Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Patetičan pokušaj diskreditacije: Valorizacija aerodroma strateški cilj

Nije nikakva tajna da crnogorski aerodromi nemaju uslove koji odgovaraju potrebama niti crnogorskog turizma, niti naše ekonomije, a time ni države. Upravo je to bilo očigledno tokom prošle i ove godine, kada je zabilježen rekordan broj putnika i kada je postalo očigledno da su upravo aerodromi, posebno tivatski, bili „usko grlo“ crnogorske ekonomije.

Njihov razvoj i puna valorizacije postala je nasušna potreba ekonomije, njen vjetar u leđa, i to je činjenica koja čini okosnicu predloga Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva saobraćaja, koje je ponudilo koncesioni akt o valorizaciji crnogorskih aerodrome.

Javna rasprava o ovom aktu završava se u ponedjeljak, 10. septembra i što se bliži kraj rasprave, priča o zakupu aerodroma sve više se zahuktava, nude se argumenti za i protiv, uz otvoreno negodovanje Socijaldemokrata, koji upravljaju ovom kompanijom, “sukcesijom” od SDP, koja je rukovodila Aerodromima Crne Gore duže od decenije. SD javno proziva Ministarstvo saobraćaja i ministra Osmana Nurkovića da nijesu ponudili alternativna rješenja, da su ušli u priču o koncesijama bez procjene imovine i sa neriješenim imovinsko – pravnim odnosima, osporavajući i kredibilitet finansijskog stručnjaka kojeg je angažovala respektabilna Međunarodna finansijska korporacija, inače Specijalizovano odjeljenje Svjetske banke, osnovano 1956. godine. IFC je, podsjetimo, savjetodavni partner crnogorskoj Vladi u traženju najoptimalnijeg modela za punu valorizaciju crnogorskih aerodroma.

Pokušaj diskreditacije IFC  

Pokušaj diskreditacije konsultanta koji je radio analizu došao je od izvjesne Fidelity konsalting agencije osnovane 2011. godine u Podgorici. Njen osnivač, izvršni direktor i jedini zaposleni je Miloš Vuković, koji se često oglašava osvrtima i analizama na razna ekonomska pitanja i koji je preko ND Vijesti proteklih dana u nekoliko navrata iznio viđenje problema, dovodeći u sumnju reference konsultanta kojeg je angažovala IFC da uradi analizu valorizacije aerodroma.

Ministarstvo saobraćaja je prekjučerašnjim saopštenjem objasnilo da je IFC angažovala Daniela Deana, bivšeg direktora u Raiffeisen banci, bivšeg potpredsjednika Bank of Americ Merrill Lynch, čovjeka iza kojeg stoji više od 20 godina iskustva u finansiranju infrastrukture širom svijeta.

“Ministarstvu saobraćaja i pomorstva potvrđeno je da iza njegovog rada stoje IFC i Svjetska banka, kao globalno priznati autoritet”, saopštili su iz ovog Vladinog resora, uz ocjenu da su netačne i zlonamjerne tvrdnje stručnoj javnosti nepoznate firme Fidelity consulting, koja je u „samozvanoj naručenoj analizi“ pokušala da uruši kredibilitet ovog konsultanta.

Valorizacija strateški cilj

Da će upravo valorizacija Aerodroma Crne Gore biti jedno od najznačajnijih pitanja u ekonomskoj politici Vlade Crne Gore bilo je jasno još prije godinu, kada je premijer Duško Marković, na gradilištu auto-puta Bar – Boljare, odgovarajući na pitanja novinara, jasno saopštio da su naši aerodromi neuslovni i da je rješavanje ovog pitanja jedan od strateških ciljeva njegovog kabineta. Nakon toga su uslijedili konkretni koraci, traženje krediblnog partnera koji će da ponudi modele za najbolju valorizaciju aerodroma u situaciji kada država nema sopstvene akumulacije da finansira modernizaciju aerodroma i obezbijedi punu valorizaciju i kada je prodaja kao mogućnost – isključena.

U jednome se i kritičari Vladinog modela ipak slažu: da je modernizacija aerodroma i njihova puna valorizacija prijeko potrebna. A priča o modelu će sigurno narednih dana biti jedna od gorućih ekonomskih, ali i političkih tema unutar vladajuće koalicije.

Nakon završetka javne rasprave za očekivati je da građani Crne Gore čuju sve argumente u prilog koncesiji, kao i uslove pod kojima bi aerodromi bili dati u zakup, kako bi se stavila tačka na spekulacije da neko hoće na mala vrata da ubaci svog favorita, bez dovoljno garancija, da bi Crna Gora u tom eventualnom aranžmanu dobila ono zbog čega Vlada i predlaže kocesiju – a to je modernizacija i puna valorizacija crnogorskih aerodroma.

IFC finansijski i savjetodavno pomaže 2.000 firmi u svijetu

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) osnovana je kao ogranak Svjetske banke 1956. godine, sa sjedištem u Vašingtonu. IFC ima sporazume sa 184 zemlje koje su članice korporacije i koje zajednički odobravaju investicione projekte. Osnovna djelatnost IFC-a, između ostalog, jeste podrška zemljama u razvoju, kako u pronalaženju finansijskih sredstava na međunarodnom tržištu kapitala, tako i u pružanju širokog spektra savjetodavnih i tehničkih usluga kompanijama i vladama tih zemalja. Prema podacima objavljenim na internet stranici hrvatskog Ministarstva finansija, ukupna ulaganja IFC-a u Republici Hrvatskoj od početka članstva iznose 836,8 miliona američkih dolara. Stotine miliona eura je vrijednost projekata na kojima su angažovani u Sloveniji. IFC je je bila savjetodavna podrška za privatizaciju, odnosno model javno-privatnog partnerstva u aerodrome u Medini – Saudijskoj Arabiji, na Maldivima, u Gruziji (aerodrom Tbilis), Jordanu (Queen Alia), Peru (Lima JCI), Tunisu (TAV) (Jamajka Montego Bay), Kostariki (Aeropuerto IJS)… Ova međunarodna korporacija finansijski i savjetodavno pomaže više od 2.000 kompanija u svijetu. Samo u 2015. godini dugoročne investicije IFC u zemljma u razvoju iznosile su skoro 18 milijardi dolara.

Fidelity se sprema da „napadne“ konsultanta IFC

Konsultant iz Podgorice koji je osnovao Fidelity konsalting poručio je donosiocima odluka u Vladi da „ako nas drugi doživljavaju kao trećerazrednu zemlju u kojoj prolaze nalickani konsultanti amateri sa Zapada, ne moramo mi sebe doživljavati na taj način“?!

Najavljuje svoje „eksperte“ na okruglom stolu o nacrtu koncesionog ugovora, koji će, kako je navedeno u tekstu koji je objavljen u ND Vijesti, predstavnicima konsultantske kuće koju je angažovala IFC postaviti „par desetina pitanja iz remek nedjela koji su ugradili u koncesioni akt o valorizaciji Aerodroma Crne Gore“.

izvor: Dnevne novine / autor teksta: Vesna Šofranac

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve