Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Prosječna plata 512 eura, za godinu veća 13 eura

Prosječna neto zarada u aprilu iznosila je 512 eura i za četiri eura je veća od martovske, saopštio je Zavod za statistiku Monstat.

U odnosu na neto platu iz aprila 2016. godine, ovogodišnja je veća za 13 eura ili 2,6 odsto.

Prosječna bruto zarada u aprilu ove godine iznosila je 769 eura.

Prosječna zarada se izračunava tako što se ukupno isplaćena masa zarada u mjesecu dijeli sa brojem zaposlenih na koje se odnose izvršene isplate. To znači da se ova prosječna zarada odnosi na one zaposlene kojima je ona obračunata i isplaćena za april, odnosno samo za one koji redovno dobijaju plate.

Postoje mišljenja da ovakav obračun prosječne zarade nije realan jer mnogi zaposleni rade u firmama koje su u krizi, ne dobijaju redovno plate, kao i da su njihove zarade po pravilu manje, ali da ne ulaze u ovakav način obračuna.

Po sektorima djelatnosti prosječne neto zarade u aprilu u odnosu na mart rasle su u sektorima: snabdijevanje električnom energijom   za 11,1 odsto, umjetnost  zabava  i  rekreacija  (3,6%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (2,7%), prerađivačka industrija (2,6%), saobraćaj i skladištenje (2,4%), usluge smještaja  i  ishrane  (2,4%),…

Posljednja potrošačka korpa izračunata je za kraj 2015. godine i iznosila je 806 eura. Monstat je od tada ne računa zbog priprema za izmjenu metodologije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve