Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Račun Meljina odblokiran: Zahtjev da se bolnica uvede u sistem javnog zdravstva je “nemoguća misija”

Problem bolnice u Meljinama bio je predmet sastanka predstavnika nekoliko državnih institucija, gdje je dogovoreno da račun bolnice ne smije biti u blokadi naredna dva mjeseca, zbog nabavke neophodnog medicinskog materijala, ali i zbog isplate zarada

Biznismen Duško Knežević, pobjegao je od crnogorskih pravosudnih organa, ostavljajući na milost i nemilost radnike firmi koje su u njegovom vlasništvu. Sve Kneževićeve kompanije otežano posluju, ali ipak najteže je radnicima bolnice Meljine koji mjesecima nijesu mogli da nabave ni medicinski materijal, a kamoli da prime platu. Ipak, država je izašla u susret zaposlenim, blokada je skinuta sa računa, dvije plate, bez poreza i doprinosa su isplaćene ali njihov zahjev da se bolnica Meljine uvede u sistem Javnog zdravstva zasad nije ostvariv, piše portal Standard.

Kako saznaje Standard, problem bolnice u Meljinama bio je predmet sastanka predstavnika nekoliko državnih institucija, gdje je dogovoreno da račun bolnice ne smije biti u blokadi naredna dva mjeseca, zbog nabavke neophodnog medicinskog materijala, ali i zbog isplate zarada.

Ipak, prema nezvaničnim saznanjima, zahtjev da se pomenuta bolnica uvede u sistem Javnog zdravstva teško je ostvariv jer je u toku spor države i Kneževića oko raskida ugovora u kompleksu Meljine.

Država je odlučna da raskine ugovor, dok su iz Atlas grupe svojevremeno naveli da do konačne odluke suda ili sporazumnog rješavanja svih pitanja bolnica ostaje u vlasništvu njihove firme.

U cjelokupnoj priči ispašta 150 zaposlenih, koji rade na granici egzistencije. Plate kasne, laboratorija je usljed nedostatka reagenasa jedno vrijeme bila bez funkcije, a kuburi se i sa medicinskim materijalom.

Obećao milione, investirao mrvice

Nekadašnji Centar vojnomedicinskih ustanova “Meljine” prije 11 godina kupio je za 25 miliona eura konzorcijum koji čine članice Atlas grupe Invest banka, Atlas banka, Atlas cap i Specijalna bolnica za interne bolesti “Sveti Nikola”.

Obavezujuće ulaganje je bilo oko 120 miliona eura. Međutim realizovana su samo tri miliona ulaganja u medicinsku opremu.

Zbog toga, Vlada je u aprilu 2016. godine dala saglasnost da se pokrene procedura raskida ugovora, nakon inicijative Skupštine opštine Herceg Novi.

Početkom pretprošle godine pokrenut je i sudski postupak za raskid ugovora.

Stečaj u kompaniju Meljine kompleks, vlasništvo Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, zbog nemogućnosti izmirivanja obaveza prema povjeriocima i dugogodišnje blokade računa, Privredni sud uveo je 9. avgusta prošle godine. Račun im je tada blokiran na iznos od šest miliona eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve