkovi od početka godine do 1. jula bilježe posjetu od gotovo 152 000 turista što je za 35% više u odnosu na prethodnu godinu. Hotelijeri su zadovoljni rezultatima u predsezoni, najave i buking za postsezonu teku u skladu sa planovima, tako da očekujemo još jednu uspješnu turističku godinu.

Porast broja turista i broja noćenja pratio je i rast prihoda, u prvom kvartalu ove godine prihod od turizma iznosio je 47 miliona eura i veći je za 7,9 odsto u odnosu na rekordnu 2018. godinu kada je Crna Gora prvi put premašila milijardu eura prihoda od turizma.

Ukupni namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, naplaćeni od početka tekuće godine iznose već 1.001.277 eura, što predstavlja rast od 19,49% u odnosu na isti period prethodne godine.

Standard: Kada su u pitanju cijene smještaja, da li su one na nivou prethodnih godina ili su porasle?

Radak-Kukavičić: Crna Gora ima konkurentnu cijenu turističkog proizvoda u odnosu na druge turističke destinacije. Ono na šta ukazujemo i stavljamo akcenat u komunikaciji sa našom turističkom privredom jeste adekvatan odnos cijene i kvaliteta jer naravno ne možemo uticati na cjenovnu politiku. Složićete se da je gost zadovoljan cijenom ako je ista odraz kvaliteta pružene usluge. Takođe, moramo imati u vidu da rast kvaliteta ponude prati i rast cijena, a zadovoljstvo gosta je pokazatelj da li je taj odnos dobro određen. U principu, cijene smještaja su na nivou prošlogodišnjih, uz napomenu da Crna Gora ima široku ponudu i sa aspekta cijena koje zavise od toga da li je pred, post ili špic sezone, kvalitet, lokacija, dodatni sadržaji i ponude i slično.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve