Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Purišić: Tražimo rješenje stambenih potreba zaposlenih u socijalnoj djelatnosti

Purišić je istakao značaj tradicionalnih skupova zaposlenih u socijalnoj djelatnosti jer su odličan model za razmjenu dobrih iskustava u radu unutar sistema i našeg regiona

Tražimo način za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u socijalnoj djelatnosti, poručio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić na sedmom skupu zaposlenih u socijalnoj djelatnosti, koji je okupio zaposlene iz 22 ustanove iz Crne Gore, kao i njihove kolege iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Kemal Purišić

Purišić je istakao značaj tradicionalnih skupova zaposlenih u socijalnoj djelatnosti jer su odličan model za razmjenu dobrih iskustava u radu unutar sistema i našeg regiona.

“To je i prilika da se obezbijedi direktna komunikacija zaposlenih koji rade neposredno sa građanima i donosioca odluka u sistemu. Tako smo lakše prepoznali potrebe u sistemu socijalne zaštite i podigli ukupne administrativne kapacitete u centrima i ustanovama za socijalni rad, a time podigli i kvalitet pruženih usluga“, kazao je Purišić.

On je istakao da zaposleni u socijalnoj djelatnosti rade za zajednicu važan posao, koji je ujedno zahtjevan i zahvalan jer u ime društva pružaju podršku građanima koji su u riziku i socio-ekonomskim poteškoćama.

“Vlada i MRSS rade na unapređenju položaja zaposlenih i u sistemu socijalne djelatnosti kroz popravljanje uslova njihovog rada i njihovog materijalnog položaja“, dodao je Purišić.

Ministar je kazao da se sa Sindikatom zaposlenih u socijalnoj djelatnostirazgovara o izmjeni granskog kolektivnog ugovorakako bi se našao način za obezbjeđenje finansijske podrškeosnovanom Stambenom fondu u toj djelatnosti, i tako stvorili uslovi za stambeno zbrinjavanje zaposlenih u socijali.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Nenad Mijušković podsjetio je da je rješavanje stambenog pitanja decenijski problem koji, kako je rekao, zaposleni nose na leđima i koji je napokon krenuo putem rješavanja.

“Moram reći da su se priključivanjem našeg Sindikata Savezu sindikata Crne Gore i uz njihovo učešće u pregovorima koji su vođeni sa predstavnicima resornog Ministarstva stvari promijenile i da je došlo do realizacije početnih koraka, odnosno formiranja Stambenog fonda Sindikata sa pratećim pravnim aktima“, kazao je Mijušković.

Nakon toga, kako je dodao, nastavljeni su pregovori po pitanju određivanja budžetskih sredstava na nivou godine, koja bi se uplaćivala u ovaj fond.

“Ono što je posebno važno jeste predlog da ovaj sporazum bude obavezujući, trajan i u tom smislu se razmišlja i o mogućnosti da se kao poseban član uvrsti u granski kolektivni ugovor. U ovom dijelu pronalaženja što boljeg i trajnijeg modela pregovori sa Ministarstvo rada i socijalnog staranja su u toku“, naveo je Mijušković.

Generalni sekretar Saveza Sindikata Crne Gore Duško Zarubica kazao je da je Sindikat zaposlenih u socijalnoj djelatnosti najmlađi granski sindikat, ali da je dao doprinos ne samo zaposlenima u toj djelatnosti, nego i Savezu Sindikata Crne Gore.

Zarubica je rekao da se kroz ovakve susrete stvara još veće jedinstvo i da se samo sindikalnom solidarnošću može odgovoriti svim izazovima.

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, kazao je da je ovakvo druženje prilika za razmjenu mišljenja i iskustava i podsjetio na potrebu saradnje zaposlenih u socijalnoj djelatnosti sa lokalnim samoupravama u rješavanju socijalnih problema.

Skup je ujedno bio i prilika da se uruče zahvalnice određenom broju zaposlenih za izuzetan doprinos razvoju sistema socijalne i dječje zaštite.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve