Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Prvi korak ka privatizaciji Budvanske rivijere: Sveti Stefan i Miločer od danas posebno preduzeće

Nova kompanija imaće naziv Sveti Stefan hoteli, a dosadašnjim akcionarima biće proporcijalno podijeljene akcije novog preduzeća

Akcionari Hotelske grupe Budvanska rivijera odlučiće danas, na vanrednoj sjednici, da li podržavaju da se hoteli Sveti Stefan i Miločer izdvoje u novo preduzeće, a da hoteli Slovenska paža, Palas, Kastellastva, Aleksandar i Mogren nastave da posluju kao dio sadašnje kompanije.

Nova kompanija imaće naziv Sveti Stefan hoteli, a dosadašnjim akcionarima biće proporcijalno podijeljene akcije novog preduzeća.

Vlada Crne Gore podržala je ovaj model restruktuiranja H.G. Budvanska rivijera, a na sjutrašnjoj sjednici bi trebali da se upoznaju sa odlukom akcionara i kako sada stvari stoje, potvrde osnivanje nove kompanije Sveti Stefan hoteli.

Odluka o izdvajanju nove kompanije iz postojeće grupe je neophodna kako bi se mogao sprovesti proces privatizacije većine hotela koji su sastavni dio Budvanske rivijere.

Savjet za privatizaciju je saopštio da je država, kao većinski vlasnik, spremna da proda svoj udio od 58 odsto kapitala u H.G. Budvanska rivjera ali tek nakon restruktuiranja.

Ovaj plan ne obuhvata hotele Sveti Stefan i Miločer koji su dati u višegodišnji zakup.

Država je trenutno većinski vlasnik Budvanske rivijere sa 58 odsto akcija, dok Strateks i AIK banka imaju po 15 procenata. Vlasnik Strateksa je Neil Emilfarb, a AIK banke Miodrag Kostić. Upravo njih dvojica su najozbiljniji kandidati za privatizaciju Budvanske rivijere, što su i sami najavljivali tokom poslednjih nekoliko godina.

Imovina Budvanske rivijere procijenjena je na 209 miliona eura, ali još nije objelodanjeno koliko vrijede hoteli Sveti Stefan i Miločer, a koliko ostalih pet hotela.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve