Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Prosječna zarada u julu iznosila 714 eura

''Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu u odnosu na jun zabilježile rast od 1,5 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,7 odsto'', navode iz MONSTAT

Prosječna zarada (bruto) u julu 2022. godine u Crnoj Gori iznosila je 881 euro, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 714 eura. Prosječna (neto) zarada u julu ove godine u odnosu na jun zabilježila je rast od 0,8 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u julu 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 34,7 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu u odnosu na jun zabilježile rast od 1,5 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,7 odsto”, navode iz MONSTAT.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u julu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Zdravstvena i socijalna zaštita (osam odsto), Usluge smještaja i ishrane (2,8 odsto), Obrazovanje (2,6 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (2,2 odsto), Prerađivačka industrija (1,6 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (1,6 odsto), Građevinarstvo (1,5 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (1,3 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (jedan odsto), Informisanje i komunikacije (0,3 odsto), Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (0,3 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,2 odsto) i Saobraćaj i skladištenje (0,1 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u julu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima: Vađenje ruda i kamena (6,1 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (4,2 odsto), Poslovanje nekretninama (3,2 odsto), Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (tri odsto), Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (2,4 odsto) i Snabdijevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (1,2 odsto).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve