Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Prvi put rebalans budžeta opštine Bar zbog povećanja prihoda, 50% više od naplate poreza na nepokretnosti

''Uvjereni smo da ovakav rebalans Budžeta Opštine Bar može donijeti novi kvalitet lokalnoj zajednici i svim građanima Bara, koji će osjetiti konkretne benefite pametnog vođenja budžetske politike, naročito kroz dugoročno planiranje kapitalnih izdataka'', saopštavaju iz barske Opštine

Opština Bar predložila je rebalans Budžeta Opštine za 2021. godinu. Rebalans budžeta, po prvi put u posljednoj deceniji radi se usljed značajnog povećanja sopstvenih prihoda.

Ovo je veliki uspjeh za lokalnu upravu, posebno imajući u vidu da je i ovo godina velikih izazova usljed pandemije korona virusa i opšte ekonomske krize. Uprkos svemu tome Opština Bar je u ovoj godini uspjela da dovrši nekoliko ključnih kapitalnih projekata i započne nove investicije milionskih vrijednosti iz sopstvenog budžeta, saopštava Ivana Backović, sekretarka Sekretarijata za finansije Opštine Bar

“Odlučili smo se za rebalans, prije svega, zbog značajno većih prihoda od čak 50% preko planiranog iznosa od naplate poreza na nepokretnosti. Umjesto planiranih 6 milona u ovom periodu očekuje se naplata od čak 9 miliona eura po ovom osnovu, što govori o velikoj posvećenosti i efikasnosti lokalne uprave te odgovornoj fiskalnoj politici.

Osim toga, usaglašavanje budžeta neophodno je i zbog subvencija privredi u Baru kroz pakete mjera podrške za šta je Opština opredijelila preko milion eura”.

Iz Opštine Bar navode da je dodatno opterećenje za njih i Odluka Vlade Crne Gore o moratorijumu kojim se zabranjuje gradnja u Baru na područijima gdje postoji veliko interesovanje investitora. Usljed ovakve zabrane od strane Vlade Crne Gore, investitori su morali obustaviti investicione aktivnosti, čime je Opština Bar ostala uskraćena za značajna sredstva po osnovu naknade za komunalno opremanje zemljišta i prihoda od prodaje zemljišta, što je bila najznačajnija stavka u kapitalnom budžetu Opštine.

“Opština Bar će rebalansom sva ova sredstva, koja su prihodovana preko planiranih iznosa, usmjeriti u Kapitalni budžet i ona će biti investirana u razvojne i infrastrukturne projekte. Osim toga, Opština planira da čak 50.000 eura izdvoji za subvencije za kupovinu mjesečnih karata za nesmetan prolazak kroz tunel Sozina mještanima Mjesne zajednice Crmnica.

Cijeneći nemjerljiv doprinos koji i druge društvene organizacije u kontinuitetu daju eliminisanju socijalnih nejednakosti u društvu, a posebno doprinos tokom trajanja Covid-19 krize, odlučili smo da finansije prema narodnoj kuhinju, odnosno NVU „Žene Bara“ koje predvode projekat narodne kuhinje povećamo za 60%, dok ćemo finansije za Crveni krst i progam brige o starijim licima povećati za 25%.

Uvjereni smo da ovakav rebalans Budžeta Opštine Bar može donijeti novi kvalitet lokalnoj zajednici i svim građanima Bara, koji će osjetiti konkretne benefite pametnog vođenja budžetske politike, naročito kroz dugoročno planiranje kapitalnih izdataka”, saopštavaju iz barske Opštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve