Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Protest penzionera u Podgorici: Ujedinjuju se u pokret i partiju, traže ostavke i da najniža penzija bude 315 eura

Traže ostavke upravnog odbora Fonda PIO, predsjednika Saveza penzionera Branka Vešovića i predsjednika Udruženja penzionera Podgorice Ilije Stanišića, da najniža penzija bude 315 eura a prosječna 390 eura kao i da tužilaštvo razmotri krivične prijave koje su podnijeli povodom zloupotreba u Savezu penzionera

Penzioneri Crne Gore se ujedinjuju u jedinstven “Pokret penzionera Crne Gore” i u partiju “PIR” a radi ostvarivanja svojih prava, saopštio je Odbor penzionera nakon protesta održanog u Podgorici. Traže ostavke upravnog odbora Fonda PIO, predsjednika Saveza penzionera Branka Vešovića i predsjednika Udruženja penzionera Podgorice Ilije Stanišića, da najniža penzija bude 315 eura a prosječna 390 eura kao i da tužilaštvo razmotri krivične prijave koje su podnijeli povodom zloupotreba u Savezu penzionera.

Njihove zaključke sa protesta prenosimo integralno:

1. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica sa indignacijom odbacuje zaključke Upravnog odbora Fonda PIO Crne Gore, od 23.06.2022. godine, iz razloga što su isti neutemeljeni, neistiniti, neosnovani, zlonamjerni, tendenciozni i lažni.Ovi zaključci izvedeni su na osnovu rada tzv. Komisije za provjeru i analizu trošenja sredstava opredijeljenih udruženjima penzionera, formirane od strane prethodnog saziva Upravnog odbora Fonda PIO. Ističemo da je formiranje ove Komisije lišeno bilo kakvog zakonskog osnova.Naime, Udruženje penzionera Podgorica je registrovano kao nevladina organizacija 2000. godine, te shodno odredbama Zakona o nevladinim organizacijama, Udruženje predstavlja dobrovoljnu neprofitnu organizaciju sa članstvom.

2. Nakon dugo očekivane smjene predstavnika 42. Vlade u Upravnom odboru Fonda PIO i imenovanja novog Upravnog odbora, ostajemo pri našem , kao i zahtjevu ostalih 20 opštinskih udruženja penzionera Crne Gore, da se smijeni vd direktora Fonda PIO Crne Gore, Ranko Aligrudić. Prethodno iz razloga što je svojim nečinjenjem, kao i zlonamjernim činjenjem, trajno oštetio crnogorske penzionere u najširem smislu. Isto tako, sistemski je radio na urušavanju i razbijanju Saveza udruženja penzionera Crne Gore, podržavajući formiranje Pokreta penzionera i Partije penzionera i invalida rada Crne Gore.

3. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica zahtijeva od vd direktora Fonda PIO Crne Gore sljedeće odgovore:

– Koliko je sredstava vraćeno u Budžet na dan 31. Decembar 2021. godine, predviđenih za Socijalni program u Budžetu,

– Koliki su lični troškovi (putni nalozi, reprezentacija, troškovi goriva, upotreba službenog vozila, održavanje vozila, troškovi prolaska kroz tunel i tsl), vd direktora Fonda PIO u periodu od 15. Juna 2021. do danas, a koliko iznose isti troškovi bivše direktorice Fonda PIO,

– Koliki je iznos sredstava dodijeljen članovima tzv. Komisije za provjeru i analizu trošenja sredstava opredijeljenih udruženjima penzionera,

– Ko je odobrio ustupanje baza podataka korisnika prava iz pio, predsjedniku PIR-a, kao i M:telu.

4. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica, polazeći od Zaključka Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, br. 00-63-7/22 od 3. Juna 2022. Godine,traži odobravanje sredstava na ime finansijske podrške za izgradnju četvrte zgrade za penzionere. Skupština Glavnog grada Podgorica donijela je 15. Maja 2020. Godine Odluku o ustupanju četvrte parcele, u DUP-u Stari Aerodrom-Konik. Nakon toga, Udruženje penzionera Podgorica uradilo je investiciono-tehničku dokumentaciju, u čijem finansiranju je učestvovao Fond PIO i Glavni grad. U decembru 2020. Godine tadašnji Upravni odbor Fonda PIO, opredijelio je 100.000 eura za otpočinjanje gradnje. Na idejni projekat, dao je saglasnost Glavni državni arhitekta Crne Gore. Udruženje penzionera Podgorica bezuspješno se obraćalo u prethodnom periodu vd direktoru Fonda PIO, koji se čak nije ni udostojio da odgovori na naše zahtjeve, a kamoli da upriliči sastanak. Naglašavamo da nedostajuća sredstva za izgradnju na današnji dan iznose 765.401,00 eura, umjesto

prošlogodišnjih 493.380,00 eura, za koju razliku u cijeni pozivamo na odgovornost vd direktora Fonda PIO.

5. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica donio je Odluku o proširenju postojeće Komisije za raspodjelu stanova i parking mjesta za UP broj 14, Stari Aerodrom-Konik-III faza.

6. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica formirao je Komisiju za raspisivanje oglasa za odabir najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na UP 14, Stari Aerodrom-Konik-III faza.

7. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica utvrdio je visinu koštanja parking mjesta u suterenu na UP 14, od 4.500 eura.

8. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica donio je Odluku o visini otkupa stana po 1m2 za UP 14, od 635,00 eura. Cijene koštanja parking mjesta i otkupa stana po 1m2 izračunate su na dan 25.05.2022. godine.

9. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica donio je Odluku o imenovanju predsjednika Komisije za sistemska pitanja, obzirom da je raniji predsjednik podnio ostavku.

10. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica donio je Odluku o formiranju Komisije za izradu Godišnjeg izvještaja Udruženja penzionera Podgorica za 2022. Godinu.

11. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica donio je Odluku o dodjeli sredstava po osnovu članarine dva-tri puta godišnje mjesnim udruženjima penzionera, počev od 01.01.2023. godine.

12. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica donio je Odluku o odobravanju pomoći Udruženju penzionera Tuzi, Udruženju penzionera Cetinje i Aladin Darki.

13. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica donio je Odluku o odbijanju zahtjeva Mjesnog udruženja Momišići, o izdvajanju 2% sredstava za folklor, iz ukupnog iznosa sredstava predviđenih za sport i rekreaciju.

14. Upravni odbor Udruženja penzionera Podgorica donio je Odluku o odbijanju zahtjeva Mjesnog udruženja Gornja Gorica, za nabavku kompjutera radi obavljanja redovnih djelatnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve