Utorak, 18 Januara, 2022
Rubrika:

Protest taksista 7. decembra, traže od Vlade hitna rješenja za izlazak iz krize

U Podgorici 7. decembra u 11 sati

Izvršni Odbor Strukovnog sindikata taksista Crne Gore, je posle konsultacija sa svojim članovima po gradovima države, na sjednici održanoj 27. novembra, odlučio da prijavi proteste, koji će se održati u Podgorici 7. decembra sa početkom 11 sati. Kako je saopštio predsjednik Sindikata Borislav Pavlović, tokom protesta auto-taxi preduzetnici će obići centralu Uprave prihoda i carina, Ministarstvo finansija i Vladu Crne Gore, i tažiti hitna rešenja za izlaz iz, kako je istakao, katastrofalnog stanja. Na dan održavanja protesta učesnici protesta će odlučiti da li će se protest nastaviti i narednih dana zavisno od razvoja situacije.

Pavlović ističe da dvije decenije traje haos na tržištu prevoza putnika u drumskom saobraćaju, koji je izazvan hroničnim neradom nadležnih institucija zaduženih za sprovođenje zakonskih propisa u ovoj djelatnosti.

“A za posledicu ima uništavanje svih onih koji su legalno registrovani za ovu djelatnost i stvaranje socijalnih slučaja, a svjesno favorizovanje sive ekonomije i nelegalnog prevoza putnika, koji prema analizi Ministarstva saobraćaja i pomorstva, iz 2019. godine, čini 60 posto ukupnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, posebno u auto-taxi prevozu”, navodi Pavlović.

On je kazao da iako auto-taxi preduzetnici Crne Gore punih 20 godina ukazuju na rapidni rast sive ekonomije, koja je izazvana neradom nadležnih institucija kako opštinskih tako i državnih, donosioci odluka u Vladi ostaju nijemi, čak svojim činjenjem  stvarju uslove za veći rast sive ekonomije.

“Najnoviji primjer je postupanje Ministarstva finansija i socijalnog staranja, koje 1.juna, na dan početka elektronske fiskalizacije, kada su sve djelatnosti morale početi elektronsko evidentiranje prometa, mijenja pravilnik o fiskalizaciji taxi vozila, iako do tog momenta u Crnoj Gori je, po do tada važećem propisu, fiskalizovano samo oko 300 taxi vozila od ukupno oko 3.000 vozila koja obavljaju taxi prevoz i tako omogućavaju da njih 2.700, i dalje evidentiraju promet po svom nahođenju, bez preciznog roka po kome su u obavezi da počnu primjenu važećek zakon”, ističe Pavlović.

Prema njegovim tvrdnjama, posebno poglavlje u favorizovanju sive ekonomije u djelatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju zauzimaju Uprava za inspekcijske poslove i Uprava prihoda i carina- bivša Poreska uprava, čiji službenici svojim dugogodišnjim neradom i selektivnim primjenjivanjem zakonskih propisa su doveli na ivicu egzistencije sve one koji legalno obavljaju djelatnost prevoza putnika u drumskom saobraćaju, a posebno auto-taxi preduzetnike, čija nelojalna konkurencija cveta, i rapidno raste posebno u ljetnoj turističkoj sezoni.

“Najbolji dokaz za to je i protekla ljetnja turistčka sezona, tokom koje se prevozom putnika nije bavio samo onaj ko nije htio”, ukazuje Pavlović.

Dalje ističe da su i lokalni organi u Crnoj Gori uradili i još uvjek rade sa pojačanim intenzitetom kako bi se ugasilo auto –taxi preduzetništvo, ne poštujući Ustav Crne Gore i važeće zakone,  posebno Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju donešenog 2017. godine, kao ni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju donešenog 2019. godine, kao ni zaključke koje je donijela Vlada Crne Gore još 27.decembra 2018. godine, po pitanju suzbijanja sive ekonomije u auto-taxi prevozu.

“Pa tako donose protivstavne i protivzakonite opštinske Odluke o auto-taxi prevozu (posebno opštine Ulcinj, Budva, Bijelo Polje), u kojima povećavaju razne namete na poslovanje legalno registrovanih, a ništa ne rade na omogućavanje regularnih uslova poslovanja. Licence za taxi prevoz, u neki opštinama, se izdaju netransparetno i po ko zna kojim aršinima i pravilima, za auto-taxi parking se naplaćuju relativno visoke naknade, (primjer iz Budve 300 eura, na godišnjem nivou), a osim što nema dovoljan broj obilježenih taxi parking mjesta, i ono malo što je objelježeno to protivno koriste za parkiranje svojih vozila, službenici MUP-a, opštinskih i državnih organa, gosti kafića i restorana, neodgovorni građani i svako ko hoće, jer zna da ga niko neće ukloniti, iako i na njima postoje znakovi zabranjeno zaustavljanje i parkiranje osim za taxi vozila, ali se ne mora poštovati”, navodi Pavlović.

On je kazao i da lokalne komunalne policije i inspekcije dugi niz godina ne rade svoj posao, iz oblasti kontrole prevoza putnika u drumskom saobraćaju, (osim selektivne primjene propisa prema legalno registrovanim auto-taxi preduzetnicima, koji ukazuju na njihov nerad), i tako direktno pomažu rapidan rast sive ekonomije u ovoj djelatnosti.

“U Crnoj Gori prevozom putnika u drumskom saobraćaju se bave svi koji imaju bilo kakvo motorno vozilo, a koji hoće da prime na prevoz putnike. Osim naših državljana prevoz putnika vrše  i strani državljani koji su jako dobro organizovani, pa putem društvenih mreža i raznih nelegalnih aplikacija nude nelegalan prevoz putnika, na svim destinacijama, a nadležni ćute i žmure, dok za svoj hronični nerad primaju jako visoke nadoknade, nažalost koje im obezbeđuju i oni koje godinama uništavaju, i koje su doveli na prosjački štap i u dužničko ropstvo, to jest legalno registrovani prevoznici, i po tom pitanju nadležni organi ćute i to odobravaju”, kazao je Pavlović.

Dalje ističe da Vlada od 1.januara tekuće godine podiže cijene naftnih derivate, za u prosjeku 30 euro centi po litru, bez i trunke razmišljanja o promjeni akcizne politike ili nekog subveniconiranja za one čije poslovanje direktno zavisi od cijene naftnih derivate, ili smanjenju zahvata države iz cijene naftnih derivata, koja iznosi oko 55 euro centi po litru plus PDV, “i tako makar malo pomogne i građane i male preduzetnike da se kako tako oporave od finansijske katastrofe koja traje bezmalo dvije godine”.

“A zašto i bi kad velike DOO i oni koji su na državnim jaslima dobiju povraćaj PDV, tako naftne derivate plaćaju po znatno nižim cijenama od 21 posto, pa ih ovakv rast cijena i nepogađa”, kazao je Pavlović.

Kako je dodao, pod uslovima svakodnevnog rasta cijena, izazvanih rastom cijena naftnih derivata i pada životnog standarda građanja, kao i rapidonom rastu sive ekonomije u djelatnosti prevoza putnika, nisu u situaciji da poskupljuju svoje usluge, već djelatnost obavljaju sa velikim gubicima.

“Naši dugovi se gomilaju i sve dublje padamo u dužničko ropstvo, i niko od nadležnih se ne interesuje za to. I ako auto-taxi preduzetnici, članovi SSTCG mole donosice odluka i u novoj Vladi Crne Gore, (predsjednika,potpredsjednika, nadležne ministre) još od novembra mjeseca prošle godine, da ih prime na razgovor i da zajednički sagledaju mogućnost rešavanja gore navedenih problema, oni ćute i na taj način, prećutno dozvoljavaju da pomenuti nadležni organi, rade neodgovorno i neprofesijalno bez ikakvih posledica, kao što su to radili u predhodnih 20 godina”, zaključuje Pavlović.

Najnovije

GI 21. maj: Prozaični program Evropa sad donio niz poreskih tereta koji neće stimulisati...

Ministri koji su kreirali prozaični i hazarderski program “Evropa sad” potrudili su se da prećute poreske terete koje su namijenili poslovnoj zajednici, poručuju članovi...

Tonga prekrivena pepelom, prijeti humanitarna katastrofa

Ostrvska država Tonga pretrpjela je veliku štetu nakon erupcije vulkana i cunamija. Prekinut je podmorski kabl i zemlja je odvojena od ostatka svijeta. Zalihe...

pozicija napustila sjednicu; Vučinić: Avala prodata kompaniji iza koje stoji Lazurenko sa potjernice u...

Predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Maksim Vučinić zakazao je sjednicu tog tijela na kojoj će se raspravljati o privatizaciji hotela "Avala"....

Abazović: Od novca za upravnu zgradu radnicima Boksita isplatiti zaostale zarade

S obzirom na to da je juče izvršena transakcija koja se tiče kupovine Upravne zgrade i da je uplaćeno oko 870.000 eura, smatramo pravednim...

Meksički fotoreporter upucan u glavu

Meksički fotoreporter preminuo je nakon što je upucan u glavu ispred svog doma u sjevernom pograničnom gradu Tihuani, saopštili su meksički zvaničnici. Margarito Martinez (49)...

Najčitanije

Povezano

Protest građana: Spasiti Bolnicu Meljine

Ispred kapije bolnice Meljine danas je održan mirni protest građana zbog mogućeg zatvaranja te zdravstvene institucije. Okupljeni su saopštili da šalju poruku nadležnim institucijama da...

U subotu protest zbog najavljenog zatvaranja bolnice u Meljinama

Ljudi prepoznati u Herceg Novom kao humanisti i sa jasnim osjećajem za pravdu organizovaće u subotu, tačno u podne, protestni skup ispred bolnice Meljine,...

SDP: Snažno podržavamo cjelovitost, suverenost i integritet susjedne i prijateljske Bosne i Hercegovine

Socijaldemokratska partija Crne Gore snažno podržava cjelovitost, suverenost i integritet susjedne i prijateljske Bosne i Hercegovine, kao najbitniji preduslov za regionalnu stabilnost i mir. Zbog...

Protest ispred KCCG: Ekonomista će imati platu kao medicinska sestra

Nemedicinsko osoblje zaposleno u zdravstvenom sistemu okupilo se danas ispred zgrade Kliničkog centra zbog toga što, kako tvrde, nisu uključeni u nivo povećanja plata...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve