Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Protest ispred fabrike u Nikšiću: EPCG što prije da preuzme Željezaru

Predsjednik Sindikata Ivan Vujović na skupu je kazao je da su generacije njegove porodice radile u nikšićkoj Željezari.

Ispred Željezare Tosčelik održan je protestni skup za spas tog preduzeća. Predstavnici radnika sa skupa su pozvali Vladu i EPCG da pregovore sa Turcima što prije završe i Željezaru preuzmu do 26. septembra. Vladu su pozvali i da kupovinu akcija fabrike uvrsti u rebalans budžeta. Spremni su kažu da daju svoje živote da bi se vratili na radna mjesta.

Predsjednik Sindikata Ivan Vujović na skupu je kazao je da su generacije njegove porodice radile u nikšićkoj Željezari.

Turskom investitoru je poručio da im, kako je kazao “neće proći ono što su naumili”.

“Neće im proći zbog naše koleginice koja je dala otkaz da ne bi uplatila ove mizerne otpremnine. Neće im proći zbog ovih radnika koji su spremni da daju svoje živote da bi se vratili na svoja radna mjesta. I treba da znaju da će se vratiti, ali ne neće vratiti u Toščelik Nikšić, već u Željezaru Nikšić, što je jedino ispravno”, naveo je Vujović.

EPCG i Odbor direktora pozivaju do 26. septembra preuzmu fabriku.

“Da ove pregovore sa Turcima što prije završe. EPCG da do 26. septembra završe svu papirologiju i sve oko Kolektivnog ugovora. Vladu Crne Gore pozivamo da kupovinu akcija uvrste u rebalans budžeta, a poslanike u Skupštini pozivam da pokažu odgovornost prema građanima i radnicima i da izglasaju taj rebalans jer do sad nijesu pokazali da su odgovorni”, zaključio je Vujović.

Sindikat je ranije pozvao sve bivše radnike nekadašnjeg industrijskog giganta, ali i svih “oronulih preduzeća” iz Nikšića, kao i sugrađane da im se pridruže i zajedno poruče da ne daju Željezaru.

Poziv su, putem medija, uputili i predsjednicima države, Vlade i Skupštine, predsjednicima Opštine i Skupštine Opštine Nikšić, kao i predsjednicima klubova svih političkih partija.

Radnici Željezare već tri mjeseca protestuju zbog najave poslodavca da će 1. septembra njih 229 ostati bez posla, a da će zadržati samo 25 zaposlenih.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve