Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Projekti zbog kojih je Crna Gora izgubila milijardu eura

Ukupna vrijednost projekata koji su trebali da se realizuju u Buljarici, Maljeviku, Kraljičinoj plaži, Valdanosu i Plavim horizontima iznosi milijardu i 50 miliona eura!

Kad političke opstrukcije, pojačane vjerskim ubjeđenjima, nadjačaju državni interes, krajnji rezultat je gubitak investicija od čak milijardu eura. Za baš toliki iznos ostala je uskraćena naša država i to za pet projekata koji bi definitivno turističku ponudu Crne Gore podigli na viši nivo.

Ukupna vrijednost projekata koji su trebali da se realizuju u Buljarici, Maljeviku, Kraljičinoj plaži, Valdanosu i Plavim horizontima iznosi milijardu i 50 miliona eura!

Vlada je još u maju 2016. godine objavila javni poziv za valorizaciju Buljarice. Od 11 miliona kvadrata, ponuđeno je na prodaju 4,89 miliona kvadrata zemljišta. Početna cijena iznosila je 108 miliona eura, odnosno 22 eura po kvadratu. Međutim, kamen spoticanja, između ostalog bilo je i zemljište Mitropolije crnogorsko-primorske koja nije željela da proda 30 hektara zemljišta kojim gazduje u Buljarici. To su pravdali činjenicom da Crkva ne može da prodaje zemljište, te da bi mogli samo da ga izdaju i to pod uslovom da je u pitanju projekat za dobrobit građana.

Kompanija CDC International Corporation (CDCIC) sa Kajmanskih ostrva dostavila je ponudu od 108 miliona eura, ali ponuda nije prihvaćena. Zbog protivljenja dijela javnosti, Mitropolije crnogorsko-primorske, te činjenice da je ponudu ispred kompanije CDCIC dostavila bivša službenica Ministarstva održivog razvoja i turizma, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je junu 2017. proglasio je neuspjelim javni tender za valorizaciju lokacije Buljarica.

Od plana da se izgradi 11,5 miliona kvadrata stambenoposlovnog prostora, nije ništa realizovano, te je Buljarica i danas neuređena.

Političke opstrukcije i loš odnos prema investitoru dovele su do toga da projekat na Maljeviku, nadomak Sutomora kasni 13 godina! Na ovoj lokaciji trebalo je da bude izgrađen luksuzni turistički kompleks vrijedan 300 miliona eura, ali od 2007. kada je kompanija “Sonuba Montenegro” kupila zemljište na Maljeviku do danas ništa nije urađeno kako bi počela izgradnja jednog od najvećih projekata na crnogorskom primorju. Tokom 2011. godine, firma “Sonuba Montenegro” je promijenila vlasnika. Posao je preuzela ruska “Merkur grupa” koja je zatražila izmjenu detaljnog urbanističkog plana, odnosno da grade na nešto manjoj površini. Njihov plan je bio da izgrade luksuzne objekte na 150.000 kvadrata, dok je starim DUP-om predviđena gradnja na dosta više kvadratnih metara.

Do danas, investitoru se nije izašlo u susret jer su za izmjene DUP-a u lokalnom parlamentu glasali su samo odbornici
Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke. Protiv su bili predstavnici Socijaldemokratske partije, Demosa, Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije. Pozitivna Crna Gora i Socijaldemokrate bili su uzdržani.

Glavni razlog protivljenja je taj što bi, navodno, opština izmjenama ostala bez skoro deset miliona eura, koje su im dosuđene pravosnažnom presudom.

Zanimljivo, investitor je odmah uplatio 32,5 miliona eura za zemljište, ali do danas umjesto turističkog kompleksa na Maljeviku imamo samo praznu ledinu.

Najočigledniji primjer političke opstrukcije je projekat na Kraljičinoj plaži između Bara i Budve. Renomirana kompanija iz Ujedninjenih Arapskih Emirata odustala je od projekta, a glavna “kočnica” realizaciji ovog višemilionskog projekta bila je Socijaldemokratska partija. Lider te stranke Ranko Krivokapić uporno je tvrdio da Kraljičinu plažu ne treba prodati zbog sumnje da postoje elementi korupcije, koja nikada nije dokazana. Luksuzni turistički kompleks vrijedan 180 miliona eura u kojem bi minimum 200 crnogorskih građana trebalo biti zaposleno ostao je mrtvo slovo na papiru.

I projekat na Valdanosu nije realizovan, a država je ostala bez 220 miliona eura, koliko je bio plan da se uloži na ovaj lokalitet nadomak Ulcinja. Crna Gora nije mogla naći kompromis sa predstavnicima britanske komanije Kjubus luks. Plan je bio da se za četiri godine izgradi turistički kompleks koji bi obuhvatao tri hotela sa pet zvjezdica, luksuzne vile, konferencijske sale, spa-centre, bazene i slično.

Britanci su, prema ranijim pisanjima medija, odustali od projekta jer su im tražene dodatne garancije da mogu da završe projekat u predviđenom roku, iako to prethodno nije bilo predviđeno tenderom.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je 2015. da ima saznanja da je svojevremeno predstavnik jedne države nekome u Crnoj Gori dao 25.000 eura za spinovanje da se sruši projekat Valdanos. On nikada nije želio da kaže precizniju informaciju, ali je konstatovao da zna ko je i kome dao novac.

Od 2010. godine, kada je lokalitet nekadašnjeg hotela Plavi horizonti prodat kompaniji “Qatari Diar”, počele su i komplikacije sa ovim projektom, vrijednim 250 miliona eura. Turistički rizort je trebalo da bude završen još 2014. godine, ali do danas se nije mnogo odmaklo. Ipak, do danas se nije otišlo od rušenja starog hotela i to najviše, navodno, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Iz kompanije Qatari Diar više puta su ponavljali da nijesu odustali od projekta i da će kompleks biti izgrađen, ali za sada ta obećanja nijesu realizovana.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve