Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Propala otvorena dokapitalizacija Atlas banke

Terić je saopštila da u utvrđenom roku za prodaju emitovanih akcija banke nije prodata nijedna akcija.

Nijedan investitor se nije prijavio za drugi krug dokapitalizacije Atlas banke od 22 miliona EUR, saopštila je privremena upravnica te finansijske institucije, Tanja Terić.

Oglas za otvorenu dokapitalizaciju je raspisan 7. marta, a istekao prije tri dana.

Kako piše Pobjeda, propao je i prethodni oglas za zatvorenu dokapitalizaciju koja se odnosila samo na postojeće akcionare banke odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Terić je saopštila da u utvrđenom roku za prodaju emitovanih akcija banke nije prodata nijedna akcija.

“U skladu sa članom 47 Pravila o prospektu za javnu ponudu i/ili uključenje hartija od vrijednosti u trgovanje na regulisanom tržištu, privremeni upravnik je dostavio Komisiji za tržište kapitala obavještenje da nije prodata nijedna akcija navedene emisije”, navela je Terić u saopštenju.

Ona je najavila da će ove sedmice biti definisani naredni koraci, o čemu će javnost biti obaviještena.

Prema Zakonu o bankama, naredni korak je da CBCG naloži privremenom upravniku prodaju akcija postojećih akcionara Atlas banke investitorima koji nijesu akcionari.

Prodaja bi počela od procijenjene vrijednosti akcija, što bi trajalo dva radna dana, a svakog narednog cijena se umanjuje za po deset odsto.
Ukupno umanjenje može biti do 70 odsto početne cijene, a kupac je obavezan da obavi dokapitalizaciju.

Ukoliko propadne i ta opcija, slijedi prenošenje imovine i obaveza Atlas banke na neku drugu banku u Crnoj Gori.

CBCG je 7. decembra prošle godine uvela privremenu upravu u Atlas banku. U međuvremenu se bankom, ali i Invest bankom Montenegro (IBM) u stečaju bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca.

I u slučaju najgoreg scenarija, akcionari koji imaju garantovane depozite u toj banci mogu biti mirni, saopšteno je ranije Pobjedi iz Fonda za zaštitu depozita (FZD).

Fond je prethodno obezbijedio novac za sve garantovane depozite IBM banke od 22,6 miliona EUR.

Za razliku od IBM-a, Atlas banka ima respektabilnu imovinu, jer ima hipoteke prvog reda na kompletnu imovinu Atlas grupe.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve