Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Prve isplate za bivše radnike rudarsko metalske industrije već danas

Podsjećamo da su prijave otvorene do 10. marta tekuće godine, a potrebna dokumentacija (u originalu ili ovjerenim kopijama) dostavlja se Ministarstvu ekonomskog razvoja u pisanoj formi na adresu: Rimski trg, broj 46, 81000 Podgorica

Ministarstvo ekonomskog razvoja još jednom poziva bivše radnike da se prijave za ostvarivanje finansijske podrške, u skladu sa Zakonom o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije.

Podsjećamo da su prijave otvorene do 10. marta tekuće godine, a potrebna dokumentacija (u originalu ili ovjerenim kopijama) dostavlja se Ministarstvu ekonomskog razvoja u pisanoj formi na adresu: Rimski trg, broj 46, 81000 Podgorica.

Ministarstvo ekonomskog razvoja formiralo je i Komisiju za razmatranje prijava i ispunjenosti uslova za dodjelu finansijske podrške, a nakon obrade prijava sa aspekta relevantnosti i validnosti dokumentacije i izvršenih provjera ispunjenosti uslova, svakodnevno se pripremaju rješenja koja se dalju upućuju Ministarstvu finansija i socijalnog staranja na isplatu.

“Do sada je urađeno preko 160 rješenja, a broj obrađene dokumentacije i donesenih rješenja se  svakodnevno uvećava za nekoliko desetina. Prve isplate finansijske pomoći radnicima rudarskog sektora počeće danas”, navode u resoru Jakova Milatovića.

Prijem zahtjeva od strane bivših zaposlenih započeo je 10.jaunara 2022. godine  i do današnjeg dana prispjelo je 1311 prijava.

“Napominjemo, bivši radnici rudarsko-metalskog sektora koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom, imaju pravo na finansijsku podršku u neto iznosu do 12.000 eura, koji će biti isplaćen u četiri rate od kojih će prva biti najkasnije do 31.3.2022. godine”, navode.

Podsjećamo, Zakon je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja, a na predlog Vlade je usvojen u Skupštini Crne Gore 29.decembra 2021. i predstavlja prvi zakon kojim je započeta borba za ispravljanje dugogodišnje nepravde koju su trpjeli radnici Crne Gore.

“Zakonom je definisano da ostvarivanje prava na finansijsku podršku imaju lica koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije, a u čijoj vlasničkoj strukturi je bila Država i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u tim društvima”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve